$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ברק אובמה יוצא נגד פייסבוק וגוגל

נשיא ארה"ב לשעבר קורא לענקיות הטכנולוגיה לקחת אחריות על השפעתן השלילית על החברה, ג'ף בזוס מצא טריק יצירתי להעלמת מס עצומה, בורסת ביטקוין מסגירה את משתמשיה לרשויות ומה הקשר בין מטבעות וירטואליים וחייזרים

יוסי גורביץ 15:2727.02.18
עם כוח גדול, באה אחריות גדולה

 

ברק אובמה, נשיא ארצות הברית לשעבר, יצא אתמול (ב') בהתקפה חריפה על חברות המדיה החברתית, בדגש על פייסבוק וגוגל. אובמה אמר את הדברים בכנס של MIT , והוא התחיל בתמה קבועה שלו – הפלגנות שיוצרת התקשורת המודרנית. ההתייחסות המוכרת הראשונה שלו לנושא היתה בנאום שלו בוועידה הדמוקרטית של 2004, נאום שהזניק אותו לתפקיד מועמד לנשיאות ב-2008.

 

אלא שמעבר לנושאים כמו קיטוב כלי התקשורת, ולעובדה שצופי פוקס פשוט לא יקבלו את אותן העובדות כמו צופי MSNBC, הפנה אובמה מילים חריפות לחברות הטכנולוגיה. הוא אמר שיש להן כוח גדול לעשות טוב - אבל גם כוח עצום להרע. ילדים שמתקוממים נגד תרבות הנשק יכולים להשתמש בהן בדיוק כמו דאע"ש וגורמים מסוכנים אחרים.

 

ברק אובמה ברק אובמה צילום: בלומברג

 

 

היכולת של שחקנים רעים להשתלט על השיח באמצעות האלגוריתמים של חברות הטכנולוגיה, אמר אובמה, מטילה ספק על עצם יכולתה של השיטה הדמוקרטית לתפקד. אחרי הכל, ההנחה של השיטה היא שיש עובדות שאפשר לגלות, ושאפשר לנהל עליהן דיון מושכל. החיפוש אחר האמת והטלת הספק במה שמוצאים עמדו במרכז הגותם של פילוסופים רבים; מכת הפייק ניוז בפייסבוק באה והפכה את זה למציאות בשטח. 

 

חברות הטכנולוגיה, אמר אובמה, צריכות לנהל שיחה רצינית בשאלת המודל העסקי שלהן, שמבוססת על ההכרה בכך שיש להן תפקיד ציבורי, לא רק מסגרת עסקית. ירצו או לא, פייסבוק וגוגל משפיעות על השיח הציבורי במידה חסרת תקדים.

 

פייסבוק, שממשיכה להתעקש שהיא "חברת טכנולוגיה" ולא המפיצה הגדולה ביותר של תוכן בעולם, חטפה את זה בראש בזמן הכי פחות מתאים לה. מארק צוקרברג יכול להאשים רק את עצמו: בסוף 2016 אובמה תפס אותו לשיחה והבהיר לו שפייק ניוז היא בעיה אמיתית ושהתעלמות ממנה היא התחפרות. צוקרברג העדיף להתחפר.

 

מרשויות ועד חייזרים

 

בורסת הביטקוין Coinbase עדכנה בסוף השבוע את משתמשיה, כ-13,000, שהיא תיאלץ לציית להנחיות בית המשפט ותעביר את כל הפרטים שלהם לידי מס ההכנסה האמריקאי. הרשות התחייבה לברר כמה מסים בעצם חייבים סוחרי ביטקוין על הסחר, ועתה באה לגבות.

 

הצו שקיבלה קוינבייס מתייחס לשנים 2013-2015. החברה נלחמה בו בשורה של בתי משפט במשך חודשיים, והפסידה. קוינבייס הודיעה עוד למשתמשים שאין לה עצה משפטית או עצות מס עבורם.

 

סוחר בביטקוין? אותך לרשויות סוחר בביטקוין? אותך לרשויות צילום: שאטרסטוק

 

  

את התוצאות כבר מרגישים בשטח: הראפר פיפטי סנט התרברב לפני כחודש שיש לו ביטקוין בשווי 7.8 מיליון דולר, אותם לדברים קיבל בסוג של הסחת דעת. עם זאת, לאחרונה אמר הראפר לבית משפט לענייני פשיטת רגל שאין לו ומעולם לא היה לו ביטקוין. הנה שאלה שמס ההכנסה האמריקאי ישמח לברר. אבל זה לא סיפור מטבעות הקריפטו המשעשע ביותר של השבוע (עד כה): שני אסטרופיזיקאים שדעתם כנראה השתבשה מרוב מעקב אחר שערי מטבעות הקריפטו, טענו שחייזרים עלולים להגיע לכדור הארץ רק כדי לגנוב לנו את הביטקוין.

 

לדבריהם, החוצנים יוכלו לבצע מתקפת סייבר פלנטרית, במסגרתה תישלח הודעה מוצפנת, שברגע שינסו לפענח אותה תשתה את כל המטבעות הווירטואליים ותשאיר את האנושות במצב בו היתה לפני הופעת הקריפטו; מצב לא רע, דרך אגב. כן, אני בטוח שאם יש חיים בחלל, אין דבר שהם רוצים יותר מאשר את המטבעות הווירטואליים שלנו. אנחנו עדיין לא מצאנו להם שימוש, אולי להם יש.   

 

רווחים ללא מסים

 

מקום נוסף שכדאי שפקחי מס ההכנסה האמריקאים יבקרו בו בקרוב הוא מטה אמזון במדינת וושינגטון. אמזון היא חברה שהצלחתה מסחררת, וחוזים לה שווי שוק של טריליון דולר, המנכ"ל ג'ף בזוס נחשב לאדם העשיר בעולם, והיא רשמה רווחים של 5.6 מיליארד דולר בארה"ב בשנת 2017. הכל טוב ויפה, אבל הסכום ששילמה אמזון במסים לארה"ב באותה השנה היה אפס.

 

איך זה קרה? ובכן, רשמית המטה הבינלאומי של אמזון יושב לא בסיאטל אלא בלוקסמבורג, מדינה שהתמחותה היא העלמת מס לתאגידים זרים. אמזון הצליחה להתחמק מתשלום מס בארה"ב על ידי העברת כספים ממקום למקום וטענה שהיא חייבת מסים במקומות אחרים, מה שמתקזז עם המסים שלה בארה"ב.

 

ג'ף בזוס ג'ף בזוס צילום: רויטרס

 

 

לג'ף בזוס יש אובססיה עם העלמת מס מאז הקמתה אמזון: במקור הוא רצה לרשום את החברה באיזו שמורת ילידים כדי להתחמק מתשלום מס לארה"ב בכלל. הנסיון הזה לא הסתייע, ומאז בזוס השתדל כמיטב יכולתו להשאיר את אמזון לא רווחית - חברות לא רווחיות, כידוע, אינן משלמות מס - למרות שבכך הוא סיכן את אמון המשקיעים שלו. כשזה נגמר, עבר לתרגילי העלמת מס אחרים. העובדה שהתרגילים האלה עדיין מצליחים היא עוד הוכחה לכך שממשלות מעדיפות את טובת הטייקונים על טובת אזרחיהן - שעבורם נועדה גביית המסים מלכתחילה.

 

קצרצרים

 

1. ערב הנפקת פיייסבוק, הודיעה הנהלת החברה ללקוחות נבחרים שהסיכוי שהיא תהיה רווחית בקרוב נמוך למדי. התוצאה היתה שלאחר המכירה הראשונית, הלקוחות הנבחרים שקנו את המניות (רק הם הורשו לכך) מכרו את המניות לסתם משקיעים, שלא ידעו על האזהרה שפייסבוק שלחה למחוברים. הם אלה שנשארו מחזיקים מניות שלא שוות כשהמניה התרסקה. עכשיו פייסבוק הגיעה לפשרה בנושא והיא תפצה משקיעים ב-35 מיליון דולר. איזה כיף לחיות במצב שבו הרגולטור לא כולא אותך על תרגיל כזה, אה?

 

הנפקת פייסבוק הנפקת פייסבוק צילום: בלומברג

 

  

2. תוצאה צפויה של עליית השימוש במקלדות, גם מצד ילדים, היא שהם מתקשים ללמוד איך להשתמש בעט. אחרי הכל, יש מעט מאוד דברים פחות טבעיים מהתנוחה שבה אנחנו מחזיקים חרט ומשרטטים על עמוד. בימי הביניים רווחו הערות סופר בשולי ספרים בנוסח "האצבעות שלי כבר משותקות", והנזירים נהגו לומר ש"שלוש אצבעות כותבות, אבל כל הגוף סובל". ילדים שמגיעים לבית הספר כשהם רגילים למקלדות מתקשים במיוחד בהפעלת עטים. מה יישאר מהיכולת של מבוגרים שגדלו כך לכתוב ביד? שאלה טובה. הנה שאלה טובה יותר: למה אנחנו צריכים טכנולוגיה של המאה השלישית לפני הספירה במאה ה-21? מה מיוחד כל כך בהחזקה בעט?

 

 

3. הטלוויזיה הרוסית, שצריכה לכסת"ח אירועים מביכים בסוריה - האמריקאים כתשו שם לא מזמן כוח שכירי חרב גדול של רוסיה, ורוסים רבים מעוצבנים - הכניסה לשידור שלה מסוריה קטע וידאו קצרצר מתוך משחק המחשב הנהדר Arma 3, שעוסק בלוחמה מודרנית. אפשר היה לצפות מהרוסים שישקיעו יותר, אבל תוך זמן קצר זה נחשף. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x