$
חדשות טכנולוגיה

אביתר מתניה עוזב את תפקידו כראש מטה הסייבר הלאומי

מתניה כיהן בתפקיד במשך שש שנים, מאז הקמת המטה - וכרגע לא ברור מי יחליף אותו. בנוסף, שוקל משרד ראש הממשלה לאחד את המטה עם רשות הסייבר, ככל הנראה תחת ניהולו של בוקי כרמלי

רפאל קאהאן 12:0011.12.17
אביתר מתניה, ראש מטה הסייבר הלאומי, יעזוב את תפקידו לקראת סוף השנה הנוכחית, כך נודע ל"כלכליסט". על פי דוברות משרד ראש הממשלה, מתניה מסיים את הקדנציה שלו בת שש השנים ולא מדובר בעזיבה פתאומית או פיטורים. מתניה מונה לתפקידו בידי ראש הממשלה ב-2011 אז הוחלט ליישם את הקמת מטה הסייבר הלאומי כגוף מקצועי בתחום שירכז את הנושא ברמה הממשלתית.

 

 

הקמת המטה ידעה חבלי לידה ארוכים למדי והמבנה שלו עבר מספר גלגולים. כיום המטה עובד לצד רשות הסייבר הלאומית שהוקמה ב-2015 כדי לספק בתחילה שירותי CERT (צוות תגובה למקרי חירום בתחום הסייבר). בהמשך התרחבו סמכויות הרשות וכיום היא עוסקת גם בפעילות מודיעין ובסיוע מקצועי לגופים אזרחיים. תפקידו של מטה הסייבר הצטמצם לתכנון אסטרטגי, בעוד פעילות השטח עברה לידי הרשות.

 

אביתר מתניה אביתר מתניה צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

 

בשלב הנוכחי לא ברור מי צפוי להחליף את אביתר מתניה בתפקיד; לדברי משרד ראש הממשלה נשקלת גם האפשרות לאחד את הגופים - אם כי טרם התקבלה החלטה בנושא. עוד נמסר שמכיוון שהמינוי של ראש מטה הסייבר הוא החלטה אישית של ראש הממשלה אין בשלב הנוכחי מכרז או מסגרת זמנים מוגדרת. תפקיד ראש מטה הסייבר הוא אחד החשובים בתחום ומינויו של מחליף הוא תהליך שעשוי לעורר לא מעט מאבקים. אם יוחלט לאחד את המטה עם רשות הסייבר - ככל הנראה שימונה ראש הרשות, בוקי כרמלי, לעמוד בראש המסגרת החדשה.

 

קשה להעריך עד כמה משפיעה המדיניות של מטה הסייבר הלאומי על סדר היום בתחום כיום; האחריות על תחום הסייבר עדיין מפוזרת כיום בין מספר גופים שלכל אחד תחום אחריות מוגדר. בזמנו השאיפה הייתה לאגד את הגופים תחת המטריה של המטה הלאומי - אך התנגדות של גופי הביטחון מנעה זאת. כך נותר תחום האחריות של הרשות ברמה האזרחית בלבד. צה"ל הקים גוף סייבר מקצועי וכך גם משטרת ישראל והשב"כ. הכוונה המקורית הייתה לאחד את אחריות אבטחת הסייבר על תשתיות קריטיות בידי רשות הסייבר הלאומית.

 

אין אחריות אופרטיבית

 

אחת הבעיות שמקשות על קידום המבנה של תחום הסייבר בישראל הוא העיכוב בהעברת חוק הסייבר שאמור להסדיר את תחומי האחריות, הגדרת הדרישות ובעיקר לספק תשתית משפטית להפעלת גופי האכיפה השונים. כיום כל רגולטור מנחה באופן עצמאי את הגופים החוסים תחתיו. כך בנק ישראל מנחה את הבנקים, המפקח על הביטוח את חברות הביטוח, רשות ההון את החברות הבורסאיות ומשרד הבריאות את גופי הרפואה השונים. בשלב הנוכחי אין אחריות אופרטיבית של מטה הסייבר והוא מספק בעיקר הנחיות מקצועיות ברמה האסטרטגית.

 

 

 

העזיבה של מתניה עשויה לגרום למאבק חדש בין הגופים השונים על מנת לשמר או לקבל סמכויות בתחום. סמכויות אלה ישפיעו גם היקף התקציבים. תקציב מטה הסייבר או הרשות לא פורסמו מכיוון שהם מהווים יחידות בתוך משרד ראש הממשלה - אך על פי ההערכות תקציב ההקמה והתפעול של הרשות עמד על מאות מיליוני שקלים ותקציב התפעול של המטה עומד על עשרות מיליוני שקלים בשנה. איחוד של שני הגופים עשוי לחסוך מהתקציבים האלה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x