$
הסטארטאפים המבטיחים 2018

6 חברות הסטארט-אפים שהבטיחו וקיימו

בכל שנה בוחר "כלכליסט" את 50 חברות, הסטארט־אפ המבטיחות של ישראל. חלק מהן, שכיכבו בקביעות ברשימות קודמות, קיימו מזמן את ההבטחה, נהנות מהכנסות של מאות מיליוני דולרים בשנה ורק ממשיכות לצמוח

מאיר אורבך 10:3118.04.18

בשנים האחרונות עוברת על תעשיית ההייטק הישראלית מהפכה שקטה אבל רבת חשיבות. בלי הרבה מהומה, ישראל הפכה ממדינה של אקזיטים, שמסתכמים לרוב ב־300-200 מיליון דולר, למעצמה של חברות צומחות – כאלה שמגייסות עוד ועוד עובדים ומכניסות עשרות ואף מאות מיליוני דולרים.

 

כיום פועלות לפחות 200 חברות המוגדרות כחברות צמיחה - כאלו שמכניסות לפחות 10 מיליון דולר בשנה ומעסיקות עשרות רבות של עובדים. מעליהן יש שכבה קטנה יותר של חברות שמעסיקות מאות עובדים ומכניסות מאות מיליוני דולרים בשנה. לא מעט מהן מתקרבות לשווי חלומי של מיליארד דולר.

 

השינוי העיקרי שהוביל לכך שהסטארט־אפים הישראלים גדלים במקום להימכר בשווי נמוך יחסית הוא שפע של הון, שרק מחפש הזדמנויות השקעה. תעשיית ההון

סיכון, שניזונה משנים של ריבית אפסית בשווקי העולם, נמשכת אל החדשנות הישראלית ומאפשרת לחברות המקומיות להישאר פרטיות ולצמוח הרבה מעבר לשוויין של חברות ישראליות שנסחרות כיום בבורסות בארצות הברית.

 

השפע הזה מייצר לנו בעיה: איך בוחרים רק 50 חברות סטארט־אפ מבטיחות מבין 200 חברות שמציגות צמיחה מרשימה?

 

הפתרון שמצאנו הוא להוציא מהרשימה את החברות שכבר מזמן לא רק מבטיחות, אלא מקיימות בענק את ההבטחה. החברות הללו, שהופיעו ברשימות 50 הסטארט־אפים המבטיחים של "כלכליסט" בשנים הקודמות, הן טאבולה, אאוטבריין, איירון סורס, פיוניר, אינפינדט וזרטו – מי שזכתה במקום הראשון ב־2017.

 

Payoneer

שווי של יותר ממיליארד דולר

 

 

יובל טל מייסד Payoneer יובל טל מייסד Payoneer צילום: אוראל כהן

 

פיוניר, שהגיעה בשנה שעברה למקום השני בדירוג שלנו, מפתחת ומפעילה פלטפורמה להעברת תשלומים מאובטחים ברשת. עם שווי שוק של יותר ממיליארד דולר והכנסות במאות מיליוני דולרים, פיוניר כבר מזמן היתה יכולה להנפיק בבורסה בניו יורק או להימכר לחברה ענקית בסכומי עתק. בין הלקוחות של פיוניר נמנות חברות ענק כמו גוגל, Airbnb ואמזון. הפלטפורמה של פיוניר היא שירות התשלומים החיצוני הראשון שענקית הקמעונאות אימצה. עד כה גייסה פיוניר יותר מ־240 מיליון דולר מגופים מובילים כמו ויולה ונצ'רס, גריילוק וחברת הביטוח הסינית הענקית פינג אן.

 

מיקום בשנה שעברה: 2

צעד משמעותי בשנה החולפת: התרחבה משמעותית בדרום מזרח אסיה

 

Taboola ו־Outbrain

יותר מ־1,500 עובדים

 

 

אדם סינגולדה, מנכ"ל ומייסד Taboola אדם סינגולדה, מנכ"ל ומייסד Taboola צילום: David Pexton

 

טאבולה ואאוטבריין הן החברות המובילות בעולם בתחום שנקרא גילוי תוכן. הטכנולוגיה שלהן מציעה לגולשים קישורים לתוכן או פרסום מתוך עמודים שבהם הם גולשים. כשאתם גולשים באתר חדשות ובסוף כתבה מופיעים קישורים לכתבות נוספות – טאבולה ואאוטבריין בוחרות עבורכם מה יופיע שם.

 

הפעילות הזאת מכניסה לכל אחת מהן מאות מיליוני דולרים בשנה. טאבולה מעסיקה כיום יותר מאלף עובדים וצפויה לסיים את 2018 עם כ־1,300 וקצב הכנסות של מיליארד דולר. אאוטבריין, הקטנה יותר, מעסיקה כ־550 עובדים ומכניסה מאות מיליוני דולרים בשנה. שתי החברות אינן מאיימות על ענקיות הפרסום המקוון גוגל ופייסבוק, אבל נותנות מענה למי שמחפש אלטרנטיבה להן, במיוחד כיום על רקע המשבר הקשה שעובר על פייסבוק.

 

 

ירון גלאי, מנכ"ל וממייסדי Outbrain ירון גלאי, מנכ"ל וממייסדי Outbrain צילום: אוראל כהן

 

שתי החברות מציעות מוצרים מאוד דומים ונחשבות לעתים ליריבות מרות. בעבר נעשו ניסיונות למזג ביניהן, אולם אלה לא צלחו, בין אם משיקולי אגו של המייסדים ובין אם מהקושי ליצור מתווה בעלות לחברה משותפת, בשל ריבוי בעלי מניות. אלא שגם כשהן מתחרות זו בזו, שתי החברות צפויות להמשיך לגדול משמעותית בשנה הקרובה. עם זאת, נכון לעכשיו אין להן אופק ברור לאקזיט: מצד אחד, בבורסות האמריקאיות לא מתלהבים מחברות מסוגן, ומצד שני הן גדולות מכדי להיות יעד נוח לרכישה.

 

מיקום בשנה שעברה: 10

צעד משמעותי בשנה החולפת: טאבולה הגיעה להכנסות צפויות של מיליארד דולר ואאוטבריין התרחבה לכ־550 עובדים

 

IronSource

הדיבידנדים זורמים

 

תומר בר זאב, מנכ"ל IronSource תומר בר זאב, מנכ"ל IronSource צילום: אוראל כהן

 

מכל החברות שהופיעו ברשימות שלנו בשנים הקודמו, לאיירון סורס יש את ההכנסות הגדולות ביותר, עם צפי להכנסות של מיליארד דולר ב־2018. החברה, שאותה מנהל אחד ממייסדיה תומר בר זאב, היא החברה הפרטית עם ההכנסות הגדולות ביותר בישראל כיום. היא חילקה בעבר מאות מיליוני דולרים בדיבידנדים לבעלי המניות ולעובדים.

 

איירון סורס היא אחת החברות המובילות בעולם בהפצה ובפרסום של אפליקציות. אלא שהיא ניצבת בפני בעיה דומה לזו של טאבולה ואאוטבריין. מנהליה כבר סירבו להצעות רכש של יותר ממיליארד דולר מצד אחד, ומצד שני בנאסד"ק מגלים סימפתיה מעטה לחברות בתחומה.

 

החברה התל אביבית מעסיקה כיום כ־900 עובדים וגייסה עד כה כ־123 מיליון דולר. למרות סכומי הגיוס הגבוהים, רוב מניות החברה נמצאות בבעלות המייסדים, עובדה שמאפשרת להם להיות בררנים, אם וכאשר ירצו לצאת לאקזיט. בכל מקרה, לנוכח שפע הדיבידנדים שאיירון סורס מחלקת, נראה ששום דבר לא בוער לה.

 

מיקום בשנה שעברה: 5

צעד משמעותי בשנה החולפת: הגיעה להכנסות של חצי מיליארד דולר

 

Infinidat

יקרה מדי לרכישה

 

 

משה ינאי, מנכ"ל ומייסד infinidat משה ינאי, מנכ"ל ומייסד infinidat צילום: אוראל כהן

 

אינפינידט של משה ינאי היא אחת החברות הצעירות מבין אלו שקיימו את ההבטחה, ואולי גם המרשימה מכולן. חברת פתרונות האחסון, שנוסדה ב־2011, יצאה בסוף השנה שעברה לסבב גיוס לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר והיא מכניסה מאות מיליוני דולרים בשנה. בראיון מהזמן האחרון ל"כלכליסט" אמר ינאי, אחד היזמים הוותיקים בארץ, שהחברה יקרה מידי לרכישה, ושהאופציה המועדפת עליו היא הנפקה בשנים הקרובות.

 

מיקום בשנה שעברה: 11

צעד משמעותי בשנה החולפת: הגיעה לשווי שוק של 1.6 מיליארד דולר בגיוס האחרון

 

ZERTO

זוכת 2017 מתקרבת לאקזיט

 

 

זיו קדם, מנכ"ל Zerto זיו קדם, מנכ"ל Zerto צילום: עמית שעל

 

זרטו, שהגיעה בשנה שעברה למקום הראשון ברשימת הסטארט־אפים המבטיחים של "כלכליסט", עדיין אינה גדולה כמו שאר החברות המפורטות כאן, אולם ממשיכה לגדול בקצב מרשים. החברה, שמספקת פתרונות גיבוי והתאוששות לשירותי ענן של ענקיות אינטרנט, צפויה לסיים בשנה הקרובה גיוס ענק, שיקרב אותה עוד צעד משמעותי לכיוון של הנפקה – בהנחה שלא תירכש רגע לפני הכניסה לבורסה.

 

מיקום בשנה שעברה: 1

צעד משמעותי בשנה החולפת: מקדמת סבב גיוס ענק שצפוי להסתיים השנה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x