פרדוקס הדיאטה במובייל: למה הופכים טלפונים דקיקים לכבדים?
ניתוח של משקל ונפח הטלפונים הניידים משנת 2000 ועד היום מראה שלמרות השימוש בחומרים חדשים והמעבר לתצורות דקיקות, המשקל שלהם רק עולה. איך זה קורה ומה יכולות לעשות יצרניות הסמארטפונים בעניין?
סמארטפונים הולכים ונעשים כבדים יותר, למרות שנפח הגוף שלהם רק הולך ויורד; כך עולה מטבלה שפרסם אתר GSMArena, בו מתוארים משקל ונפח הגוף הממוצע של מכשירי מובייל מאז שנת 2000 ועד ימינו. אם לפני 18 שנה עמד נפחו הממוצע של טלפון על 127 סמ"ק ומשקלו על 120 גרם, היום המשקל הממוצע הוא 164 גרם ואילו הנפח - 88 סמ"ק.
- סמנכ"ל אפל: זיהוי הפנים באנדרואיד הוא "חיקוי מסריח" של Face ID
- שוק המובייל: נתח השוק של אפל צונח, למרות האייפון X
- מחשבי ווינדוס עם מעבדי סמארטפונים לא סוחבים בעלייה
המספרים הללו מדגימים את התמורות שעברו על עיצוב מכשירי המובייל בשנים האחרונות. למרות שהמסך רק גדל, עוביו הממוצע של מכשיר מודרני הוא לפעמים כמחצית מעוביו של מכשיר מלפני 10 שנים. בנוסף, בעבר היצרנים השתמשו בעיקר בפלסטיק - חומר הרבה יותר קל מהמתכת והזכוכית החביבים כל כך על יצרני המכשירים כיום.
סדרת הגלקסי S למשל, הורכבה בעיקר מפלסטיק במקור ורק החל מהגלקסי S6 החלה סמסונג להשתמש במתכת וזכוכית. השימוש במתכת אינו מאוד יעיל וכדי להציע את רמת הקשיחות הנדרשת, מחויבים היצרנים לעבות את מסגרת המתכת בה הם משתמשים. כשזה לא נעשה, מגיעות לכותרות פרשות כמו Bendgate, במסגרתה מתעקם גופם של טלפונים בקלות - מה שנצפה לראשונה באייפון 6 פלוס. הפרשה גרמה לסמסונג למתוח ביקורת על אפל, עד שהתברר שגם הגלקסי S6 אדג' שלה רגיש לכיפוף באותה המידה; חוקי הפיזיקה לא מעדיפים יצרני מובייל על פני אחרים.
עוד נקודה שמעמיסה על משקל המכשירים היא האיטום שלהם. חלק ניכר ממכשירי הדגל ואפילו חלק ממכשירי הביניים נהנים כיום מתקן IP67 או IP68. בחלק מהמקרים הם גם מקבלים עמידות בתקנים מחמירים יותר כגון MIL STD 810 G האמריקאי שמגדיר עמידות לסדרה של ניסויים קשוחים. האיטום הזה כולל שימוש בחומרים נוספים, שמכבידים על גוף הטלפון.
עוד סיבה לגידול במשקל היא המעבר למסכים בפורמט 18:9. יחס מסך זה מאפשר ייצור מכשירים בהם המסך מכסה יותר משטח הפנים של הטלפון, במחיר של תצורה מאורכת יותר של הגוף. כדי להבטיח שהטלפון לא יתכופף ויישבר, נאלצים היצרנים להשתמש במתכות דחוסות יותר או להוסיף לגוף מוטות חיזוק.
בשורה התחתונה, הסמארטפונים לא הולכים לרזות במיוחד בשנים הקרובות, אם לא תחול פריצת דרך בחומרים חזקים וקלים, כמו גרפין למשל. מכשירי הדגל הבאים יגיעו למשקל של 180 גרם ויותר, מה שלא תמיד נוח ויכול להפריע לחלק מהמשתמשים. היצרנים מודעים לכך ואחת הדרכים להתמודד עם הבעיה הוא שימוש במסכים גמישים שמאפשרים קיפול. סמסונג צפויה להציע סמארטפון מעין זה כבר בשנה הבאה וגם LG ויצרניות סיניות כבר החלו להתנסות בתצורה הזו.