$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הטבח בלאס וגאס מזכיר למה פייסבוק וגוגל חייבות לקחת אחריות על התוכן שלהן

פייסבוק וגוגל בעוד מבוכה אחרי הטבח בלאס וגאס, פייסבוק אומרת שעשרה מיליוני אמריקאים נחשפו למודעות הרוסיות, והשאלה מה ידעה אובר על הגניבה מגוגל מתחדדת

יוסי גורביץ 16:3903.10.17
מספיק להתחבא מאחורי האלגוריתם

עוד פסיכי אמריקאי ביצע אתמול (ב') טבח חריג בחומרתו בלאס וגאס. כמקובל במקרים כאלה – היתה עוד התקפה אתמול – המבצע הוא גבר לבן עם גישה להמון נשק. במקרה שלפנינו הוא ככל הנראה מזן ה"איש שקט וחביב ששמר על פרטיותו, מי יכול היה להעלות על הדעת" ולא מזן ה"כן, הוא תמיד היה מטורף גזעני והקפדתי לא להסתכל לו בעיניים."

 

אבל זה לא מה שמשתמשים של גוגל ופייסבוק למדו אתמול. כמקובל, פייסבוק העלתה עמוד מצוקה שבו אנשים יכולים לדווח לבני משפחתם וידידיהם שהם בסדר. באופן חריג למדי, הופיע בעמוד הזה גם בלוג של האלט-רייט, כנראה על תקן מקור חדשותי, שם נאמר שהמשטרה מחפשת אשה שבעלה הוא "מעריץ שונא טראמפ של רייצ'ל מדו", אשת חדשות אמריקאית שמתפקדת על תקן רביב דרוקר של הימין הפסיכי שם. זה היה שקר גס. 

 

הטבח בלאס וגאס היה מקור לעוד פייק ניוז הטבח בלאס וגאס היה מקור לעוד פייק ניוז צילום: איי אף פי

 

גוגל נפלה בפח דומה, כאשר העלתה לעמוד החדשות שלה בנושא סיפור שהגיע מפורצ'אן, שגם הוא ניסה לזרוק את האשמה על אנשי שמאל ואף טען שהבולשת הפדרלית אמרה שהיורה הוא איש דאע"ש. לקינוח, בפורצ'אן זיהו את האדם הלא נכון. גוגל התנצלה, פייסבוק עוד לא.

 

בכל פעם שמשהו כזה קורה, לגוגל ולפייסבוק יש קו הגנה: זה האלגוריתם, זה לא אנחנו. אין לנו אנשים שעוברים על התוכן, יש כלי, והוא אמור להיות נייטרלי. לפעמים הוא מפספס, זה קורה. גוגל, בהתנצלות שלה, ציינה שתוך כמה שעות האלגוריתם החליף את הסיפור של פורצ'אן בדיווח אחר, מדויק יותר. הבעיה היתה, לדבריה, שהאלגוריתם העדיף "טריות" על "סמכות."

 

חברים, יש כלל ותיק בתחום הזה: אם אתה בבור, תפסיק לחפור. האלגוריתמים שלכם לא ירדו מהשמיים לקול מקהלת מלאכים מזמרים. הם לא התגלו מאחורי סנה בוער והם לא הכתיבו לאף אחד דברי אלוהים חיים. מדובר במכונה. מכונה שאתם יצרתם. אתם ולא שרף, אתם ולא מלאך, יצרתם את הכלי הזה, ואתם לא יכולים להתחמק מאחריות בטענה שמה רוצים מכם, בניתם כלי לא מדויק שמפיץ אחריו גזענות ושנאה.

 

לאלגוריתם יש אמא ואבא. הם מושכים מכם משכורת. אם האלגוריתם שלכם מסתובב ברשת ואיכשהו מצליח לגרד ידיעות מפורצ'אן כי מישהו אצלכם לא שם על האתר תווית "מצורע, אין לגעת אלא בתותח וולקן עם קליעי כסף," או שהוא מקדם דיווח מאתר אלט רייט כי לאתר אין תגית "להשמיד בנשק גרעיני מהחלל", הבעיה היא לא באלגוריתם. הבעיה היא בכותב שלו.

 

ולא רק בכותב שלו. הבעיה היא בתרבות התאגידית שאומרת שחדשות מזויפות זה סבבה. כלומר, ממש לא סבבה ברגע שמישהו שם לב לזה, אבל כל זמן שלא שמים לב אנחנו לא מתכוונים לתקן כלום. אנחנו לא מתכוונים להשקיע את התשתית הכבדה הנדרשת כדי לוודא שזה לא יחזור על עצמו פעם ביומיים, כי זה עולה כסף ולא מספיק אכפת לנו. כי בנינו אלגוריתמים שמסוגלים להפוך את העולם לרע יותר ומסוכן יותר, אבל, בצד הפלוס של המשוואה, מכניסים לנו טונות של כסף. ואת זה צריך לזכור בפעם הבאה שיאמרו לנו שהאלגוריתם הוא נייטרלי. אין דבר כזה אלגוריתם נייטרלי, כי הוא נבנה על ידי אדם. ואין דבר כזה אדם נייטרלי. 

 

עוד נקודה אחת על הטבח: הוא בוצע באחד האזורים היותר מרושתים במצלמות בעולם. מדינת נבאדה והעיר לאס וגאס השקיעו כמויות נכבדות של כסף בהעמדת מצלמות. זה לא מנע מגבר לבן מזדקן, קבוצת סיכון מובהקת לביצוע טבח, להסתובב עם לא פחות מ-19 כלי נשק ארוכים ולהיכנס איתם למלון יוקרה בלי שמישהו ישים לב. אולי אנחנו צריכים פחות מצלמות ויותר חוקים שיהפכו את רכישת הנשק לבלתי חוקית.

 

תעמולה זרה לעשרה מיליונים

נתחיל מהחדשות הטובות: לטענת פייסבוק, רוב המודעות (56%) ששתלו שירותי המודיעין הרוסיים אצלה הגיעו לנמענים שלהם רק לאחר בחירות 2016, כלומר לאחר שכבר לא יכלו לגרום נזק. החדשות הרעות הן ש-44% מהן הגיעו ליעד בזמן, ושמדובר ב-4.4 מיליוני משתמשים.

 

אנחנו לא יכולים לדעת מה הייתה מידת ההשפעה של הפרסומות האלה על מי שצפה בהן ועד כמה הן שינו את החלטת המצביעים. אנחנו יודעים, עם זאת, שבערך 300,000 קולות לכאן ולכאן בכמה מדינות מפתח היו הופכות את תוצאות הבחירות. קלינטון, נזכיר, קיבלה שלושה מיליוני יותר קולות מאשר טראמפ.

4.4 מיליון מצביעים נחשפו למודעות רוסיות בפייסבוק 4.4 מיליון מצביעים נחשפו למודעות רוסיות בפייסבוק צילום: The Telegraph

 

מותר לתהות, אגב, למה רוב המודעות לא הגיעו ליעד בזמן. האם הסוכנים שרכשו אותן התרשלו – או שהמטרה הייתה ונשארה חתירה תחת הדמוקרטיה האמריקאית, ושליחת כמויות עצומות של מודעות אחרי הבחירות הייתה מיועדת להשאיר את חבר האזרחים האמריקאי במצב של טלטלה. עד שלא יהיה עריק רוסי אמין, ספק אם נדע.

 

הפרסום של פייסבוק – משהו שהיא נמנעה ממנו במשך חודשים – מגיע לאחר שבקונגרס התחילו לדבר ברצינות על רגולציה של הרשת החברתית. החברה אף מיהרה להודיע אתמול שהיא שוכרת אלף עובדים חדשים שיעברו על מודעות וטענה שזה ירתיע את הרוסים. כלבתא, במטותא. הרוסים השקיעו בכל הקמפיין הזה 100,000 דולר. הם צריכים להשקיע רק 300,000 דולר, וכל הבריקדה המפוארת הזו תקרוס בגלל עומס מידע. פייסבוק תשכור עוד אלף איש? הרוסים יזרקו עוד 100,000 דולר על זה. כל זמן שהמודל של פייסבוק הוא "פרסם עכשיו, אנחנו נבחן את זה אחר כך", פוטין ניצח לפני שהמשחק בכלל התחיל.

 

הניו יורק טיימס ממשיך לנתח את המודעות הרוסיות. הן הגיעו בשלל עמודים מתחזים. היה עמוד שקידם את התיקון השני לחוקה, שעל פי הפרשנות הנוכחית שלו מאפשר לכל פסיכי לקנות מטול רקטות. היה עמוד להט"בים שהופעל על ידי רוסיה. היה גם עמוד של כלבלבים חמודים. היכולת של פייסבוק לנטר עמודים כאלה מראש לא קיימת. החבלה בדמוקרטיה המערבית מתבצעת באמצעות הכלים הבסיסיים של פייסבוק: הפצה ושיתוף.

 

האם המידע הגנוב הגיע לאובר?

אובר נאלצה לחשוף אתמול (ב') את הדו"ח שערכה ביחס לחברת Otto של אנתוני לבנדובסקי, עובד לשעבר בגוגל שערק עם המון מידע ביחס לפרויקט הרכב האוטונומי של גוגל. אובר נאבקה במשך חודשים, בשתי ערכאות שונות, נגד חשיפת המסמך, והפסידה בשתיהן. התוצאה לא ברורה.

 

מצד אחד, ברור שלבנדובסקי גנב מידע מגוגל. החברה שבדקה את המחשבים שלו מטעם אובר מצאה שם כמויות עצומות של מידע, חלקו הגדול רגיש וסודי. היא מצאה תמונות של פטנטים, תמונות של חלקי רכב, כמות מיילים שהייתה מטביעה את הילארי קלינטון ושלבנדובסקי אמור היה להשמיד אבל לא השמיד, קוד מקור, שרטוטים טכנולוגיים ועוד.

מימין ליאור רון ואנתוני לבנדובסקי מייסדי חברת Otto מימין ליאור רון ואנתוני לבנדובסקי מייסדי חברת Otto צילום: Otto

 

כל זה יכול לשלוח את לבנדובסקי להרבה שנים בכלא, אבל על כך שהוא גנב מידע מגוגל לא באמת היה ויכוח, על כל פנים לא מהרגע שבו אובר פיטרה אותו. השאלה היא מה המשמעות של הדו"ח הזה. בגוגל טוענים שהוא מוכיח שאובר ידעה, כאשר היא שכרה את לבנדובסקי, שהוא מחזיק בכמויות של מידע גנוב, ושזו היתה הסיבה שהוא נשכר; באובר אומרים שהמסמך בסך הכל מוכיח שאובר ידעה מה יש ללבנדובסקי, אבל לא מוכיח שהוא אכן העביר מסמכים לאובר.

 

מה שמעלה את השאלה המעיקה למה אובר נלחמה כל כך על הסתרת המידע הזה, שרשמית היא לא חלקה עליו, ומה יש במאות המסרונים שהועברו בין לבנודבסקי ומנכ"ל אובר לשעבר קלאניק – מסרונים שהושמדו. נדע כשהמשפט ייפתח – ובינתיים, לאור המסמכים החדשים, גוגל רוצה לדחות אותו (הוא אמור היה להיפתח השבוע) עד שתוכל לבחון את המסמכים לעומק.

 

קצרצרים

 

1. דיווחנו אתמול (ב') על כך שממשלת ארה"ב החלה במתקפת סייבר נגד צפון קוריאה עם כניסתו של דונלד טראמפ לתפקידו, מתקפה שהייתה בעיקרה מתקפת DDoS. אדם שפוי יותר מדונלד טראמפ היה עשוי לשים לב שתשתית הרשת שזמינה לתושבי צפון קוריאה נכנסת לבערך חצי מהאתר של הבית הלבן, אבל הרוסים שמו לב למתרחש והחליטו לתקוע אצבע בעין האמריקאית, בנוהל. הפעם הם עשו את זה באמצעות אספקת פס רחב לצפון קוריאה, מה שמאפשר למדינה העצבנית להישען פחות על סין ובהתאם מקטין את כוח המיקוח של סין. פעם הייתה דיפלומטיית טוויטר, עכשיו עברנו לדיפלומטיית פס רחב.

במקום סין, רוסיה סייעה לצפון קוריאה להתגבר על תקיפת הסייבר של ארה"ב במקום סין, רוסיה סייעה לצפון קוריאה להתגבר על תקיפת הסייבר של ארה"ב צילום: אי.פ.אי, רויטרס, בלומברג

 

2. פייסבוק מסייעת לא רק למבצעי הטיהור האתני בבורמה, אלא גם למפלגה הקומוניסטית הסינית. לפייסבוק אין אמנם כל נוכחות בסין, והמשטר שם חיסל לפני כמה ימים את הנוכחות של ווטסאפ, אבל היא בכל זאת מבצעת מהלכים שמסייעים למשטר. גולה סיני חשוב, גוו וונגוי, ניסה לשבש את ההכנות של המשטר לקונגרס המפלגה על ידי פרסום שורה של פרטים מביכים על בכירים במשטר והשחיתות שלהם. גוו מכיר את הפרטים היטב: הוא היה חלק מהמערכת הזו עד שנמלט. פייסבוק מחקה את העמוד שלו והגבילה את היכולת שלו לכתוב אצלה. הסיבה: הוא עבר על כללי הקהילה שלה בכך ש"זיהה אנשים." מסתבר שאסור לבצע שיימינג בפייסבוק, על כל פנים אם המפלגה הקומוניסטית הסינית מעורבת.

 

3. ובמסגרת תכניתנו "עוד פופקורן," חבר המנהלים של אובר צפוי להצביע היום על התכנית שתהפוך את הניהול של אובר לזה של חברה רגילה ולא של הנכס הפרטי של טרוויס קלאניק. הלז, כזכור, מיהר למנות שני דירקטורים ערב ההצבעה והצהיר במפורש על התנגדותו לתכנית. שני משקיעים כבדים של אובר הודיעו בתגובה לקלאניק ולשני הדירקטורים שהוא מינה שאם הם יצביעו בעד התוכנית, הם יגישו נגדם תביעה. הסיבה, ככל הנראה, היא העובדה שצורת המשטר הנוכחית של אובר מעניקה זכויות הצבעה עדיפות למשקיעים ותיקים. זה נראה כמו מהלך של קלאניק להפעלת לחץ על שני הדירקטורים שמינה. הוא עצמו ודאי לא מתכוון להצביע בעד התכנית שתקצץ את כוחו.

ביי ביי מיקרוסופט גרוב, וולקאם ספוטיפיי ביי ביי מיקרוסופט גרוב, וולקאם ספוטיפיי

 

4. מיקרוסופט תסגור בקרוב את חנות המוזיקה וההזרמה שלה – Groove; אם לא שמעתם עליה, אתם לא לבד – ותעביר את המשתמשים של החנות לספוטיפיי. לשם כך, מיקרוסופט נכנסה לשותפות עם ספוטיפיי, שבמהלכה ימירו משתמשי גרוב את הרישיונות שלהם לרישיונות של ספוטיפיי. נדאלה ממשיך לקצץ את הדברים שלא עובדים. המשתמשים יוכלו להעביר איתם את המוזיקה שכבר רכשו, ובמיקרוסופט טוענים שהמעבר צפוי להיות חלק. גרוב תפסיק לפעול רשמית בסוף השנה.

 

5. זה היה צפוי למדי, ובכל זאת. סרגי סאנטוס, מהנדס ספרדי, הציג בכנס אלקטרוניקה שנערך באוסטריה רובוט מין. סאנטוס התעקש להתייחס אל היצירה שלו, סמנת'ה, כאל רובוט רומנטיקה. הגברים והנערים שהגיעו למקום לא התרשמו מהניואנסים, והתחילו לתקוף את סמנת'ה מינית. סאנטוס ההמום אמר שהם התייחסו אל הרובוט כמו "ברברים", וציין שסמנת'ה איבדה שתי אצבעות ואחרי הטיפול מהמקומיים היתה "מטונפת מאד." התחום הזה בחיתוליו ונראה שהוא הולך להיות בעייתי למדי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x