דו"ח טכנולוגי
נעים מאוד, אני הסוכן הרוסי שעבד עליך בפייסבוק
הרשת החברתית תספר לגולשים איזה גורם בפיד שלהם הפיץ תעמולה פוטיניסטית - אם רק ידעו לשאול, בריטניה תחסל את תרגילי המס של חברות הטכנולוגיה האמריקאיות ויחידת הגנת הסייבר הגרמנית רוצה לתקוף האקרים רוסים ברשת
הכר את המרגל שלך
פייסבוק עדיין מתמודדת עם הנפולת מפרשת ההתערבות הרוסית בבחירות, ולאחר שהואשמה על ידי חברי סנאט בכך שהיא לא מודיעה לאמריקאים שנפלו קורבן לתעמולה רוסית, הודיעה שתעשה בדיוק את זה.
עד סוף השנה, מתחייבת פייסבוק, כל מי שעשה לייק לעמוד של תעמולה רוסית או עקב אחרי עמוד תעמולה רוסית באינסגרם בין השנים 2015-2017, יקבל על כך עדכון. או, ליתר דיוק, יוכל לקבל על כך עדכון: מאחר ופייסבוק היא פייסבוק, היא תחביא את העדכון הזה ב-Help Center שלה. לפייסבוק חשוב שתדעו אם חבר שלכם מגיע לאירוע בסביבתכם (לפי רמת הדיוק שלה, היא עשויה להציע לכם אירועים בטשקנט) אבל לא ממש חשוב לה שאנשים ידעו מיהו הסוכן הרוסי שתקע להם תעמולה פוטיניסטית בפיד.
ספק אם זה יספיק לה, כי הוול סטריט ג'ורנל כבר מצא שיש כ-100 מיליוני משתמשי פייסבוק נוספים שנחשפו למודעות של העמודים האלה, לשיתופים שלהם, או שסתם הגיבו עליהם. אותם פייסבוק לא מתכוונת לעדכן בכלום, כנראה מתוך תקווה שהמחוקקים והעיתונאים ירדו מהווריד שלה אם תסתפק בעדכון הנוכחי.
התחילו לשלם, אוכלי חינם
השופט האמריקאי המפורסם אוליבר וונדל הולמס, האיש שנתן לנו את הפרשנות המודרנית של התיקון הראשון לחוקה, אמר פעם: "אני אוהב לשלם מסים: אני קונה בהם את הציוויליזציה", כלומר את היכולת לחיות חיים בחברה מתוקנת ומתפקדת. חברות עמק הסיליקון כנראה לא שמעו על זה, כי הדבר הקסום והמהפכני ביותר שהן מפתחות בכל רגע נתון הם תרגילי המס.
התרגילים האלה מעצבנים בעיקר את הבריטים: שנה אחרי שנה, ועדה פרלמנטרית אחרי ועדה פרלמנטרית תקפה את אפל, גוגל, פייסבוק והשאר על העובדה שהן מקבלות מיליארדים בהכנסות שם אבל משלמות מיליונים זעומים במס.
לשר האוצר הבריטי פיליפ המונד נמאס להיות הפרה החולבת של עמק הסיליקון: הוא הודיע אתמול (ד') שעל פי חקיקה שהוא מתכוון להעביר, כל הכנסה בריטית שתועבר לחשבון מחוץ למדינה ושלא שולם עליה מס כדין, תחויב במס של 20%. האמונד התייחס במיוחד לתרגיל האירי - להקים משרד ריק באירלנד ולהעמיד פנים שהפעילות שלך היא שם, ולשלם אפס מסים. השיטה הזו חסכה מסים מחברות כאפל ופייסבוק, למשל, אבל גם מהרבה אחרות.
ההרעשה הארטילרית של המונד היא בפועל הזמנה לדיאלוג, כי החוקים האלה לא ייכנסו לתוקף לפני אפריל 2019; לברונים השודדים של עמק הסיליקון יש עדיין הזדמנות להציע הצעה סבירה. אבל המונד מחזיק בקלפים חזקים במשחק הפוקר הזה: זעם ציבורי ניכר ואנשים שנמאס להם מהמצב שבו הם משלמים על התשתיות של חברות הענק בזמן שאלה מתחמקות מתשלום מס אמת.
המונד, חשוב לציין, חבר במפלגה השמרנית שבשלטון. אי אפשר להאשים אותו בכך שהוא סוציאליסט. כשאתה תאגיד והשמרנים הבריטים אומרים לך שהגזמת, הם יודעים על מה הם מדברים.
יש מה לעשות, רק יותר שקיפות
כשגררו את גוגל, פייסבוק וטוויטר לפני הסנאט, טענו עורכי הדין שלהן (המנכ"לים הבריזו, כצפוי) שהן עושות מה שהן יכולות כדי להיאבק בתוכן שקרי או פוגעני, ושלא בטוח שהן יכולות לעשות יותר. בתגובה הן נשאלו האם הן איבדו שליטה על היצירות שלהן. לא היתה להן תשובה טובה.
התשובה, כמובן, היא שהן יכולות לעשות יותר, זה רק יעלה כסף וידרוש לחץ תקיף מצד הממשלה. בתחילת השבוע, הסירה יוטיוב (אחרי לחץ של שנים) סרטונים של מטיף הג'יהאד אנוואר אל אוולקי. שלוש החברות מסירות בעקביות תוכן של קיצוני ג'יהאד, ובגוגל הלכו צעד אחד קדימה וברגע שמשתמש מקליד מילות חיפוש שקשורות לקיצוניות איסלמית, הוא מופנה במקום לתוצאת החיפוש שלו לאתרים אנטי-רדיקליים.
פייסבוק נאלצה להודיע לאחרונה שהיא תעסיק פי שניים יותר מבקרי תוכן, אחרי לחץ ממשלתי כבד. זה עולה לה כסף, וזה מצוין - שתיקח אחריות. הבעיה היא שרוב הפעילות של החברות (ככל שיש פעילות כזו ולא רק דיווחים עליה) נגד תוכן שקרי נעשית במחשכים; אף אחד לא יכול לדעת מה הן באמת עושות, אם הן אכן עושות.
הדרישה, על כן, צריכה להיות יותר ויותר שקיפות. ואסור להוריד מהן את הלחץ. ברגע שזה יקרה, הן תחזורנה לברירת המחדל שלהן: בוז מוחלט לאינטרס הציבורי, כל עוד ששורת הרווח שלהן לא מאבדת גרוש.
קצרצרים
1. לגרמניה יש יחידה להגנת סייבר. היא נקראת Zitis, והיא ממהרת להוכיח שיש לה שרירים ושהיא יכולה לדרוש עוד סמכויות. כרגע, הסמכויות שלה הן הגנתיות בלבד. היא רוצה לקבל את הרשות לבצע התקפות סייבר כתגמול. על הכוונת, כמובן, נמצאת רוסיה: זיטיס הוקמה בעיקר בשל הפעילות הנרחבת של קבוצת התוקפים המתקדמים שסווגה כ-APT28, שמקורה רוסי. גורמי מודיעין בגרמניה קושרים את פעילות ההאקרים להתקפות על מערכת הבחירות בגרמניה לפני מספר שבועות. זיטיס, כארגון שאפתני, רוצה להתחיל להחזיר מכות. הבעיה, כמובן, היא איך לעזאזל יכולה מדינה דמוקרטית לפקח על ארגון חצי צבאי שמשתמש בכלי סייבר; מה יקרה אם המנהלים של היחידה יחליטו שיש דברים שהבונדסטאג לא צריך לדעת? או, בעצם, הממשלה עצמה?
2. הערפד החביב על המדור, פיטר ת'יל, שלאחרונה מימן ניסויים לא חוקיים בבני אדם, מכר 75% מהמניות שלו בפייסבוק. ת'יל, ממייסדי פייפאל, היה מראשוני המשקיעים הגדולים ברשת החברתית. הוא נשאר בדירקטוריון פייסבוק והחברה הגדירה את המכירה כ"שגרתית". מעניין אם ת'יל הגיע למסקנה שהעליה של מניות פייסבוק הגיעה לשיאה ושהגיע הזמן לחתוך.
3. יוטיוב שוב בכותרות, שלא בטובתה, בשל התוכן שהיא מאפשרת. בחודשים האחרונים נרשמה תופעה של סרטוני התעללות בקטינים, ככל הנראה לצורך מסחרי, שמציפים את יוטיוב ממזרח אירופה. בסרטונים נראים ילדים או בני עשרה כשהם קשורים או עוברים התעללות אחרת. יוטיוב קיבלה שורה של תלונות ואז הגיעו גם שאלות מעיתונאים, ואז יוטיוב התנערה. כשבאזפיד העבירה לרשות יוטיוב רשימה של חשבונות מאושרים, עם מיליוני צופים, שהכילו מאות סרטוני התעללות בקטינים, יוטיוב הקפיאה תוך יממה את כל החשבונות הללו והסירה את הסרטונים, ועכשיו היא מתכוונת לעשות משהו בנידון.
4. מגיעים לבנגקוק ורוצים לאכול בדוכני הרחוב המפורסמים של העיר? אתם כבר לא צריכים להסתבך עם המרת כסף. כמה מהדוכנים מתחילים לאפשר תשלום באמצעות קוד QR: המכשיר שלכם מזהה את ה-QR של המזון, אתם מקבלים אותו וממשיכים הלאה. בעיר מגלים אופטימיות ביחס לאימוץ של השיטה, שמקובלת בקרב צעירים והרבה פחות בקרב מבוגרים.
5. זעם במחנה הפליטים מוריה שבאי היווני לסבוס: המחנה זכה לדירוג של 2.1 בלבד במפות גוגל, כשאחד הפליטים הלא-מרוצים במקום ציין שאין די מים, מקלחות או מזון. דירוג חיובי, אירוני ככל הנראה, נתן למחנה הפליטים חמישה כוכבים ואמר שמדובר במלון מצוין. הכתב שמצא את הידיעה הזו מציין בלגלוג שלא הכל שלילי, כי המחנה פתוח מסביב לשעון. היה נחמד אם גוגל היתה שמה עין על ציונים טובים שמקבלים מחנות פליטים - ומתייחסת במידה של כובד ראש לסבל שאנשים עוברים במקום לאפשר זלזול בהם.