$
חדשות טכנולוגיה

בכירים בהייטק: חשיפת רמי ברכה היא רק קצה הקרחון

בענף ההון סיכון לא הופתעו מהחשיפה כי משקיע ההייטק הוותיק רמי ברכה, שותף־מנהל בקרן פיטנגו, הטריד לכאורה יזמיות שביקשו לגייס ממנו כספים. גיא הורוביץ מקרן דויטשה טלקום קפיטל: "יש מספר משקיעים שזה המודוס אופרנדי שלהם"

מאיר אורבך וקרן־אור גרינברג 06:5818.03.18

"המקרה של רמי ברכה נופל בדיוק בתחום האפור, שהוא הכי מסוכן עבור נשים וגברים כאחד. זו תחושה קשה עבור אישה שרוצה ליזום דברים אבל תלויה באנשים שעשויים להתנהג בצורה לא מקצועית", אומרת היזמית עמית כנעני, ממייסדי הסטארט־אפ Hibob, בעקבות פרסום תחקיר "עובדה" לפיו ברכה, מנהל־שותף בקרן ההון סיכון פיטנגו, הטריד יזמיות שביקשו לגייס דרכו כספים.

 

 

 

התחקיר הביא מספר עדויות של יזמיות שנפגשו עם ברכה והצביעו על דפוס זהה: פגישות במסעדות שכללו נגיעות והטרדות. עוד נטען כי ברכה שכר חברת חקירות שאספה חומרים על הנשים שהטריד לכאורה. ברכה (56) הוא משקיע ותיק בתעשיית ההון סיכון המקומית ורשום על שורה של אקזיטים מרשימים, בהם מכירת דיון נטוורקס לברודקום ב־170 מיליון דולר ב־2009 ומכירת ליבה סמיקונדקטור לסיסקו ב־350 מיליון דולר ב־2016.

 

 

רמי ברכה רמי ברכה צילום: עמית שעל

 

התגובות בקרב באי ועידת "כלכליסט" בניו יורק לפרסומים נעו בין הלם למבוכה. התחקיר הפך לשיחת היום בין עשרות המשקיעים הישראלים והאמריקאיים שנכחו בוועידה, והיו שהעידו כי לא הופתעו למשמע הדברים. קרן פיטנגו הודיעה זמן קצר לאחר הפרסום כי "ברכה מפסיק את פעילותו בקרן כדי להתמודד עם טיהור שמו".

 

נראה כי אחרי שנים שבהן ההייטק הישראלי חיקה את הטרנדים הטכנולוגיים בעמק הסיליקון, גם שבירת השתיקה בנושא הטרדות מיניות בתעשייה עשתה את דרכה לישראל. פרשיות ההטרדות המרובות שנחשפו בהייטק האמריקאי אשתקד הביאו לגל של התפטרויות בכירים ועזיבות מגופי השקעות וחברות טכנולוגיה כאחת (ראו מסגרת).

 

"התגובות בהייטק לשיח הזה הן השתקה ואלימות מילולית"

אך חרף ההזדמנות להעלות לסדר היום את סוגיית יחסי המרות וההטרדות המיניות, נראה שבתעשיית ההייטק מעדיפים להעלים אותה מהר ככל האפשר. מעבר למספר מקרים נקודתיים, כמו קרן TLV שפרסמה ביום שישי נוהל מפורט בנושא, בתעשייה מבכרים לתת לרעש לעבור ולהציג ארשת מכובדת של אומת סטארט־אפ שמגייסת ומוכרת חברות במיליארדי דולרים בשנה.

 

שחר צפריר, מנהל־שותף בקרן TLV, כתב כי שלושת השותפים המנהלים ומנהל הכספים בקרן יכותבו על כל התכתובות שיתקבלו בנושא דיווח על הטרדות והתנהגות בלתי הולמת. אך זהו היוצא מהכלל שאינו מעיד על הכלל.

 

משקיע בכיר ציין בפני "כלכליסט" כי ברכה קיבל בעבר לא אחת פניות מחבריו בבקשה שיחדול מהתנהגותו. בכיר אחר מסר כי התנהלותו של ברכה היתה שם דבר בתעשייה. בין אם ברכה הוא מקרה בודד, קורבן לרדיפה או חלק מתופעה רחבה, הפוסט הארוך שפרסם בפייסבוק בעקבות פרסום התחקיר זכה לעשרות תגובות נלהבות מצד מגיבים שהתייצבו לצדו בקריאות חיזוק ועידוד, בשעה שהנשים שלכאורה הטריד נותרו לבד.

 

"צריך לדבר על כך שהגבולות לא ברורים", אומרת הילה (שם בדוי), עובדת חברה הנותנת שירותים לתעשיית ההייטק שחוותה לדבריה הטרדות מיניות על בשרה. "התגובות בהייטק כלפי השיח הזה הן השתקה ואלימות מילולית. אנשים משתיקים זה את זה ולא קמים לדבר כדי לא לצאת מהקליקות".

 

"אני לא מאמין שזו התנהגות מאד נפוצה אבל יש מספר משקיעים שזה המודוס אופרנדי שלהם", אומר על הפרסומים גיא הורוביץ, שותף בקרן ההון סיכון דויטשה טלקום קפיטל. "כרגע חשוב שכל אחד בקהילה יבחר צד. אין אפשרות להישאר על הגדר. או שאתה תומך ביזמיות ובזכותן המוחלטת להיות מוגנות ובטוחות, או שאתה תומך באלה שמגוננים על הרעים. ככל שיותר מאיתנו יבחרו בצד המגן, יותר נשים יסכימו לחשוף ולא יחששו למעמדן או פרנסתן".

 

שומרים על שתיקה והופכים לשותפים עקיפים לבעיה

הפרסום אודות ברכה הביא להעלאת שמות נוספים של בכירים בתעשייה וקשירתם בשמועות על הטרדות מיניות. שלא במפתיע נראה שמדובר בחבית של חומר נפץ שרק חיכתה לגפרור. נותני הטון בהייטק המקומי אוהבים להכריז שהם רוצים לראות יותר יזמיות, מנהלות בכירות ומשקיעות, אבל כשמגיעות לאוזניהם שמועות על התנהגות לא נאותה כלפי נשים הם לרוב מעדיפים לשתוק. שותפות הסוד הזו והשמירה על שתיקה מצדם הופכת אותם בעקיפין לשותפים להטרדת והדרת הנשים מהתעשייה.

 

במקביל, נשים שנתקלות בהתנהגות מטרידה ועל הגבול האפור מצד גברים שמנצלים את מעמדם מעדיפות לא פעם לשתוק ולא להזדהות, בשל החשש מיצירת אויבים ואובדן השקעות שפירושן אובדן החלום. "קשה למצוא יזמיות או משקיעות שידברו על הנושא, אף שכמעט ואין אישה שלא חוותה הטרדה על בשרה", אומרת דריה הניג, מייסדת מיזם WeAct לקידום יזמיות ישראליות בעמק הסיליקון.

 

 

 

מבחינת פיטנגו פרשת ברכה מטילה עננה כבדה על עתידה של הקרן, מהגדולות והוותיקות בישראל. ברכה הוביל בתקופה האחרונה גיוס קרן חדשה של פיטנגו בגובה 175 מיליון דולר יחד עם השותף אייל ניב. כעת עולים סימני שאלה לא רק סביב יכולת פיטנגו לסיים את גיוס הקרן החדשה אלא סביב עתיד החברה כולה. השותפים האחרים יידרשו לעבוד קשה כדי לנקות את הכתם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x