$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

כשטראמפ עף מטוויטר: מי אשם, ומה למדנו?

חסימת נשיא ארה"ב בטוויטר מצביעה על בעיות קשות בתוך הרשת החברתית, איך יוצרים סלבריטאי מזויף בכמה קליקים, מדוע גוגל יכולה לשמוח על כישלון גוגל פלוס ולמה הזמרת ביורק מחלקת מטבעות וירטואליים לחובביה

יוסי גורביץ 23:0605.11.17

11 דקות של תהילה

 

עובדת בטוויטר, שעזבה את תפקידה ביום ו' האחרון, החליטה לעזוב בבום גדול: היא פשוט נכנסה לממשק ניהול המשתמשים של הרשת החברתית, מצאה את החשבון של מר דונלד טראמפ - וחסמה אותו.

 

מיד סחפה את הרשת שורת ציוצי תמיכה מכל גזע, צבע ומין, כשחלקם תיארו את העובדת כגיבורה. ביל מאהר אף סיים את מונולוג הפתיחה של התוכנית שלו באומרו "אני מצדיע לך, על השירות שעשית למען ארצך". העובדת הפכה מיד למושא הערצה גם בקרב עובדי טוויטר עצמה, שכינוה "אגדה". האגדה לא האריכה ימים (או דקות, בעצם): תוך 11 דקות חזר החשבון של טראמפ לאוויר, להפיץ דברי תוכחה וזעם. למרבה ההפתעה, הוא לא האשים את הילרי קלינטון או את ברק אובמה בחסימתו.

 

11 דקות של שקט. טראמפ 11 דקות של שקט. טראמפ צילום: Alabama Today

 

 

אם יש חשבון שטוויטר היתה צריכה למחוק מזמן, זה החשבון של כבוד הנשיא; היא פשוט יודעת שהיא תשלם על החלטה כזו מחיר ציבורי גבוה משמעותית מהמחיר של החלטה סבילה להתיר לו להמשיך לפרסם. אבל התקרית סיפקה לטוויטר מיגרנה פראית: היא הוכיחה שטוויטר יכולה לחסום חשבונות של אנשים בלי שום ביקורת.  

 

החזרת החשבון, אם תהיה, תבוא רק אחר כך, ובמקרה של רוב מוחלט של האנושות זה ייקח הרבה יותר מה-11 דקות. במקרה הנוכחי, תשומת הלב הוסבה לכך שליותר מדי עובדי טוויטר יש גישה ליכולת לחסימת חשבונות. ואם מתחשק להם, יוכלו להעיף את מי שירצו.

 

אחרים בחברה הביעו חשש שאת מה שהצליחה לעשות עובדת ביומה האחרון, יצליחו לעשות תוקפים זרים, במיוחד כאלה שמופעלים על ידי מדינה. אחד העובדים העלה את החשש שמדינה מסוימת (רוסיה, שיעול, רוסיה) תשתול עובדים בטוויטר כדי לשבש את כל השירות.

 

מצאנו אותה מתחת לגשר

 

החיים של ג'נה אייברמס נראו כמו הצלחה מסחררת; היא היתה אחת משורה של כוכבי טוויטר שתמכו בטראמפ במהלך הבחירות האחרונות וזכו לפופולריות עצומה. היא היתה נחרצת בדעותיה הפוליטיות, אבל תיבלה אותן בהערות על שימוש נכון בסימני קריאה ובבדיחות על קים קרדשיאן. תוך זמן לא רב, אייברמס צברה לעצמה 700,000 עוקבים.

 

עתה מסתבר שאלה היו כל החיים של ג'נה אייברמס, כי הדיילי ביסט חשף שהיא לא היתה אדם אמיתי, אלא פרסונה שנוצרה בחוות הטרולים המפורסמת של סנט פטרסבורג. במילים אחרות, ג'נה אייברמס היתה - ככל שהיה לה קיום - סוכן השפעה של פוטין.

 

 

הסלב שלך? הוא טרול וירטואלי הסלב שלך? הוא טרול וירטואלי

 

 

ולא סתם סוכן השפעה. בעקבות העיסוק הבלתי פוסק של התקשורת במדיה החברתית כביכול היא השתקפות של הקיום שלנו, הציוצים של אייברמס צוטטו על ידי הניו יורק טיימס, ה-BBC, הוושינגטון פוסט ו-CNN. פעם היית צריך לעבוד שנים ארוכות כדי להפוך למומחה שדעותיו יצוטטו על ידי הגורמים המכובדים הללו. היום מספיק שיהיה לך חשבון טוויטר מפוברק.

 

טוויטר מחקה בינתיים את החשבון. מה שנותר ממנו הוא האזכורים של אייברמס בכלי תקשורת משפיעים. מביך לכל הגורמים הרלוונטיים, חוץ מהעובד המוכשר של חוות הטרולים, שהצליח ליצור סלבריטאית-מדיה חברתית מכלום. שמישהו יתן לו עוגיה.

 

יה, איזה מזל שנכשלנו!

 

לארי פייג' יכול לנשום לרווחה: המיזם החברתי שהיה בבת עינו, גוגל פלוס, היה כשלון מהדהד. כה מהדהד, שכבר שנים שלא שמענו עליו. בדרך כלל אלה חדשות רעות, אבל לא הפעם: בסוף השבוע יכול היה היועץ המשפטי של גוגל לומר לוועדה מיוחדת של סנאט שלגוגל אין קשר למדיה חברתית. שוב ושוב, אמר היועץ המשפטי של גוגל ש"אנחנו לא רשת חברתית".

 

מה עשה שם היועץ? ייצג את הבוס שלו במסגרת חקירת המעורבות הרוסית בבחירות 2016 בארצות הברית. גוגל ניסתה להרחיק את עצמה מפייסבוק וטוויטר, שהפכו לסוג של אויבות הציבור בכל מה שקשור לתעמולה הרוסית. למזלה של גוגל, השיעור של החבלה הרוסית באמצעות יוטיוב היה זניח: 300,000 משתמשים בלבד ראו סרטונים רוסים, לעומת 126 מיליון משתמשי פייסבוק בארה"ב שנחשפו לתעמולה רוסית - על כל פנים, זה היה המספר של פייסבוק בשבוע שעבר. יכול להיות שהוא יעלה בקרוב.

 

 

 

שימועי הסנאט שנערכו לחברות הטכנולוגיה מלמדים כמה דברים: קודם כל, היכולת של הטרולים הרוסיים לא מוערכת דיה. לפחות במקרה אחד, הרוסים הצליחו לארגן הפגנה פיזית שבה שני הצדדים הגיעו למקום ביוזמה רוסית. העמוד Heart of Texas, שהופעל על ידי רוסיה, ארגן הפגנה שמחתה על הקמת מרכז מוסלמי בטקסס, כשבו זמנית העמוד United Muslims of America, גם הוא בשליטה רוסית, ארגן הפגנה בעד המרכז - באותו הזמן והמקום. בין שתי הקבוצות שהגיעו למקום נרשמו התכתשויות. שזה מטורף לגמרי.

 

3.3 מיליון אמריקאים עקבו אחרי עמוד רוסי כלשהו בפייסבוק במהלך הבחירות, ועד כה פייסבוק לא טרחה לעדכן אותם על כך. המודעות הרוסיות היו אפקטיביות במיוחד, על פי מומחי מדיה חברתית, עם שיעור גבוה מאד של הקלקה. המודעות עצמן היו מיועדות בעיקרן לגרום למשתמשים להצטרף לעמודים תחת שליטה רוסית, והיעד הזה לגמרי הושג. אחר כך, המשתמשים החדשים הפיצו אורגנית את התוכן שהיה באותם עמודים. כל החברות הודו שהמתקפה הזו חלפה מתחת לרדאר שלהן, ושהן לא היו ערוכות לה.

 

המשמעות: המודיעין הרוסי - עם או בלי סיוע מקמפיין טראמפ - זיהה את הרשתות החברתיות כנקודת התורפה של הדמוקרטיה האמריקאית, שאותה אפשר יהיה לנצל באמצעות סכומים קטנים מאוד. את הפרצה הזו צריך יהיה לסתום, גם במחיר של פגיעה ברווחי חברות הטכנולוגיה.

 

קצרצרים

 

1. הזמרת ביורק צפויה להוציא בקרוב אלבום חדש, אלוהים יודעת למה, וכמנהגה היא צפויה לשלב שטיק עם האלבום, כי המוזיקה עצמה כנראה לא מספיקה. בקיצור, ביורק תעניק לכל רוכש כמות מזערית של מטבע וירטואלי שאף אחד לא שמע עליו קודם, AudioCoins, בערך נקוב כרגע של 26 סנט. ביורק משתלבת בכך במגמה שהרשות לניירות ערך התריעה עליה לפני כשבועיים: מפורסתמים שמקדמים ICO. לטענת הרשות, קיים סיכון ניכר שה-ICO הרלוונטי שמקדם הסלב יבצע עבירות פיננסיות, ואם זה אכן יהיה המצב, הסלב עצמו מעורב בהונאה. שוטה וכספו נפרדים במהירות, כידוע, אבל לא ברור מה התנאי ביחס לשוטה שהוא גם מעריץ של ביורק. נעדכן.

 

ביורק ביורק צילום: אי פי איי

 

 

2. אתר TripAdvisor, שמנסה לשכנע אנשים לצאת לחופשות אקזוטיות, מחק שורת עדויות של נשים על כך שהן הותקפו מינית ביעדי נופש שהוא מקדם. במקרים מסוימים, האתר מחק את העדויות, והעלה אותן מחדש כך שהן יופיעו הרחק, הרחק בהיסטוריה - כדי להסתיר אותן מעיני הצופים. המטרה של החברה, לדבריה, היתה לשמור על הפורומים שלה "ידידותיים למשפחה", כי אין "ידידותי למשפחה" כמו להגיע לאתר נופש, לעבור שם תקיפה מינית ואז לגלות שהיו שורה של תלונות קודמות על תקיפה מינית שם. החברה התנצלה ומלמלה משהו נבוב על שהיא תמשיך לעבוד לשיפור שירותי צנזורת התוכן שלה.

 

3. לתבונה מלאכותית קשה מאוד לזהות עצמים בצורה מדויקת. רוב בני האדם מסוגלים להבדיל בקלות בין חתול וכלב, אבל גוגל נדרשה לשנים ארוכות של מחשוב כדי לגרום למחשב לזהות חתול בתמונה. חוקרים מבצעים כל מיני ניסיונות להטעיית AI כדי לשפר אותו - ומסתבר שזה ממש קל. גוגל שינתה תמונה של אוטובוס בית ספר בשלושה אחוזים בלבד, וזה הספיק לעאלק-תבונה לחשוב שמדובר ביען. כעת הדפיסו חוקרים בתלת ממד צעצוע של צב עם דפוס יחודי על השריון שלו - וזה הספיק למחשב לחשוב שמדובר באקדח. אם זוהי בינה מלאכותית, נראה שאלון מאסק יכול לישון בשקט. בינתיים.

 

4. הרגולטור האפגני בתחום התקשורת הורה לחסום את ווטסאפ וטלגרם, שתי אפליקציות שיחה מוצפנות. עד כה לא ברור אם הצו של הרגולטור אכן יושם, והדיווחים על כך סותרים. גם הסיבה הרשמית לאיסור לא ידועה, אך נראה שהמטרה היא להיאבק בשימוש באפליקציות מוצפנות על ידי הטאליבן. החסימה אמורה להיות ל-30 ימים, אבל מתקבל הרושם שספקיות הרשת מתייחסות לממשלה כמו רוב התושבים - מתעלמות ממנה בתקווה שתלך להציק למישהו אחר.

 

 

 

5. שלשום לפני שישים שנה, שיגרה ברית המועצות את היצור החי הראשון לחלל – הכלבה לייקה. היא שוגרה כחודש אחרי ספוטניק, הלווין הראשון. הסובייטים בחרו בה בשל שילוב תכונות: קשיחות מספיקה להשרדות ברחוב המוסקבאי, ופוטוגניות. כמקובל בתעשיה הסובייטית, מה שיכול להשתבש השתבש, מערכות קיום החיים קרסו, ולייקה מתה מחום יתר. השלטונות טענו בעקשנות שהיא חיה בנוחות עד רגעיה האחרונים, אבל עשרות שנים לאחר מכן הודו שהם שמעו את יבבות הגסיסה שלה. המסע של לייקה סלל את הדרך למסעו של יורי גגארין, האיש הראשון בחלל. מערכות קיום החיים בחללית שלו דווקא פעלו, שכן אחרת, האנושות לעולם לא היתה מכירה את שמו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x