$
חדשות טכנולוגיה

מאקרו טכנולוגי

צניחת סנאפ וטסלה: מלכודת לחד-קרן

שתי החברות חוו נפילה מורגשת בערך מנייתן. מה יכולות ללמוד מכך חברות אחרות ששוות יותר ממיליארד דולר? שעדיף להישאר בידיים פרטיות ולא לרוץ להנפקה, במיוחד לאור רגישותן לתנודות קטנות

ויקי אוסלנדר 17:3215.07.17
1. צניחה תלולה. מניית סנאפ נפלה השבוע לראשונה מתחת למחירה בהנפקה הראשונית, באופן שמסמן את אכזבת המשקיעים דווקא בשעה שמפתחת סנאפצ'ט משיקה פיצ'רים חדשים וכלים מתוחכמים יותר למפרסמים. במקביל צנחה גם מניית טסלה ב-20% על רקע הודעה כי ייצור הרכב המשפחתי החדשה שלה מתקדם מהיר מהמתוכנן וציון בינוני במבחן בטיחות.

 

סנאפ בבורסה - עד כה, לא סיפור הצלחה סנאפ בבורסה - עד כה, לא סיפור הצלחה צילום: איי אף פי

 

 

2. תגמול קיצוני. התנודתיות החריפה של חברות ששוות עשרות-מאות מיליארדי דולרים היתה אמורה מזמן להדליק נורה אדומה. אף שסנאפ נחשבת לאהובת הצעירים וטסלה לכוכב העולה של תעשיית הרכב, שתיהן מוציאות שם פיננסי רע לחברות טכנולוגיה בריאות, שמציגות רווחים יציבים ואוגרות מזומנים. הן מתקשות להציג רווחיות וכל דיווח, קטן כגדול, גורר עונש חריף או תגמול רחב לב מצד המשקיעים. זה בסדר כשמדובר בחברות קטנות, פחות אצל גדולות.

 

 

אילון מאסק, מייסד טסלה אילון מאסק, מייסד טסלה צילום: וויקיפדיה

 

 

3. רוצות פרטיות. במקום שהנורה תידלק אצל המשקיעים, היא נדלקת אצל החברות הפרטיות. לא במקרה סנאפ היתה ההנפקה הגדולה הראשונה בנאסד"ק לאחר תקופת יובש ארוכה. חברות פרטיות רבות מעדיפות לא להשית על עצמן את מנגנון השקיפות והדיווח הנוקשים שמחייב המסחר הבורסאי. אין להן עניין לתת את הדין על קצב שריפת מזומנים, מודל עסקי או תרבות ארגונית, שישתקפו בשווי שלהן. וזה לא מייצר עבורן בעיה מימונית, יש מספיק הון פרטי לכולן.

 

4. מי יודע. קחו למשל את אובר. חברת ההסעות השיתופיות מלקקת את הפצעים אחר התפטרותו המאולצת של מנכ"ל ומייסד החברה טראוויס קלניק. הסיבה הרשמית להתפטרות היתה יצירת תרבות ארגונית כושלת שהעלימה עין מהטרדות מיניות. הסיבה הלא רשמית: פלונטר ניהולי, משפטי וכלכלי. מה קרה לשווי הסטארט-אפ הגדול בעולם ששווה 68 מיליארד דולר? מי יודע, החברה פרטית.

 

 

5. בלי שקיפות. חדי-קרן ששווים יותר ממיליארד דולר היו פעם יצורים נדירים. היום מדובר במועדון צפוף של מאות חברות שחלקן שוות מיליארדי דולרים רבים, מעניקות שירות למיליונים ומעסיקות מאות אלפים. כל עוד חברות הענק הפרטיות האלו יוכלו להמשיך לפעול באין מפריע כקופסא שחורה, בלי מחויבות שקיפות, לא נדע אם מתחת לאף נוצרת בועה חדשה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x