$
חדשות טכנולוגיה

דרושים: מחוקקים עם פרופיל פייסבוק

ייקח עוד זמן עד שהסנטורים המבוגרים ידביקו את ראש החץ של הקדמה הטכנולוגית, אם בכלל

עומר כביר 06:5112.04.18

האמירה הניצחת שלפיה הממסד מאז ומתמיד מפגר אחר הטכנולוגיה ומתקשה להדביק אותה רחוקה מלהיות חדשה או ייחודית לזמננו, אבל המחזה שנגלה לעיננו במהלך עדותו של מייסד פייסבוק מארק צוקרברג בסנאט ובבית הנבחרים היה מהסוג שממחיש וממחיז טוב מאלף מילים אמירה שגורה אחת. התמונה של הילד מעמק הסיליקון החנוט בחליפה, אל מול הסנטורים המבוגרים ממנו בעשרות שנים המחישה טוב מכל מאמר, נאום או הרצאה, את פערי הידע, המידע - וגם את הפער הבין־דורי - בין ראש החץ של הקדמה הטכנולוגית 2018 לבין מי שאמורים לפקח ולהגן על כולנו, אבל ייקח עוד זמן עד שידביקו את הטיל הדוהר הזה, אם בכלל.

 

אז איך בדיוק פייסבוק עושה כסף?

 

ניכר היה שהסנטורים הגיעו מוכנים היטב לדיון והכינו שיעורי בית ובכל זאת, צפה בבירור העובדה שלחלקם אין מושג מה זה פייסבוק, איך היא עושה כסף ומה היא עושה בדיוק עם כל המידע שיש לה. זה בלט במיוחד כשצוקרברג נשאל שאלות בסיסיות כמו “האם פייסבוק היא מונופול?”, “למה היא מציגה לי פרסומות לשוקולד אחרי שדיברתי עם חברים בפייסבוק על שוקולד?”, ואפילו “איך בדיוק היא עושה כסף?”. המחוקקים בוושינגטון די.סי. מנותקים מהתרבות המהירה של עמק הסיליקון, ובדומה לרובה המכריע של אוכלוסיית העולם אין להם את היכולת או הכלים הדרושים להתמודד עם השינויים האדירים שהיא מפיצה לעולם. התוצאה: דיון שאמור היה להתמקד בסוגיות הפרטיות של פייסבוק התפזר למגוון רחב של נושאים, לעתים לא רלבנטיים כלל, כאשר לא מעט סנטורים מעדיפים לנצל את הבמה כדי להציג גימיק.

 

צוקרברג בקונגרס צוקרברג בקונגרס צילום: איי פי

 

עשה את זה נכון

 

מביכה במיוחד היתה חקירתו של הסנטור הרפובליקני טד קרוז. במהלך התמודדותו בפריימריז במפלגה הרפובליקנית הסתייע קרוז בשירותי הייעוץ של קיימברידג' אנליטיקה, שנסמכו, בין השאר, על המידע שנלקח מפייסבוק. אפשר היה לצפות שקרוז ינצל את המעמד כדי להכות על החטא, או שלפחות תהיה לו הבושה שלא להופיע לדיון. תחת זאת, הוא ניסה להתנצח עם צוקרברג כשהוא מאשים את פייסבוק במחיקה מכוונת של תכנים בעלי גוון ימני-שמרני, והעלה תיאוריית קונספירציה שלפיה

פאלמר לאקי, מייסד אוקולוס שנרכשה על ידי פייסבוק, פוטר בגלל תמיכתו בטראמפ ‑ דבר שצוקרברג נאלץ להכחיש מפורשות.

 

זה לא שהנושא המרכזי ‑ פרשת קיימברידג' אנליטיקה והפרטיות בפייסבוק ‑ לא עלה כלל לדיון. כמה וכמה סנטורים ביקשו תשובות בנושא, וזכו לאמירות השגרתיות שצוקרברג השמיע בשבועות האחרונים. לא מעט גם העלו את האפשרות של רגולציה נוקשה יותר או התריעו שיפעלו לקיום רגולציה כזו אם חברות כמו פייסבוק לא ינקטו ברגולציה עצמית קפדנית יותר. אבל כשלכל סנאטור הוקצבו רק חמש דקות, וכשכל אחד מושך לכיוון אחר, לא התגבשו אמירות אלו לכדי קו תקיף ואחיד וצוקרברג דילג ביניהן בקלילות יחסית.

 

בשורה התחתונה, לפחות מהשימוע בסנאט - צוקרברג יצא מנצח. מניית החברה צלחה את האירוע בזינוק הגדול ביותר שלה מזה כשנתיים. לצוקרברג היתה משימה מרכזית אחת: לההרגיע את הסערה. הוא עשה זאת בהצלחה, ולכל דבר אחר חשיבות משנית. ואולי זה לא צריך להפתיע אף אחד: אחרי הכל, מדובר באיש ששינה את העולם בעודו תלמיד מכללה, וזה הרבה יותר מכפי שלא רק הסנטורים מוושינגטון, אלא מנהיגים ותיקים ודגולים בהרבה יכלו או יוכלו אי פעם לזקוף לזכותם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x