10 דברים שלא ידעתם על ג'ק מא
איך הפך המורה לאנגלית הצנום לבעלים של ענקית האינטרנט הסינית עליבאבא, האיש העשיר ביותר בסין ואחד מאנשי העסקים המשפיעים בעולם
יו"ר ומייסד ענקית האינטרנט הסינית עליבאבא, ג'ק מא, התחיל אתמול את הביקור שלו בישראל. התחנה הראשונה שלו היתה משרדי קרן ההון סיכון JVP של אראל מרגלית, שבה משקיעה עליבאבא. בניגוד למנהלים בכירים אחרים, מא הגיע לבוש בטרנינג פשוט למראה והפתיע רבים בגישה מאוד אישית וידידותית שהפגין כלפי כל מי שרצה לצלם אותו או להתקרב אליו.
מא החל את דרכו כמורה לאנגלית ומתורגמן. במהלך נסיעת עבודה לארה"ב ב־1995, הוא נתקל לראשונה באינטרנט. מא הוקסם מהטכנולוגיה ומיהר לחפש ברשת את המילה "בירה". התוצאות הציגו מגוון בירות ממדינות שונות, אבל לאכזבתו של מא אף אחת מהן לא לא היתה מסין. כשחזר למולדתו, הוא הקים את העסק הטכנולוגי הראשון שלו: קטלוג אינטרנטי של חברות סיניות. העסק נמכר לחברת טלקום מקומית תמורת 800 אלף דולר, סכום שבעזרתו הקימו מא ושותפיו את עליבאבא - כיום אחת מאימפריות הסחר המקוון הגדולות בעולם.
עליבאבא ומא עלו לגדולה לאחר שהצליחו להביס את eBay בסין. חלוצת הסחר המקוון האמריקאית כבר שלטה ב־70% משוק הקניות באינטרנט בסין, אולם אז יצא מא בשורה של מהלכים עסקיים מבריקים, ובהם ויתור על גביית עמלות מהמוכרים באתר החברה. בעזרתם, הוא דחק את הענקית האמריקאית החוצה מסין. "eBay היא אולי כריש באוקיינוס, אבל אני קרוקודיל בנהר היאנגצה", אמר אז.
כיום, עליבאבא של מא היא הרבה מחברת המסחר האלקטרוני הגדולה בסין. קשה לחשוב על חברה אמריקאית שמחזיקה בארה"ב בכוח גדול כל כך כמו זה שיש לעליבאבא בסין. קבוצת עליבאבא, הנסחרת לפי שווי של 460 מיליארד דולר, מחזיקה גם בחברת הפיננסים הענקית אנט פייננשל המפעילה את אפליקציית התשלומים הסלולרים הגדולה בסין, כמו גם בחברת אחסון בענן, אתר צפייה בווידאו מוביל וזרוע בידור גדולה.
- מנכ"ל עליבאבא: לא צריך להרוס את פייסבוק בגלל דליפת המידע
- צפו: מנכ"ל עליבאבא במחווה לאליל הפופ שלו - מייקל ג'קסון
- מייסד עליבאבא, ג'ק מא, עקף את וונג ג'יאנלין כאיש העשיר בסין
הכוח העצום של עליבאבא מחייב את השחקניות הקטנות יותר בסין לשתף איתה פעולה. מתוך 124 חברות טכנלוגיה סיניות עם שווי של מעל מיליארד דולר, 51% נשלטות או נתמכות על ידי אחת משלוש ענקיות הטכנולוגיה הסינית. הכוונה לעליבאבא, לבאיידו שמפעילה את מנוע החיפוש הנפוץ בסין ולטנסנט, בעלת WeChat, הרשת החברתית ואפליקציית המסרים המיידיים המובילה בסין. סטארטאפ סיני שלא משתף פעולה עם אחת מהשלוש מסתכן בכך שהן יקימו אופרציה מקבילה שתתחרה בו.
בסין, עסקים ופוליטיקה תמיד משתלבים ביחד. עליבאבא לא היתה יכולה לגדול לממדיה הנוכחיים ללא תמיכה מהמפלגה הקומוניסטית השולטת. "עליבאבא וטנסנט הוכיחו לממשלה הסינית כי אם היא תבוא אליהן בבקשה לקבל מידע כלשהו, הם יתנו לה אותו מהר. כיום הקשרים של עליבאבא וטנסנט עם הממשל טובים אפילו מאלה של חברות בבעלות ממשלתית", אמר בראיון ל“כלכליסט“ היועץ האסטרטגי והסופר שון ריין, הפועל משנחאי והידוע בקשריו הטובים לשלטון הסיני. "כרגע הממשלה מעודדת את עליבאבא וטנסנט להתרחב ולהגדיל את המידע שבידיהן. סטארטאפים טכנולוגיים סיניים יעדיפו להימכר להן, כי אחרת הן לא יקבלו רישיונות נדרשים".
תומך נלהב של המפלגה
מא נחשב תומך מוצהר ונלהב של המפלגה הקומוניסטית ושל הנשיא שי ג‘ינפינג ודובר רהוט בזכות השיטה הסינית. בכתב מ־2013 בעיתון South china morning post היוצא לאור בהונג קונג, מא צוטט כמי שאומר שהדיכוי האלים של המחאה בכיכר טיינאנמן, שבה נהרגו אלפי בני אדם, היתה "החלטה נכונה לזמנה". בתגובה לסערה שעוררו דבריו פרסם מא הכחשה וטען כי הציטוטים שפורסמו לא שיקפו את דבריו. במקרה או שלא, בדצמבר 2015 רכשו עליבאבא ומא את העיתון, שנחשב לאורך שנים למבקר חריף של המפלגה הקומוניסטית הסינית. לזכותו של מא ייאמר כי העיתון ממשיך לפרסם כתבות ביקורתיות, אולם יש מי שטוענים שלא באותה התדירות.
גם בנושאי מסחר ממשיך מא את הקו של ממשלת סין, הקוראת לחיזוק הגלובליזציה הכלכלית ומזהירה מהסכנות הגלומות במלחמת סחר בין סין לארה"ב. זמן קצר לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, הוא נפגש עם מא. בפגישה, מא הבטיח כי עליבאבא תייצר מיליון משרות בארה"ב בתוך חמש שנים. הפגישה כנראה לא ממש שכנעה את הממשל האמריקאי, כי בינואר האחרון הודיעה ארה"ב כי היא חוסמת את מכירת חברת העברות הכספים MoneyGram לקבוצת עליבאבא מסיבות של ביטחון לאומי. עליבאבא התכוונה לשלם עבורה 1.2 מיליארד דולר. באחרונה נשמע מא יותר אסרטיבי מול ארה“ב ואמר למשל כי מדינות כמו סין חייבות לפתח בעצמן טכנולוגיית שבבים על מנת להשתחרר מהשליטה של ארה“ב בתחום.
הכוח העצום של עליבאבא והשליטה שלה במאגרי מידע גדולים בסין מעוררים דאגה בקרב מבקרים בעולם. מערכת בשם Sesame Credit, שמייצרת דירוג חברתי למשתמי עליבאבא, מושכת תשומת לב מיוחדת. כיום ההצטרפות למערכת הזאת היא וולנטרית, אולם בתקשורת העולמית מזהירים כי הדירוג והנתונים של עליבאבא עשויים לשמש את ממשלת סין להקמת מערכת משלה עד לשנת 2020. "אני חושבת שהמערכת של Sesame Credit תתחיל לזרום לתוך הציון האזרחי של הממשלה", אמרה בראיון ל"מוסף כלכליסט" סופרת הטכנולוגיה רייצ‘ל בוטסמן. ”מה שמפחיד בזה הוא שעליבאבא היא אחד המונופולים הגדולים בעולם. היקף המידע שיש להם על כל אחד הוא עצום. הם באמת יודעים מה אתה עושה מהרגע שאתה קם בבוקר עד שתלך לישון".