מדריך כלכליסט
לשופטים ולשאר הציבור: כך תשמרו על הפרטיות שלכם בווטסאפ
אפליקציית הצ'ט הפכה לטבע שני עבורנו, מה שמקל על אחרים להציץ לנו בהודעות ואף לקרוא התכתבויות גם בלי להיות האקרים מדופלמים. כך תבטיחו את פרטיותכם בכמה צעדים פשוטים
- השופטת תיאמה בווטסאפ את הארכות המעצר בפרשת בזק עם רשות ני"ע
- ווטסאפ שחררה גרסת בטא של שירות התשלומים שלה
האם ישנו פיתרון טכנולוגי לאנשים שמציצים במסך שלכם מעבר לכתף? כרגע לא, אבל גוגל עובדת על זה.
למעשה, רק בנובמבר האחרון הציגה החברה מערכת זיהוי פנים שכוללת תכונת מעקב אחר עיניים, כדי להזהיר משתמשים כשאחרים בוהים להם בטלפון. זה פיצ'ר נפלא, שאני מקווה שיגיע לטלפונים בהקדם האפשרי. בינתיים, אפשר פשוט לנקוט בכמה פרקטיקות פשוטות שנשמעות טריוויאליות מאוד, אך יכולות למנוע מכם מבוכות וסיבוכים.
1. היו מודעים לצ'ט שלכם
מהפכת המובייל ריסקה את המודעות שלנו לשיחות שאנחנו מנהלים; כשמגיע טלפון מהעבודה, מהצבא או משהו אחר שאינו עניין לסובבים אותנו, אנחנו יוצאים מהחדר כדי לדבר בפרטיות. אבל הודעת ווטסאפ היא משהו אחר; אנחנו רגילים פשוט לקרוא ולענות היכן שאנחנו נמצאים. זה נוח, אבל יש שיחות שהן כה רגישות שעדיף להתייחס אליהן אחרת.
2. הביטו היטב בסביבה
אתם במסיבה, בארוחת צהרים, בפגישה או בתור לבנק; האם כל אחת מהסביבות הללו מתאימה לניהול כל התכתבות? אני לא דוחף אתכם למחוזות פרנואידיים, אבל שווה לזרוק מבט מסביב כשאתם מתכתבים על משהו שהוא לעיניכם בלבד. לפעמים שווה רגע לעמוד בצד, להיצמד לקיר ולהשלים את ההתכתבות.
3. פתחו מיומנות באיחזור הודעות
שלחתם הודעה לנמען הלא נכון? קורה לכולנו. אין משתמש שאין לו הרבה קבוצות פעילות, ולפעמים שולח משהו לקבוצה משפחתית במקום לבוס ולהיפך. מה עושים?פשוט נכנסים לצ'ט, מסמנים את ההודעה ובוחרים באייקון הפח. שימו לב שהזריזות קריטית פה: אם הנמען קרא את ההודעה, אכלתם אותה. וגם אם לא, האיחזור עובד בחלון זמן של עד 7 דקות.
4. היכן עוד פתוח הצ'ט?
ישראלים רבים אוהבים את ממשק ווטסאפ Web, שמאפשר שימוש חלק בצ'ט גם דרך המחשב. זה נוח במיוחד בעבודה, כשאפשר לצפות בשיחות תוך כדי משימות אחרות גם בלי להיות מוגבלים למסך הקטן של הטלפון. אבל כמה מכם עוזבים את העמדה שלכם מבלי לכבות את המחשב? אפליקציית ווטסאפ ממשיכה לעבוד עליו, מה שיאפשר לכל אחד בסביבתכם להציץ ולראות בדיוק מה כתבתם ולמי. זה פיצ'ר מובנה, כמו בג'ימייל, שמאפשר לכם להתחיל מייל בסלולרי ולסיים אותו בדפדפן. הפיתרון פשוט: התרגלו לכבות את המחשב בסוף היום ולהגדיר בו סיסמה שקשה לנחש. בנוסף, אפשר להתחבר לווטסאפ ווב מהסלולרי ופשוט לנתק מרחוק את החיבור שלו במחשבים עליהם הופעל.
5. זיכרו שאין פרטיות באינטרנט
זו הצהרה שעיתונאי טכנולוגיה מעלים כל פעם מחדש כשמידע אישי מגיע לידיים הלא-נכונות. אין תחליף לשיחה פנים אל פנים, או שיחת טלפון במקום בטוח; כל מילה שאתם שולחים נשמרת בשרתי החברה שמפעילה את האפליקציה הרלוונטית.
חלקן מוחק את ההודעות לאחר שבועות או חודשים פשוט כדי לפנות מקום בשרת, בעוד אחרות שומרות אותו לזמן ארוך יותר ועל הדרך, מבצעות ניתוח של הטקסט כדי להתאים לכם פרסומות למוצרים שונים. לפעמים מידע נגנב או מהמכשיר שלכם, או מהשרתים עצמם וזה סיכון קבוע. יישומי צ'ט הם אולי כורח המציאות, אך אני מציע לשמור את השיחות הרגישות ביותר שלכם לפגישה פרונטלית.