פרשנות
ד"ר מובייל: האם תרצו שאפליקציה תספר לכם שאתם חולים?
יישום חדש שפותח בארה"ב מסוגל לסייע באבחון עצמי של סרטן הלבלב. לצד ההתקדמות המהירה ביישומי הבריאות הדיגיטלית, צריך לחשוב על הצד האנושי; אף ממשק מלאכותי לא יחליף רופא שיודע איך לבשר לפציינט על מחלה קשה
אפליקציה חדשה שהציגו חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מאפשרת אבחון עצמי של סרטן הלבלב - והיא מותחת את הגבול בין הנגשת שירותים רפואיים להליך רפואי תקין.
- הגלגול הבא של Jawbone: מכשור שיסייע לחולי סוכרת
- דיווח: גוגל במגעים לרכישת חברה שהופכת את הסמארטפון לרופא
האפליקציה מאפשרת לכל אחד לאבחן את עצמו באמצעות מצלמת הסמארטפון, ומצטרפת ליישומון קודם מאותם חוקרים לזיהוי צהבת בקרב תינוקות. האפליקציות הללו הן חלק ממגמה ששוטפת בשנים האחרונות את עולם הסמארטפונים בהבטחה להנגיש ולפשט בדיקות רפואיות. אפל, למשל, מתהדרת במיזם ה-ReaserchKit, שנוסף על מעקב רפואי נועד לאפשר יצירת אפליקציות אבחון ראשוני למחלות כמו מלנומה, פרקינסון ואוטיזם.
כל החידושים הללו נועדו לאפשר בדיקות פשוטות שבתקווה יובילו לגילוי וטיפול מהיר במחלות, בסיוע סמארטפון בלבד ובלי צורך בתיווך רופא. אלא שהאפליקציות הללו לוקחות רגע שעלול להיות מאוד כואב עבור המשתמש; הן מרחיקות מהרגע הזה אלמנט די חשוב - ממנו את הרופא שהתנסה והוסמך במהלך לימודיו בדיוק עבור רגעים מסוג אלו בקורס "בשורה מרה".
הטיפול במחלות דורש בניית קשר של אמון בין רופא למטופל, דבר שעלול להיפגע כשביניהם ניצבת קבלת הבשורה מסמארטפון. רופאים נדרשים לעבור מבחני אישיות לפני קבלתם ללימודים, שבהם הם לומדים על יצירת קשר עם המטופל וטיפוח אמון ואמפתיה.
לקשרים אלו אף יש השפעה על הטיפול: מחקר שנערך בקרב 20 אלף חולי סוכרת בעיר פארמה באיטליה מצא קשר ישיר בין האמפתיה שהפגין הרופא המטפל לבין מספר הסיבוכים שבהם נתקלו מטופליהם. לא בטוח שסילוק הקשר האנושי והחלפתו בגילוי, גם אם מוקדם, באמצעות סמארטפון, הוא בשורה טובה כל כך.