ארה"ב ואוסטרליה מודות: האקרים גנבו מידע רגיש אודות ה-F35
תוקפי סייבר, ככל הנראה ממקור סיני, פרצו לשרתי חברת קבלן אוסטרלית שסייעה ללוקהיד-מרטין האמריקאית בפיתוח מטוס הקרב החמקן. המידע שנגנב יוכל לסייע בפיתוח מטוסים דומים - ואף לניתוח יכולותיו ושיפור מכ"מים כך שיוכלו לזהותו
רשויות אוסטרליה וארה"ב אישרו בסוף השבוע שמחשבים של אחד מקבלני לוקהיד מרטין נפרצו - ונגנב מהם מידע טכני מפורט על מטוס ה-F-35. על פי דיווח של Fortune, הפריצה עצמה בוצעה במהלך השנה שעברה ולפי הערכות, מאחוריה עמדו תוקפים סינים, אם כי ארה"ב ואוסטרליה לא האשימו את סין ישירות.
קראו עוד בכלכליסט:
- מה הקשר בין נאצים, המפציץ החמקן וגזר?
- טראמפ כופף את לוקהיד מרטין ובישר: היא תקצץ 600 מיליון דולר בעלות ייצור ה-F35
- משרד הביטחון השלים רכישת 17 מטוסי F35 נוספים מארה"ב
דובר של תכנית ה-F-35 מסר שלא נגנבו פרטים סודיים - אך הרשויות האוסטרליות תיארו את המידע שנגנב כ"רגיש מסחרית". חוץ ממידע הנוגע למטוס הקרב המתקדם נגנבו גם פריטי מידע הנוגעים לכלי רכב ותחמושת שהחברה האוסטרלית שותפה בפיתוחם.
מטוס F35 של חיל האוויר הישראלי צילום: סליה גריון
אתר ZDNet מצא שהמידע נתון לפיקוח של ממשלת ארה"ב תחת הרגולציה הבינלאומית על סחר בנשק. רגולציה זו מיועדת לפקח על יצוא נשק וטכנולוגיה צבאית אמריקאית. הייחוס של הפריצה להאקרים סיניים נובע משימוש בכלי פריצה ששימשו בעבר האקרים המזוהים עם בייג'ינג.
זו לא הפריצה הראשונה שבה נגנבו פרטים סודיים או רגישים על ה-F-35; כבר ב-2015 נחשף שהאקרים שפעלו ככל הנראה בשליחות ממשלת סין פרצו למחשבים של חברות שהיו שותפות בפיתוח המטוס והצליחו לגנוב פרטים רבים אודותיו.
מומחים מצאו שיש דמיון רב בין שני מטוסי קרב סיניים שהושקו בשנים האחרונות, הצ'נגדו J-20 והשנייאנג J-31 פלקון הוק, ובין ה-F-35 והסיקו שהסינים השתמשו בטכנולוגיה של המטוס האמריקאי בתכנון שני אלה. שתי היצרניות הסיניות הן חברות בת של יצרנית המטוסים הממשלתית של סין, AVIC. על פי הממצאים, ההאקרים לא התקשו לפרוץ למערך המחשוב של החברה האוסטרלית. מחלקת ה-IT שלה כללה עובד אחד בלבד ומערך אבטחת מידע רופף למדי. ההאקרים הצליחו לבלות כשלושה חודשים בתוך רשת המחשוב של החברה לפני שהפריצה זוהתה.
הרגישות בפריצות מעין אלה היא יותר מאשר גניבת סודות מסחריים, כי אם גניבת מידע שיכול לשמש לפיתוח מערכות הגנה אווירית שיוכלו לזהות את ה-F35 בטיסה - כלי שנשען על חמקנות להשלמת משימותיו. אם יפותחו חיישנים שמסוגלים לאתר את המטוס ביתר יעילות, יאבד ה-F35 את יתרונו הגדול ביותר מבחינה מבצעית, מה שעלול לסכן צבאות שמפעילים אותו - בשלב זה, חילות האוויר של ארצות הברית ושל ישראל.