דעה
המחשוב הלביש מקרב את חזון הסופר-חייל יותר מאי פעם
הולוגרמות, מציאות רבודה, חיישנים לזיהוי נשק מוסלק, חליפות משולבות מנועים. כל הטכנולוגיות האלה כבר כאן והן מסייעות לקרב אותנו למציאות שעד היום הייתה קיימת רק בסרטי גיבורי על
17:5817.07.17
משקפי מציאות רבודה, חליפה משולבת מנועי רטט עם פידבק, טבעת שמזהה מחוות יד לביצוע פעולות בצורה מהירה, צמיד לניטור מדדים חיוניים, אוזניות בינה מלאכותית המשלבות התראות קוליות – נראה שכיום כל פריט טכנולוגי צריך להיות "לביש", ומגמת ה"לבישות" של הטכנולוגיה, כחלק מעולם האינטרנט של הדברים (IoT) צוברת תאוצה ומציעה לכולנו חוויית משתמש אינטואיטיבית וכביכול עשירה יותר.
קראו עוד בכלכליסט:
- לואי ויטון משיק שעון חכם לחובבי החופשות בחו"ל
- הטבעת החכמה שתחליף את כרטיס האשראי והמפתחות שלכם
- סופרמן לפי שעה: אלון מאסק מציע חזון לעשירים בלבד
ברם, הספקנים והזהירים מתריעים מפני מרכיב ה"הייפ" שבטכנולוגיות מסוג זה. לדידם, בעולם הצרכני ועבור משתמשים פרטיים היא עדיין לא מביאה את הערך המוסף הנדרש למשתמשיה. סקר של גרטנר מדצמבר האחרון הראה כי משתמשים בשעונים חכמים וצמידי כושר נוטים לנטוש מכשירים אלו בשיעור של 29% ו-30% בהתאמה. עבור כל תעשייה, הבשורה כי מוצריה ננטשים היא וודאי לא בשורה טובה, והמסקנה הנגזרת מכך היא שעליה למצוא את הדרך לשפר את הצעת הערך שלה.
בכדי לשפר את הצעת הערך עלינו לעשות שני דברים: האחד, לאתר שווקים ורטיקאליים הזקוקים לחדשנות, השני לבצע התאמות נדרשות לטכנולוגיה על מנת שתתאים לפלח שוק החדש. רשימת הציוד העתידנית שהזכרנו לעיל, נשמעת אמנם כמו ערכה מושלמת עבור "גיימרים" מושבעים, ספורטאי אקסטרים או סתם חובבי גאדג'טים. אולם, כשאנחנו מסתכלים על שווקים הצמאים לחדשנות, אפשר בקלות למצוא שימוש לכל אחד מאלו עבור תעשיית ביטחון הציבור. האם זו גם הטכנולוגיה הבאה בה יצוידו שוטרים ברחובות או הכבאים בזירות האש? אין סיבה שלא.
חייל העתיד כבר לא יצטרך להסתובב עם המחשב על הגב צילום: מאיר אזולאי
כשתפקידך העיקרי הוא הצלת חיים, כל שנייה חשובה. על כן, טכנולוגיה המציגה את המציאות בצורה אינפורמטיבית, מתריעה על איומים, ומאפשרת פעולות מהירות ויעילות בידיים פנויות ועיניים על המטרה, היא קריטית. הקשחה ושיפור האמינות של טכנולוגיות לבישות, תאפשר הטמעה שלהן בעולם ביטחון הציבור - עבור כוחות שיטור, כיבוי אש והצלה. עבור העוסקים בתחום זה חיסכון בזמן וצמצום הסחות דעת, משמעו הצלת חיי אדם.
אחד האתגרים הגדולים עבור שוטרים היום הוא זיהוי איומים בסביבתם הקרובה ללא הצורך לתשאל או לחקור. שילוב מצלמות גוף עם ראייה ממוחשבת יכול לעזור לשוטר להתגבר על אתגר זה על ידי זיהוי אוטומטי של איומים מיידיים. כך למשל, תוכל מצלמת הגוף לזהות כלי נשק בתוך קהל מפגינים ולהתריע באוזנו של השוטר כדי שיוכל לפעול במהירות. בהתחשב בכך שמצלמות גוף כבר נמצאות בשימושן של כוחות משטרה ברחבי העולם, לא רחוק היום בו הן ישתלבו עם חיישנים נוספים ואלגוריתמים מתוחכמים בכדי ליצור טבעת אבטחה וירטואלית סביב השוטר.
טכנולוגיה נוספת שכדאי להתייחס אליה היא מציאות רבודה, המסתמנת כדבר הבא בשדה הקרב העתידי. בכנס TEDx שנערך לאחרונה בתל אביב, חשף רס״ן רותם, רמ"ד תוכניתן ראשי ביחידת לוט"ם, את פיתוחיו האחרונים של צה"ל בתחום. טכנולוגיה המאפשרת להציג מידע גרפי עשיר על גבי המציאות יכולה לשמש ליישומי הדרכה, יישומים אלו יציעו חווית למידה קרובה ככל הניתן למציאות על ידי שימוש בהולוגרמות תלת מימד. בנוסף, הטכנולוגיה תוכל לשמש לניהול שדה הקרב כתחליף ל"שולחן החול" המסורתי בו מציגים מפות ומיקומי כוחות בצורה וירטואלית על שולחן קיים. במקום לפרוש מפה טקטית על שולחן ולמקם בובות שיידמו חיילים ניתן יהיה להציג את הכול כהולוגרמות. מספר מפקדים מכוחות שונים סביב שולחן אחד, מאובזרים במשקפי מציאות רבודה, יוכלו להזיז כוחות, להעלות שרטוטים תלת ממדיים של מבנים, להביא תמונות מהשטח ולתקשר עם הכוחות, הכול בעזרת מחוות יד בלבד.
בעולם הכיבוי וההצלה, אנו פוגשים לוחמי אש הנאלצים להתמודד עם סיטואציות מורכבות במיוחד בהן הראות אפסית ויכולת השמע מוגבלת מאוד. עבורם, מנועי רטט זעירים שיוטמעו בתוך החליפה יוכלו לסייע להם לנווט בתוך המבנה ולהתריע על סכנות. כיום, כבאי המנווט בכוחות עצמו בתוך מבנה בוער, חשוף לסיכונים רבים ויעילותו ככוח חילוץ מוגבלת. אפוד חכם המעביר חיוויים באמצעות רטט ומקושר מרחוק למפקד הכוח, יכול לסייע לו לנווט את הכבאים בצורה המהירה והבטוחה ביותר. אמצעים לניטור ביומטרי דוגמת צמידי דופק יוכלו להתריע על לוחם אש הנמצא בסכנה.
אלו רק מספר דוגמאות. אך הפוטנציאל הטמון בהטמעת טכנולוגיה לבישה בקרב כוחות הביטחון וההצלה הוא אדיר. הטכנולוגיה צועדת קדימה ואיתה גם השוטרים החיילים ולוחמי האש. אין ספק כי שימושים שנראו עד כה רלוונטיים רק לתחומים אחרים נהיים יותר ויותר רלוונטיים לעולם ביטחון הציבור, בו המשתמשים צריכים להיות במיטבם ברגעים הקריטיים.
הכותב הינו מוביל תחום חדשנות במרכז המו״פ של מוטורולה סולושנס ישראל