ראיון כלכליסט
"כל חברה מצליחה צריכה שיהיה לה חזון גלובלי"
דיוויד באטרס, שהפך את חברת Just Eat לענק עולמי של משלוחים מקוונים ממסעדות, כבר חושב על היום שאחרי הברקזיט. בתור שותף בקרן ההון סיכון 83North הוא קורא להבטיח חוקי עבודה גמישים בבריטניה ותנועת עובדים חופשית ביבשת: "אסור שהפוליטיקאים יהרסו לנו את זה"
"תעשיית ההייטק שלנו לא תוכל להתקיים אם הגבולות לא ימשיכו להיות חופשיים וגמישים למי שרוצים לעבוד בתעשייה כפי שהיה לפני הברקזיט", כך אומר ל"כלכליסט" דיוויד באטרס, שותף בקרן ההון סיכון 83North ומנכ"לה לשעבר של חברת ההזמנות המקוונות ממסעדות Just Eat, לקראת ועידת "כלכליסט" בלונדון שנפתחת מחר.
"היכולת שלנו לגדול ולהתפתח תלויה בכך שיזמים ממדינות האיחוד האירופי יוכלו להקים כאן חברות", הוא מוסיף, "וגם בזרימה של כוח אדם איכותי מהאיחוד למדינות החברות. חייבת להיות לנו גישה בלתי מוגבלת לכל הכישרונות ביבשת. בריטניה מוכרחה לוודא שהפוליטיקאים לא יהרסו את זה".
השבוע תתקיים ועידת כלכליסט בלונדון. לפרטים - לחצו כאן
אילו אתגרים נוספים יעמדו בפני בריטניה אחרי הברקזיט?
"בעיניי, האתגר השני הוא הזדמנות לבריטניה: היציאה מהאיחוד תאפשר לנו להראות שאנחנו מדינה טובה יותר. נוכל לחוקק חוקי מס טובים יותר, נוכל לשנות את חוקי העבודה שלנו. צריך לנצל את ההזדמנות כדי ליצור סביבה גמישה מאוד לחברות עסקיות. צריך להוכיח שלונדון ואנגליה בכלל הן מקום נפלא לחברות גם בעידן הפוסט ברקזיט".
הזמנות ממסעדות ב־2.5 מיליארד דולר
באטרס כיהן עד פברואר 2017 כמנכ"ל Just Eat, העוסקת במשלוחים ממסעדות באמצעות האינטרנט. כשהתמנה לתפקיד ב־2006 עמדו המכירות על פחות ממיליון דולר בשנה. באטרס הוביל אותה לצמיחה מהירה ולאחת מהנפקות הטכנולוגיה הגדולות של העשור באירופה. כיום היא פועלת ב־12 מדינות ומנהלת הזמנות מ־68,500 מסעדות בהיקף כולל של יותר מ־2.5 מיליארד דולר. היא סיימה את 2016 עם מכירות של כחצי מיליארד דולר, ושווי השוק שלה עומד על יותר מ־5 מיליארד דולר.
אחרי שהפך את חברת המשלוחים לענק עולמי - באטרס מחפש את האתגר הבא באמצעות קרן 83North שהצטרף אליה.
מה מרגש אותך היום בתעשייה?
"חברות טכנולוגיה פרוסות היום בכל העולם, ולא מרוכזות במקום אחד כפי שהיה עד לפני שנים לא רבות. זה יתרון מצוין לצמיחה של חברות עסקיות. אנחנו עדים להתפתחות של תעשיית סטארט־אפ לא רק בתל אביב ובלונדון אלא גם בברלין, במדריד, בקופנהגן ובעוד הרבה ערים אחרות".
באילו ערים הכי טוב להקים היום חברת סטארט־אפ?
"אחת הערים הכי טובות היא תל אביב. אני כולל גם את לונדון. למרות הברקזיט, היא עדיין המובילה בתחום באירופה. יש התקדמות גדולה מאוד בברלין, ויש שני מקומות חדשים, פריז ושבדיה, ששניהם הופכים להיות שווקים חשובים מאוד".
המלצה לישראלים: להתמקד במגזר הצרכני
מהם העקרונות החשובים להפיכת חברה להצלחה?
"לחברה ולמנכ"ל שלה חייב להיות חזון גלובלי. ב־Just Eat שאפנו מתחילת הדרך להקים חברה שתפעל לא רק באנגליה אלא בכל העולם. לא רצינו מכירות של מיליארדים, אלא לבנות עסק גלובלי. חוץ מזה צריך משקיעים טובים — משקיעים ששותפים לחזון הגלובלי שלך וחושבים לטווח ארוך של 10 שנים ויותר".
מה אתה יכול להמליץ לחברות הטכנולוגיה הישראליות?
"איכות הטכנולוגיה של חברות הסטארט־אפ הישראליות היא הטובה ביותר באירופה, ולכן כל כך הרבה כסף נכנס לישראל. אתם חייבים להמשיך להתמקד בזה. אני אוהב את הדנ"א של ישראל, ואני רואה בה כוח אדם איכותי מאוד. אני חושב שחייבים להתמקד בצד הצרכני, ומקווה לראות יותר מוצרים כמו ווייז יוצאים מישראל".