Tasty: באזפיד מצא מתכון להפיכת וידאו לכסף
סרטוני האוכל המצליחים של באזפיד כבר אחראים למחצית מהכנסות אתר התוכן הוותיק. עכשיו הוא משלב אותם עם מוצר בישול פיזי - פלטת בישול חכמה - בניסיון לנתק את התלות בפייסבוק
קשה לשוטט בפייסבוק בחודשים האחרונים בלי להיתקל בסרטוני הבישול הקצרצרים של טייסטי (Tasty) וחיקויו השונים. כשאתר התוכן באזפיד החל להפיץ את סרטוני טייסטי, שמציגים במבט על ידיים מיומנות מכינות מאכלים מגרים, ספק אם מנהליו תיארו לעצמם שיהפכו תוך שנתיים בלבד למעצמת פוד פורן (Food Porn).
הסרטונים באורך 45 שניות מהווים היום את מקור ההכנסה העיקרי של באזפיד והיו אחראים ב-2016 למחצית מהכנסות החברה. בסוף השבוע לקח באזפיד את טייסטי כמה צעדים קדימה והחל לשווק פלטת בישול חכמה פרי פיתוחה, שמגיעה עם אפליקציה ייעודית המכילה כ-1,700 מתכונים. הכל בניסיון לסחוט עוד הכנסות מלהיט התוכן המפתיע.
טייסטי, חטיבת תוכן הבישול של באזפיד, לא היתה הניסיון הראשון לשבור את התבנית המסורתית של תוכניות הבישול ולהתאים אותה לעולם המקוון, אבל היא בהחלט המצליח ביותר מביניהם. הפיצוח של טייסטי: אסתטי, קצר ונטול ברברת, משהו שאפשר לצפות מבלי למשוך תשומת לב או מאמץ, ובלי צורך בסאונד - דרך מושלמת לצרוך תוכן בעולם שבו פייסבוק, שער הכניסה המרכזי לצריכת תוכן באינטרנט, מפעילה סרטים בניוז פיד באופן אוטומטי.
הפיצוח של טייסטי בייצור תכנים מוסרטים לאינטרנט הניב לה 2.3 מיליארד צפיות ביוני האחרון והפך אותה לאחת ממפעילות העמודים הפופולריים ביותר בפייסבוק, עם 162 מיליון עוקבים לעמודיה השונים. בבאזפיד מעריכים שאחד מכל ארבעה משתמשי פייסבוק נחשף לפחות לסרטון אחד של טייסטי מדי חודש. הסרטונים שלה זוכים ל־165 אלף שיתופים בממוצע.
למנף את בסיס המעריצים לטובת מערכת מוצרים
הצפיות האלה יצרו לבאזפיד הכנסות של 250 מיליון דולר ב-2016 - כמחצית מהכנסות החברה כולן באותה שנה. ועדיין, מדובר רק בשבריר מהפוטנציאל בשוק פרסום הווידאו המקוון, שצפוי להסתכם ב-12.5 מיליארד דולר ב-2017. המסלול של טייסטי לנגיסה מהעוגה הזו הוא יצירת מתכונים בחסות של חברות, בין אם מוצרי מזון ספציפים, מתכונים של רשתות מזון מהיר או שימוש במוצרי חשמל ממותגים.
כך, שילם לבאזפיד המשווק האמריקאי ניוול ברנדרס מאות אלפי דולרים כדי שגריל מתוצרת החברה יככב למספר שניות בשלושה סרטונים של טייסטי. הסרטונים אפילו לא כללו קישור למוצר, אך נצפו בידי 360 מיליון איש ושותפו יותר כ־1.8 מיליון פעמים. "הווידאו הדיגיטלי הזה השיג לנו בשבריר המחיר את מה שהיינו מקבלים אם היינו מפרסמים בסופרבל", ציין מנהל המותג של החברה ג'ארד אנדרסון בראיון עם AdWeek.
עכשיו מנסים בבאזפיד למנף את בסיס המעריצים הגדול של טייסטי כדי ליצור אקוסיסטם של מוצרים. היוזמה החלה עם ספר מתכונים בהתאמה אישית שנמכר כבר בכ-200 אלף עותקים וכעת מתקדמת למכשיר בישול מקורי ואפליקציה חדשה. לא מהלך ברור מאליו לגוף הוצאה לאור, אבל עבור באזפיד, שנוצר בהתחלה כאתר בידור לצעירים, השמיים הם הגבול וכל דרך לייצר כסף ממילניאלס היא לגיטימית.
באזפיד אמנם נהנה מתמיכה כמעט לא מסויגת של משקיעים, שהעניקו לו לאחרונה שווי של 1.5 מיליארד דולר, ומכ-87 מיליון מבקרים ייחודיים מדי חודש - מספרים דומים לגופים ותיקים ומוערכים כמו "הניו יורק טיימס" ו"וושינגטון פוסט". אך חרף הפופולריות שלו, היכולת של האתר הדיגיטלי לייצור הכנסות ורווחים עדיין מוגבלת. 2016 נחתמה עם הכנסות נמוכות ב-80 מיליון דולר מהציפיות. ככה זה כשמשקיעים יותר מ־10 שנים בפלטפורמות מארחות בפייסבוק ויוטיוב, שמחייבות אותך לחלוק איתן בהכנסות מפרסומות.
לפני כשנה רכשה החברה את הסטארט-אפ Scroll, והקימה באמצעותו מעבדה לפיתוח מוצרים מוחשיים במטרה למנף את הכוח בעולם תוכן הצעירים ולהיכנס לתחום הרווחי באמת: מסחר מקוון. אם באמת אחד מתוך ארבעה משתמשי פייסבוק צופים בסרטונים של באזפיד, אז פוטנציאל הרווחים שלה אדיר. במיוחד אם תצליח למשוך את המשתמשים אל מוצרים ואפליקציות שהיא לא צריכה לחלוק את ההכנסות מהם עם איש.
יומרות מרחיקות לכת והשוואות לאולפני קולנוע
פלטת האינדוקציה החדשה של החברה, ה-Tasty One Top, לא מנסה להסתיר את קהל היעד שלו - ילדי המילניום. הפלטה, שמסתנכרנת עם חיבור בלוטות', מעוצבת בצורה של מחומש שווה צלעות כחלחל או שחור. למה מחומש? "כי אינסטגרם", נכתב בפשטות באתר המוצר. האפליקציה של טייסטי, שכרגע מוצעת רק למכשירי iOS, מאפשרת למשתמשים לחפש מתכונים על בסיס רכיבים, ערכים תזונתיים או מהירות הכנה, ומפרקת את המתכונים למקטעים שמסייעים להליך הבישול. האפליקציה גם יכולה לעבוד בסנכרון עם הפלטה, ולהתריע מתי יש לבצע פעולה כלשהי כמו מתי וכמה להפחית את עוצמת החום. אפילו לא צריך לקום מהכיסא, כי את אותה פעולה ניתן גם לבצע מרחוק באמצעות האפליקציה.
באזפיד מוכרת את הפלטה ב-149 דולר במכירה מוקדמת, ומציעים גם עסקת חבילה שכוללת ארבעה סירים במחיר של 179 דולר. האתר שהחל את חייו בשאלונים ויראליים מטופשים כמו "לאיזה בית הוגוורטס אתה שייך" הפך לקמעונאי מקוון של סירים.
אבל היומרות של טייסטי מרחיקות לכת אף יותר. בחטיבת התוכן משווים את עצמם לחברות הסרטים כמו דיסני ויוניברסל: מותגים שלא רק מייצרים תוכן אלא גם מספקים חוויות ומוצרים לקהל המעריצים. "טייסטי הוא לא רק ניסוי או דף פייסבוק פופולרי", אמרה מנהלת פעילות טייסטי אשלי מקהולם ל"ניו יורק טיימס". "אנחנו מייצרים עסק שלם מתוך קניין רוחני שנוצר בעולם הדיגיטל. בדומה למודל המסורתי של רשתות המדיה כמו דיסני: עושים סרט שאנשים אוהבים ואז בונים פארק שעשועים ועל בסיסו מוכרים מוצרים נלווים".