עד 2020 יבוצעו 726 מיליארד עסקאות בשירותי תשלום מקוונים
מחקר של הבנק הצרפתי BNP פאריבה וחברת הייעוץ Capgemini צופה זינוק בפעילות התשלומים הדיגיטליים, על רקע ירידה בשימוש בהמחאות ובמזומן. עיקר הצמיחה מתחוללת בשווקים מתפתחים, בקצב גדול בהרבה מבעולם המערבי
- על הכוונת של האיחוד האירופי: בנקים שפוגעים במיזמי פינטק
- Shopify בעקבות סקוור, השיקה התקן אשראי פיזי זעיר
- כולל שירות: פייסבוק רוצה תשלומים במסנג'ר
שני הגופים ערכו מחקר שלפיו שווקים מתפתחים מובילים את הזינוק בהיקף השימוש באמצעי תשלום אלה, מגמה שתתחזק בשל צמיחה בתפוצת חידושים כמחשוב לביש, בתים חכמים ויישומי מציאות מוגברת. העסקאות הללו צמחו בשווקים המתפתחים בשיעור של 21.6% בתקופה שנבדקה, לעומת שיעור של 6.8% בשווקים המפותחים. יתרה מכך, התשלומים הדיגיטליים בשווקים המתעוררים באסיה צפויים לצמוח בקרוב לשליש (30.9%) בהובלת סין והודו. "ההתרחבות בשווקים המתעוררים של אסיה נבעה מצמיחה מרשימה בכל האזורים על רקע אימוץ של תשלומים דרך מכשירים ניידים וארנקים דיגיטליים", נכתב במחקר.
"הנפח של תשלומים ללא מזומן יעלה הודות לאימוץ של שירותי תשלומים דיגיטליים בכל השווקים", אמר כריסטוף וורן מ-Capgemini. "למרבה העניין, בעוד שמספר העסקאות ממשיך לעלות בקצב מהיר, הסכום הממוצע בדולרים לכל עסקה ירד. זאת מכיוון שהתשלומים הדיגיטליים הציבו עצמם כאלטרנטיבה למזומן גם ברכישות לא יקרות".
בהתבסס על ניתוח מגמות בשנים 2014-2015, המחקר מצא כי כרטיסי חיוב (debit cards) מייצגים את האחוז הגבוה ביותר של תשלומים דיגיטליים – 46.7%, ואילו כרטיסי אשראי ייצגו 19.5% מהעסקאות.
עסקאות ללא מזומן עלו באותה תקופה בשיעור של 11.2%, הגבוה ביותר בעשור האחרון. עם זאת, מזומן נותר בכל זאת אמצעי התשלום הפופולרי ביותר, בייחוד לרכישות זולות יחסית. "אף שהתשלומים הדיגיטליים נמצאים בעלייה, הדיווחים על מות המזומן מקדימים את זמנם", הוסיף וורן. "ישנם מצבים ספציפיים שבהם היתרונות הנתפסים של המזומן כמו המהירות, הקבלה העולמית, האנונימיות והעדר תיעוד, גוברים על היתרונות של התשלומים הדיגיטליים", הוסיף. לעומת זאת, נראה שימיהן של ההמחאות קרובים לסיומם. השימוש בהן ירד ל-13.4% ב-2015.