דו"ח טכנולוגי
המחדל של פייסבוק: קיימברידג' אנליטיקה היא רק קצה הקרחון
עובד לשעבר ברשת החברתית מספר כמה קל לעשות שימוש פסול במידע שנשאב ממנה, פרנואידים חובבי ביטקוין צדקו כשטענו שהממשלה עוקבת אחריהם, קספרסקי מנסה להיפטר מתדמית המשת"פית של פוטין ורובוטים לומדים לשחק כדורסל
סנדי פרקילס, עובד לשעבר בפייסבוק שניהל את אחת מפלטפורמות המידע שלה, שובר שתיקה ומספר איך בפועל התנהלה החברה ביחס לגניבת מידע משתמשים דרכה. להערכת פרקילס, המידע של מאות מיליוני משתמשים נגנב על ידי חברות צד שלישי, שפעלו כמו קיימברידג' אנליטיקה.
פרקילס ציין שפייסבוק פתחה את מידע המשתמש למפתחי צד שלישי באקט מודע ב-2011, ושהוא הזהיר מנהלים בכירים בחברה שהמהלך יוביל לפריצה משמעותית. לדבריו, מידע שיוצא משרתים של פייסבוק לשרתים אחרים לא נמצא יותר בשליטתה ואין שום יכולת פיקוח על השימוש שייעשה בו.
אף שפייסבוק שמרה לעצמה, בתנאי השימוש שלה, זכויות לבצע בדיקות בחברות שלקחו ממנה מידע, בפועל היא לא עשתה זאת; הפעם הראשונה ששמענו על בדיקה כזו הגיעה אתמול (ג'), כשמפקחים בריטים ביקשו בנימוס מצוות של פייסבוק לעוף מהמשרדים של קיימברידג' אנליטיקה כי הוא מפריע לעבודה שלהם. הבריטים לא טרחו לציין את הברור מכל: שהצוות של פייסבוק היה עלול לסייע בהשמדת ראיות.
לדברי פרקילס, פייסבוק הכניסה את זכותה לבצע ביקורת כזו לתנאי השימוש שלה, אבל כידוע אף אחד לא קורא אותם - ופייסבוק לא טרחה להקים צוות ביקורת כזה. כשפרקילס ניסה לשכנע בכירים בפייסבוק להקים צוות מסוג זה ולערוך ביקורות, אמר אחד מהם: "אתה באמת רוצה לראות מה תמצא?" והעובד פירש זאת כהערה משפטית; מצבה של פייסבוק טוב יותר משפטית כשהיא מעמידה פנים שהיא לא יודעת מה נעשה במידע שהיא מסרה לכל דורש. פרקילס, ייאמר לזכותו, החל לדבר על הנושא לפני ארבעה חודשים, הרבה לפני חשיפות קיימברידג'.
ובעוד שפרקילס חווה את הכוח להרע של פייסבוק ככוח אבסרטקטי, חושף פרשת קיימברידג', כריס וויילי, חש אותו על בשרו. פייסבוק חסמה אוטומטית את החשבונות שלו בפייסבוק, באינסטגרם ובווטסאפ. למה? כי היא יכולה. על אינסטגרם אף אחד כבר לא מדבר, אבל פייסבוק ממשיכה לטעון בפני רגולטורים שאין קשר בין פייסבוק ובין ווטסאפ ושהיא לא מעבירה מידע בין שני השירותים. היא כל כך התעצבנה על החשיפה של וויילי שהיא זרקה את חומת ההפרדה הזו לעזאזל.
בינתיים גילה וויילי שהוא חסום גם מטינדר, כי להוותו הוא נרשם לשירות באמצעות חשבון הפייסבוק שלו. ובעצם, כל מקום ששימש את פייסבוק כדרכון חסום כעת בפניו. בהגזמה מסוימת, אמר וויילי שפייסבוק יכולה "למחוק אותך" מהרשת. זה פשוט לא נכון, כל עוד מקפידים שלא לתת לרשת החברתית אחיזה על החיים שלכם. אבל כמה משני מיליארדי המשתמשים של פייסבוק הקפידו על כך?
פרנויה! פרנויה לכולם!
במשך שנים טענו מעריצי מטבעות וירטואליים שממשלות עוקבות אחרי משתמשי ביטקוין כי הם מערערים את הכלכלה העולמית או הבל דומה. ובכן, כעת מסתבר שהם לא טעו - לא לגמרי.
החל משנת 2013, חושפים מסמכי סנודן שרק עכשיו ראו אור, ניהלה ה-NSA מעקב אחרי משתמשי ביטקוין כדי לחשוף כמה שיותר פרטים על זהותם. המעקב הזה קיבל קדימות על פני מעקבים אחרים אבל, מאחר וזה פחות או יותר הזמן שבו סנודן הפעיל את כסא המפלט, אין מידע מדויק על כמה מידע אכן הושג וכמה משתמשים זוהו.
הסיבה למעקב אחרי משתמשי ביטקוין לא ברורה; ה-NSA עקבה אחר יעד שכונה Monkeyrocket, שביצע רכישות גדולות בביטקוין, עבד מסין או איראן והסוכנות חשבה שפריצה לאותו יעד תעזור לה לצוד מחבלים. אבל כן, בדרך נאסף מידע גם על סוחרי ביטקוין תמימים.
במקביל, האנשים שמלכתחילה חשבו שכל הביטקוין הזה הוא נסיון לבצע פשעים כמו סחר בסמים, פורנו ילדים או סתם הלבנת כספים, קיבלו גם הם הוכחות לטענתם: חוקרים מצאו שגורמים עלומים השתמשו בבלוקצ'יין של ביטקוין - בסיס הנתונים שמוצב באלפי מחשבים עצמאיים ושמשמש לרישום כל עסקה וכל תנועה - כדי להעביר זה לזה תוכן פדופילי. הבלוקצ'יין מסתיר כעת, על פי חוקרים גרמנים, 1,600 קבצים לא רלוונטיים; שמונה מהם הם מיניים, אחד מהם הוא תמונת פורנו ילדים ושני קבצים אחרים מכילים קישורים ל-274 אתרי פורנו ילדים, 142 מהם ברשת האפלה.
טכנית, כל מי שמחזיק עותק של הבלוקצ'יין הזה מחזיק פורנוגרפיית ילדים וגרוע מכך, שותף להפצת פורנו ילדים. אם יהיו רשויות שיתעקשו להטיח את ספר החוקים בביטקוין, אפשר לסגור את כל המטבע ולעצור כל מי שסחר בו כשותף להפצת פורנו ילדים. ולא, "אבל לא ידעתי שיש שם פורנו ילדים" לא יעבוד.
קצרצרים
1. חברת הסייבר קספרסקי מחפשת פיתרון: בניסיון נואש לשכנע ממשלות מערביות שהיא לא שפוטה של פוטין, הודיעה שתקים חוות שרתים בשווייץ. לאחרונה אסרה הממשלה האמריקאית על הסוכנויות שלה להשתמש באנטי וירוס של קספרסקי, משום שלטענתה הוא חשוף למודיעין הרוסי - אירוני, בהתחשב בכך שהממשלה האמריקאית דורשת מחברות הצפנה לספק לה דלתות אחוריות. קספרסקי הכחישה בתוקף את הטענות הללו והיא מקווה שמעבר לאוויר הצונן של שווייץ יספק לה קצת הגנה מוסרית.
2. סוכנות הצנזורה הרוסית, רוסקומנאדזור, הודיעה אתמול (ג') שבכוונתה לחסום את טלגרם במדינה, משום שטלגרם מסרבת להעביר לשירותי המודיעין הרוסים את מפתחות ההצפנה של המשתמשים. בטלגרם מסרו בתגובה שהם מתכוונים לערער על ההחלטה, למרות פסיקה של "בית המשפט העליון" הרוסי שכבר הורה למסור את המפתחות. מייסד טלגרם, פאבל דורוב, מנהל מלחמה ארוכת שנים בנושא עם הדירקטוריון השני של ה-KGB, שמכונה היום FSB. פעילי זכויות אדם ברוסיה אמרו שהממשלה מנסה להעניש את טלגרם למען יראו וייראו: המטרה היא איסור על הצפנה ברוסיה.
3. אובר נשארת אובר: תושבת טקסס, שסובלת משיתוק מוחין, הגישה תביעה נגד החברה לאחר שזו ביטלה 24-25 נסיעות שלה בשנים 2016-2017. הסיבה לביטול היתה גודי, כלב הנחיה של התובעת. נהגי אובר, בניגוד לחוק ובניגוד למדיניות הרשמית של אובר עצמה, סירבו להסיע את הכלב ולעתים פשוט הסתלקו מהמקום בלי הסבר ברגע שראו את הכלב. שאר עובדי החברה לא היו מועילים במיוחד בטיפול בתלונות שלה. להגנתם של עובדי אובר ייאמר שהחברה דורשת מהם לשמור על ניקיון הרכב ועשויה לקנוס אותם אם הרכב לא נקי. במקרה נוסף שמעיד על, איך לומר, אגביות בשיקול הדעת של אובר ביחס לשכירת עובדיה, מצאה משטרת טמפה שהנהג שהיה ברכב העצמוני שלה כשזה ביצע תאונה קטלנית היה פושע מורשע. הבחור היה מעורב בשוד מזוין לפני 15 שנה, ריצה את עונשו וזכאי כמובן להזדמנות שנייה - אבל צריך לתהות מה יש לאובר עם העסקת עבריינים.
4. אז איך בעצם תכנתו האנשים של קיימברידג' את המוח שלנו? זה לא מאוד מסובך. הם מבררים על מה הקלקת לייק, ולפי זה הם לומדים פרטים על מבנה האישיות שלך. אנשים שהקליקו לייק על עמוד קרדישיאנית רנדומלית נחשבים למאוד מוחצנים, למעט סגורי מוחין ולאמינים יחסית. פירוק של המשמעות של הלייקים שלך, ומצרף של אלפים כאלה, ייתן מושג טוב למדי על מי אתה ואיזה כפתורים יקפיצו אותך. איך משיגים את כל המידע הזה? אה, מעלים "חידון" לפייסבוק שתנאי השימוש שלו (שאף אחד לא קורא) מתירים ל"חידון" לאסוף את פרטי המשתמש שלך ושל החברים שלך. עד יום ראשון השבוע זה היה עובד כמו קסם. נקווה שהחשיפה החדשה תהפוך את המשתמשים ליותר עירניים.
5. אגודת המהנדסים של טויוטה בנתה רובוט, Cue שמו, שתפקידו בחיים הוא לקלוע סלים. הוא ממש מוצלח בזה, כל זמן שהוא לא צריך לזוז והוא נמצא במרחק קבוע מהסל. לעיני המצלמה, הוא הביס קבוצה של שחקנים אנושיים בהטלת כדור לסל. הסיכוי שלו במשחק כדורסל אמיתי הוא עלוב למדי, בהיותו נייח. מצד שני, יש משהו קריפי ברובוט שמחקה בדייקנות תנועות אנושיות. ישפוט הצופה.