הערכה: פייסבוק תרחיב את פעילותה בתחום השבבים
החברה פרסמה שורת משרות לצוותי פיתוח מעבדים, ככל הנראה כדי לשפר את שליטתה בשרשרת אספקת הרכיבים לשרתים שלה. בתוך כך, נודע שגם עליבאבא מתחזקת בזירת השבבים; מדוע פונות חברות תוכנה לתחום זה?
פייסבוק צפויה להרחיב את פעילותה בתחום השבבים - ולפתח שבבים בעצמה עבור מוצרי חומרה חדשים - כך לפי דיווח של בלומברג המתבסס על פרסום משרות חדשות בתחום השבבים. החברה מעורבת מזה שנים בפיתוח שרתים וציוד תקשורת עבור פעילותה, והפכה לחברת חומרה אמיתית לאחר רכישת אוקולוס.
- מעצמת הטכנולוגיה הבאה: מיליארד סינים עם מעבד גדול
- אפל נפרדת מאינטל והמעבדים שלה, כדי להשקיע בשיפור עצמי
- מלחמת הסחר, זירת הסיליקון: סין רוצה להפוך למעצמת שבבים
שליטה על מערך השבבים שלה יקנה לפייסבוק בקרה טובה יותר של שרשרת האספקה, מה שיסייע בצמצום עלויות תפעול ויקל על פיתוחים עתידיים למיניהם. ההודעה עולה בקנה אחד עם דיווחים מהשנה האחרונה, לפיהם מתכננת החברה להרחיב את פעילותה בתחום החומרה עם מכשיר שיתבסס על רמקול חכם ומסך לשיחות וידאו.
בתוך כך, נודע שגם עליבאבא מתחזקת בתחום, ואף רכשה את C-Sky, חברה שמפתחת שבבים ייעודים לעיבוד AI. שתי החברות הן האחרונות ברשימה צומחת של מפתחי מוצרים ושירותים מקוונים שנכנסים לזירת השבבים: סמסונג, אפל, וואווי, שיאומי, גוגל ואמזון מחזיקות בפעילות פיתוח שבבים - ואפל אף צפויה לוותר לחלוטין על שבבי אינטל במכשיריה ולהתבסס על חומרה מפיתוח עצמי.
מדוע הן רוצות לייצר שבבים בעצמן?
הסיבה למעבר לפיתוח עצמי של שבבים משתנה מחברה לחברה, אך ניתן לזהות שני מניעים עיקריים, שנבדלים במקור החברה: חברות סיניות מפתחות שבבים עדי לנתק את התלות שלהן בגחמות אמריקאיות, כפי שקרה לאחרונה לוואווי ו-ZTE, עליהן הוטלו לאחרונה מגבלות חריפות בשוק האמריקאי; חברות אמריקאיות לא יכולות עוד להשתמש במוצריהן או לחתום על עסקאות רכיבים מולן, מה שפוגע בפעילותן בשווקי המובייל וציוד התקשורת.
עבור חברות מערביות, המעבר לפיתוח שבבים עצמאי נועד בעיקר לבזר את שרשרת אספקת הרכיבים שלהן. למשל, קוואלקום ספגה ביקורת נוקבת על פרקטיקות מסחריות שכובלות את הלקוחות שלה; אפל אף תבעה אותה אשתקד בשל אילוצי היקף הזמנות שהטילה עליה קוואלקום.
שוק השבבים מתנהל סביב מספר יצרנים מצומצם בכל תחום, דואופול אינטל ו-AMD שולטים בתחום המחשבים, ARM היא מעצבת המעבדים העיקרית לסמארטפונים כאשר קוואלקום וסמסונג שולטות בתחום ייצור השבבים לסמארטפונים עם TSMC; ברודקום שולטת בתחום שבבי התקשורת; NXP (מוטורולה לשעבר) בתחום שבבי המכוניות וטושיבה - בתחום שבבי הזיכרון. העברת פעילות הפיתוח לידיים של חברות הטכנולוגיה תאפשר להן גמישות הרבה יותר גדולה בתכנון האסטרטגיה העסקית לטווח ארוך.