מחקר חדש מוכיח: אפליקציות מובייל יכולות לגלות סרטן
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון שילבו סמארטפון, אפליקציה פשוטה ומשקפיים כדי לזהות שינויים עדינים בגוון העין שמהווים אינדיקציה מהותית להתפתחות סרטן בלבלב. הפיתוח הראה דיוק של 90% ביחס לבדיקת דם
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון פיתחו שיטה לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב, שמתבססת על אפליקציית מובייל ומצלמת סמארטפון. מדובר באחד הסוגים האלימים והקטלניים ביותר של סרטן, מה שעושה את הגילוי המוקדם לקריטי במיוחד.
- הגלגול הבא של Jawbone: מכשור שיסייע לחולי סוכרת
- דיווח: גוגל במגעים לרכישת חברה שהופכת את הסמארטפון לרופא
אחד התסמינים למחלה, שעל פי נתוני Cancer.net תביא השנה למותם של 41,780 אנשים בארה"ב, הינו הצהבת העיניים; האפליקציה החדשה מודדת את רמות הכימיקל בילירובין (אודם המרה) בעיניים, שריכוזו נוסק במסגרת הגידול הסרטני בלבלב. עלייה זו בריכוז הבילירובין ניכרת רק בשלביו המאוחרים של הגידול כשצבע העיניים הופך לצהוב באופן בולט מאוד.
כדי לשפר את יכולות הגילוי של האפליקציה, ייצרו החוקרים שני אלמנטים משלימים לבדיקה: קופסה ייעודית המותאמת לעיניים וחוסמת את שאר מקורות האור ומשקפי נייר שמסייעים במיקוד חיישן המצלמה כדי לאפשר השוואת צבעים מדויקת. על פי תוצאות המחקר, האפליקציה השיגה דיוק של 90% ביחס לבדיקת דם מסורתית.
החוקרים, שפיתחו ב-2014 אפליקציה דומה המבוססת אותו רעיון לגילוי צהבת בפעוטות, יציגו את החידוש בכנס Ubicomp 2017 לשילוב מחשוב ומדע. הניסוי של אוניברסיטת וושינגטון עשוי להפוך למוצר, מה שיאיץ את הליכי הגילוי המוקדם של המחלה ויסייע לאבחון גם ללא מעבדת דם - במיוחד במדינות מתפתחות בהן זמינות הרופאים ביחס לשיעור החולי וגודל האוכלוסיה. ואולם, לחוקרים ממתינה דרך ארוכה: הדיוק הושג במסגרת ניסוי שכלל 70 נסיינים בעלי רמות הבילירובין נמוכות.