מבלוקצ'יין ועד לקריפטוגרפיה: מדריך המושגים למשתמש המתחיל בביטקוין
היכן מאחסנים את המטבעות הווירטואליים, איך כורים ביטקוין ומהי קריפטוגרפיה? המילון שיעזור לכם להבין קצת יותר על המטבע הדיגיטלי שכולם מדברים עליו
ביטקוין
מטבע דיגיטלי שנוצר ב־2009 ושלא כמו מטבעות ממשלתיים ("מטבע פיאט") אינו נמצא תחת שליטה של גורם מרכזי, אינו קיים כמטבע גשמי, אלא כרשומה וירטואלית בלבד. כל יתרות המטבע מתועדות ברשת באמצעות "מפתחות" מקודדים ולא באמצעות סממני זיהוי, רק מי שבבעלותו מפתח יכול למשוך את הביטקוין ולהשתמש בו.
עידן הביט - כתבות נוספות בפרויקט:
- מכספומט, בזירת מסחר או מחלפן: כך תרכשו ביטקוין
- "בתוך שנה בועת המטבעות הווירטואליים תתפוצץ"
- הנפקות מטבע וירטואלי: עתיד הכלכלה או הונאה
- אלנבי.קום: מתעשרי ביטקוין הישראלים לא רוצים להיחשף
- גם מתכנת אלמוני מחדרה יכול לגייס מיליונים בלי שום פיקוח
- קנת' רוגוף: הביטקוין לא שווה כלום בלי האנונימיות
ארנק דיגיטלי
אפליקצייה שיכולה לאחסן מטבעות פיאט או מטבעות וירטואליים. כשפותחים ארנק מקבלים שני "מפתחות": ציבורי ופרטי. הציבורי מקביל למספר חשבון הבנק. לרכישת ביטקוין יש צורך להעביר אותו למוכר כדי שידע לאן להעביר את המטבע. הפרטי הוא המפתח לכספת. רק למי שיש אותו יכול לקחת ממנה את הכסף.
מטבע דיגיטלי
אמצעי תשלום שקיים רק כרשומה דיגיטלית ולא כמטבע גשמי. מדובר במטבעות שמאובטחים באמצעות טכנולוגיית הצפנה שפועלת ללא תלות בממשלה או בבנק מרכזי, ואמורה להיות חסינה להתערבות או מניפולציה של גורם כזה.
קריפטוגרפיה
ענף במתמטיקה ומדעי המחשב העוסק בפיתוח שיטות אבטחת מידע ותקשורת בין שני גורמים בסביבה פתוחה הנגישה לצד שלישי. המאמצים של מתמטיקאים בריטים לפצח את הקוד הנאצי במלחמת העולם השנייה הובילו ליצירת הקריפטוגרפיה המודרנית.
בלוק
יחידת אחסון מידע בשרשרת. כל בלוק מכיל מידע על העסקאות האחרונות שבוצעו וקישור מוצפן לבלוק שלפניו. לא ניתן להוסיף בלוק חדש לשרשרת בלי לענות קודם על השאלה של הבלוק הקודם. תהליך זה נקרא כריה. בלוק הביטקוין הראשון נכרה ב־3 לינואר 2009.
בלוקצ'יין
מאגר נתונים שבנוי בצורת שרשרת של בלוקים המחוברים זה לזה. הבלוקצ'יין עומד בבסיס הרעיוני והמעשי של הביטקוין. לכל המשתמשים יש גישה אל מאגר הנתונים אבל לאף אחד מהם אין שליטה עליו. כל עסקה - כלומר העברת בעלות על המטבע - מתועדת בבלוק הפעיל באותו הזמן. כאשר הבלוק מתמלא במידע הוא ננעל ובלוק חדש נפתח.
- הגיע הזמן שהבנקים המרכזיים ינפיקו 'ביטקוין' משלהם
- סירין לאבס מפתחת טלפון ייעודי לתעשיית הקריפטו
- הרגולטורים סוגרים את המלתעות על הנפקות ה-ICO
כריה
הפעולה שבאמצעותה משוחררים מטבעות ביטקוין חדשים למערכת. באופן מעשי מדובר בפעולת ייצור בלוק חדש בשרשרת, המתגמלת את יוצרה במטבעות ביטקוין חדשים.
סגירת בלוק
כדי לסגור בלוק יש לענות על שאלה מתמטית מורכבת שלה כמה פתרונות אפשריים. הפתרון דורש כוח מחשוב משמעותי ומתגמל את הפותר - דהיינו הכורה - במטבעות ביטקוין חדשים. כל תגמול כזה הוא גם העסקה הראשונה שנרשמת בבלוק החדש.
עמלת ביטקוין
כל עסקה מתרחשת ברשת והיא גלויה לכל העמיתים שעובדים על כריית הבלוקים (אם כי הסוחרים עצמם נותרים אנונימיים). התמריץ שלהם להוסיף את רשומות העסקה לבלוק הוא העמלה שהם מקבלים. בלי הקצאת עמלה ייקח זמן רב עד שהעסקה תאומת ותתממש.
כורים
יחידים או חברות שלוקחים חלק פעיל בתהליך בניית השרשרת. הכורים מתוגמלים באמצעות שחרור מטבעות חדשים על כל נעילת בלוק בשרשרת וגם בעמלות אימות עסקה המשולמות גם הן בביטקוין.