הכירו את שיטת ההפחדה של זיר"ה: "סטרימינג פיראטי שהורס מחשבים"
ארגון זכויות היוצרים הישראלי פרסם נתונים לפיהם אתרי סטרימינג פיראטיים מנצלים את המכשיר לכריית מטבעות קריפטו. בפועל, התופעה נדירה בישראל, לרוב לא מסכנת את המכשירים שלכם - ואינה רלוונטית כלל למשתמשי חוסמי פרסומות
ארגון זיר"ה, שפועל לקידום זכויות בעלי התוכן בישראל, פרסם היום (ג') נתונים לפיהם על הגולש הישראלי להתרחק מאתרי צפייה ישירה לטובתו; לפי זיר"ה, האתרים TVil, עולם המדיה (Olamha–Media) ו-SeretHD, משעבדים את המחשב של המשתמש כדי לכרות מטבעות וירטואליים בצורה קיצונית: כ-70% ממשאבי המחשב יופנו לביצוע הפעולה, מה שיזיק לחומרה ויזניק את צריכת החשמל.
- הוליווד לא לבד: גם ההאקרים שונאים את Kodi
- הגולש הישראלי ואתרי kodi: סיפור אהבה טכנולוגי
- תמו שידורינו: ארגון זיר"ה סגר שלושה אתרי Kodi בישראל
בדיקה שביצע המפתח רן בר-זיק גילתה שנתוני זיר"ה אינם תואמים את המצב בשטח: אתר TVil אכן כורה מטבעות בשיטה זו ומנצל שיעור גבוה ממשאבי המעבד, אך אתר עולם המדיה נסגר בשל תביעה שהגישה זיר"ה עצמה ואילו אתר SeretHD מבצע כרייה שמוגבלת לניצול 20% ממשאבי המחשב - ורק בזמן שצופים בסרטים דרכו. בנוסף, כל חוסם פרסומות יכול לחסום גם את פעולת הכרייה.
הבדיקה כללה גם אתרי צפייה ישירה גדולים ופופולריים יותר כגוזלן, סדרותTV ו-moridimTV, בהם כלל לא נמצאו רכיבי כריית מטבעות וירטואליים. בר-זיק הסביר ל"כלכליסט" שרכיב הכרייה הוא אלמנט פשוט מאוד שאפשר להוסיף לאתרים כדי להשתמש במשאבי המעבד לביצוע פעולות חישוב שנדרשות ליצירת מטבעות וירטואליים. מפעיל האתר יכול לקבוע כמה ממשאבי המעבד יישאבו, מה שעלול לגרום לבלאי רכיבים מוגדל אם תהיה הגדרה של 70% ויותר. ואולם, כל זה לא רלוונטי עבור מי שמשתמש בחוסם פרסומות; בכוחם של רכיבים אלה לנטרל את רכיבי הכרייה באתרים.
"ההודעה של זיר״ה מטעה לא רק בגלל שרק אחד מהאתרים שהם הודיעו עליהם, תוך שהם מתעלמים מהאתרים הגדולים, מבצע כריה מזיקה באמת", אמר בר-זיק. "היא גם מטעה משום שעבור רוב הגולשים בישראל, המשתמשים במחשב שולחני ובדפדפן לצפייה באתרים הללו, הכרייה לא רלוונטית".
תופעת השימוש במחשבים ובסמארטפונים לכריה חשאית של מטבעות קריפטו הינה נוהג ידוע, שקיים מזה מספר שנים. לדברי בר-זיק, כלי כרייה שכאלה יכולים להזיק במיוחד לטלפונים חכמים, שרגישים לשינויים בצריכת החשמל ולהתחממות, ושבדפדפנים שלהם אין לרוב חוסמי פרסומות.
תגובת ארגון זיר"ה
"על הגולשים להבין כי מאחורי האתרים הפיראטיים לא עומדים אנשים או ארגונים פילנטרופיים ואלה מחזיקים במודל עסקי שלעיתים, כמו במקרה הזה, מגיע באופן סמוי על גבם של המשתמשים. אתר "עולם המדיה" שהוזכר אמנם נחסם בצו בית משפט, אך מצא דרכים לפעול בקרב קהל מצומצם יותר בכתובות שונות. כמו כן, על פי המחקר, ניצול הכרייה היה גבוה בהרבה מ-20% בבדיקה שערכנו וכי בנוסף לפעולות אלו שנועדו לממן את אתרי הצפייה הישירה, אלה אף נותנים במה ומפרסמים תכנים פורנוגרפיים".