$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

מה יקרה לאינטל כשאפל תתחיל לייצר מעבדי מחשבים בעצמה?

ענקית השבבים אולי תאבד לקוח חשוב ויוקרתי, אך רוב שוק המחשוב עדיין תלוי בה. בנוסף, התרחבות אינטל לתחומים כרכב אוטונומי ותקשורת דור 5 מעניקה לה בסיס רחב מבעבר - בצורה שתהפוך את נטישת אפל למכה קטנה בכנף

עומר כביר 14:0604.04.18

לאחר שנחשפו תוכניות אפל להתחיל ולייצר מעבדים בעצמה במקום לקנותם מאינטל, עברו שעות מתוחות במיוחד על ענקית השבבים: מניית החברה רשמה צניחה משמעותית של 9.2%, הנפילה הגדולה ביותר בתחום הטכנולוגיה מזה שנתיים, בעקבות פאניקה מצד משקיעים על אובדן אפשרי של לקוח מרכזי.

 

 

לקראת הסגירה הירידות אמנם התמתנו, והמנייה הסתפקה בירידה של כ-6.1%, אבל עדיין לא היה זה יותר שבאינטל יכולים להגדיר כ"טוב".

 

אבל האמת היא שאף שאין ספק שלא מדובר בחדשות טובות בעבור אינטל, אלו הן גם לא בשורות איוב - בוודאי לא כאלו שמצדיקות זריקה המונית של המניה. בסופו של יום, הפגיעה שאינטל סופגת כאן היא בעיקר תדמית וככל שזה נוגע להכנסות החברה הפגיעה, לכשתגיע בעוד שנתיים לכל הפחות, לא תהיה דרמטית.

 

מחשבי אפל נשענים על מעבדי אינטל מזה שנים. סטיב ג'ובס מציג את המקבוק אייר מחשבי אפל נשענים על מעבדי אינטל מזה שנים. סטיב ג'ובס מציג את המקבוק אייר

 

 

אפל אולי הפכה בשנים האחרונות לשחקנית משמעותית בשוק המחשבים האישיים, וב-2017 גם המתקמה, לראשונה מאז 1996, ברשימת 4 יצרניות המחשבים הגדולות בעולם, אך היא עדיין מחזיקה בנתח שוק של 7.4% בלבד, פחות מחצי מהנתח של Dell שבמקום השלישי. וליצרניות האחרות, אין לאן ללכת; הברירות שלהן היו ונותרו אינטל או AMD, כאשר יותר מ-75% מהשוק הולך עם אינטל. גם קוואלקום החלה לאחרונה להציע מעבדים למחשבים ניידים, אך כניסתה איטית ומוקדם מדי לקבוע איזו השפעה תהיה לה על השוק.

 

 

 

בנוסף, גם מבחינת אינטל עצמה אובדן ההכנסות מאפל לא משנה עולמות. אינטל עוברת בשנים האחרונות הליך משמעותי של גיוון התמהיל העסקי שלה. היא כבר לא חברת מעבדים, והיא מקיימת פעילות משמעותית במגוון תחומים שחלק ניכר מהם יגשים את מלוא הפוטנציאל שלו רק בשנים הקרובות, כמו מכוניות אוטונומיות או פתרונות מקיפים לרשתות סלולר בדור חמישי.

 

בראיון ל"כלכליסט" אמר הישראלי הבכיר באינטל, אמיר פיינטוך, שחלקו של שוק המחשוב בהכנסות ירד מ-70% ב-2014 לקצת מעל 50% כיום. ההליך הזה צפוי לצבור תאוצה משמעותית בשנים הקרובות, ועד שאפל תעזוב בסופו של דבר את אינטל לחלוטין חלקו של שוק זה יהיה קטן עוד יותר, והמכה כואבת הרבה פחות.

 

פיל שילר מציג את המקבוק פרו, עם מעבד i5 של אינטל פיל שילר מציג את המקבוק פרו, עם מעבד i5 של אינטל צילום: בלומברג

 

 

לפי בלומברג, אפל אחראית כיום ל-5% מהכנסות אינטל. נתח זה צפוי להצטמצם עוד לפני ביצוע המהלך, על רקע הליך גיוון תמהיל ההכנסות של אינטל. ובכל מקרה, הליך המעבר צפוי להיות רב-שלבי ולהתפרסם על פני כמה שנים. כלומר, גם מרגע שאפל תצא אליו ההכנסות האלו לא ייעלמו באחת. בנוסף, לא כל ה-5% האלו הם תוצאה של רכישת מעבדים למקים. לפי דיווחים, אינטל היא גם אחת משתי ספקיות המודמים לדור האייפונים הנוכחי, וצפויה להפוך לספקית בלעדית בדור הבאה של המכשירים; גם אם היום תפסיק אפל לקנות מעבדים מאינטל, הכנסות יצנחו הרבה פחות מ-5%.

 

 

 

בסופו של יום, אינטל צפויה לאבד לקוח חשוב ויוקרתי - אבל בוודאי לא הגדול ביותר שלה, לא כזה שיוביל לאקסודוס ולא כזה שישבור אותה. למעשה, יכול להיות שלאור התהליכים שמובילה אינטל כיום עד שאפל תשלים את המהלך תרגיש החברה לא יותר מעקיצה קטנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x