$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אתמול חל יום הזעם של חברות ההייטק, אבל בטח לא שמתם לב

פייסבוק, אמזון, גוגל וענקיות אחרות הצהירו שיימחו על מדיניות ניטרליות הרשת של ממשלת ארה"ב - אך לא עשו משהו מהותי בעניין, תעשיית ההון סיכון נלחמת בהטרדות המיניות ובאילו תנאים יבוא מארק צוקרברג לבקר בביתכם

יוסי גורביץ 13:5213.07.17
יום הזעם? הצחקתם אותי

 

אתמול (ד') ציינו שורה של ארגוני זכויות גולשים וחברות טכנולוגיה פופולריות בארה"ב "יום פעולה" שנועד למחות נגד ההחלטה של ממשל טראמפ לבטל את ניטרליות הרשת. בפועל, זה היה פחות יום פעולה ויותר יום רביצה.

 

קיקסטארטר ורדיט הלכו על כל הקופה: רדיט הציגו מודעה בעמוד הראשי שלהם נגד השינוי, שזחלה בקצב של צב מנומנם לאורך המסך. הגיוני, כי היא נועדה למחות על האפשרות שחברות כבלים יוכלו לתקוע את מהירות הגלישה של המשתמש אם בא להן. בקיקסטארטר שמו באנר ענקי בעמוד הראשי. נטפליקס, שהובילה את המחאה בשנת 2014, פעלה גם היא באופן דומה.

 

מפגינה בעד ניטרליות הרשת בוושינגטון מפגינה בעד ניטרליות הרשת בוושינגטון צילום: בלומברג

 

 

בטוויטר קידמו את ההאשתג "ניטרליות הרשת", וקראו לגולשים - בארה"ב, על כל פנים - להביע את דעתם בנושא (ולא מעט מהם אכן עשו זאת). בפייסבוק, מצד שני, הסתפקו במשהו קטן יותר: מארק צוקרברג כתב פוסט מנומק בנושא. וזהו. אמזון העלו באנר, אבל תצטרכו בלש מיומן כדי למצוא אותו. בגוגל כתבו פוסט שאף אחד לא קרא, אבל לא השקיעו מילימטר מדף הבית שלהם, הנדל"ן היקר ביותר ברשת. סביר להניח שאם גוגל, פייסבוק, או אמזון היו מנטרלות חלק מהפיצ'רים והמוצרים שלהן ומציגות במקומם מידע על ניטרליות הרשת, המסר היה עובר ואף משיג אפקט בשטח.

 

בקיצור, ככל שלחברה יש יותר כסף כך היא היתה מוכנה להשקיע פחות בנושא. עקרונות? זה טוב שיש לכם - וחשוב שתפגינו אותם בפני מיליארדי המשתמשים שלכם. אשכרה להפסיד על זה כסף? בואו לא נסחף.

 

לא בבית ספרנו

 

כשכריסטינה ברגמן הקימה לפני כשנה וחצי את הסטארט-אפ שלה, Integris Software, היא הכניסה להסכם השותפות שלו עם משקיעים סעיף חריג: הוא דורש חקירה מיידית בכל מקרה שבו דירקטור מואשם בהטרדה מינית. בנוסף, אם החקירה תעלה שיש חשד סביר שהתקרית אכן התרחשה -יודח הדירקטור מיידית.

 

החוזה הלא שגרתי שניסחה ברגמן משך סקרנות רבה לאחרונה, לאחר שהתברר שלא מעט מהגברים בחברות ההון סיכון, אלו שאחראים על החמצן של הסטארט-אפים, ניצלו את מעמדם כדי לסחוט הטבות מיניות. מה שהסעיף של ברגמן עושה פשוט למדי: הטרדת מינית ואחר כך השקעת בחברה שלי? נשק את זכויות ההצבעה שלך לשלום.

 

 

לא זה לא. ותעשיית ההון סיכון מתחילה להכיר בכך לא זה לא. ותעשיית ההון סיכון מתחילה להכיר בכך צילום: bigstock

 

 

חברות אחרות מתחילות לנוע בכיוון הזה. Wizeline, חברה מסן פרסיסקו, אימצה לפני כחודשיים מדיניות שקובעת שבכל מקרה של הטרדה מינית, תתחיל החברה חקירה מיידית. במידה והתלונה תמצא מבוססת, העובד הרלוונטי יפוטר - יהא אשר יהא. בקרן ההון סיכון Foundry הודיעו על מדיניות אפס סובלנות להטרדה מינית ביחס לכל החברות שבהן הקרן משקיעה: כל תלונה תגרור חקירה מיידית מצידה של Foundry.

 

כל זה לא היה קורה אלמלא שורה של נשים אמיצות העזו בחודשים האחרונים להרים את קולן ולספר מה קרה להן. אין לפקפק באומץ שלהן - בין השאר משום שהן הפכו למטרה של מיזוגנים למיניהם לאחר מכן - אבל חשוב להסתכל על הפן הסוציולוגי של הנושא. אחת הסיבות שנשים בתעשיית הטכנולוגיה חשות בטוחות מספיק כדי לדבר על הטרדה מינית סוף סוף היא הידיעה שיש ביקוש עצום לכישורים שלהן. סוזן פולר, שחשפה את תרבות ההטרדה המינית של אובר, ציינה בפוסט שלה שפחות משבוע אחרי ההתפטרות שלה היא קיבלה הצעת עבודה חדשה. וצריך לזכור שנשות ההייטק הן, מבחינה זו, בנות מזל: במקצועות שבהם ההיצע שווה או עולה על הביקוש, יכולת הפעולה של טורפים מיניים גדולה בהרבה.

 

תראה, אני כמוך בדיוק

 

מזה זמן מה שמתרבים הסימנים לפיהם מארק צוקרברג רוצה להיכנס לפוליטיקה - יש שטוענים שאף חומד את נשיאות ארה"ב. אנו רואים בימים אלה מדוע מיליונר ללא בשלות מתאימה אינו מנהיג מוצלח לעולם החופשי, אך צוקרברג כבר החל לסלול את הדרך. למשל, קיבל אישור חריג מהחברה שלו להיעדר לעבודה לארבע שנים אם יחפוץ בכך ועדיין להישאר מנכ"ל. בנוסף, הוא ממשיך בביקוריו המשונים אצל אזרחים רנדומליים בארצות הברית - שאמורים לאפשר לו ללמוד על אזרחי ארה"ב ולצבור פופולריות בטרם יעשה מהלך פוליטי רשמי.

 

עתה מתגלים התנאים לביקורים הללו. כדי לארגן ביקור רגיל כזה, מהסוג שאדם פשוט עושה כל יום, צוקרברג מפעיל צוות שמורכב בעיקרו מיוצאי הקמפיינים של אובמה וקלינטון - שמוצאים עבורו מקומות שבהם ראוי לבקר ואנשים פוטוגניים להצטלם איתם. הם מגיעים לאתר המיועד במשאית מושחרת, ומבהירים לאנשים ששפר עליהם גורלם שיש שלושה כללים: לא תדע אם צוקרברג יגיע או לא; אם בכל זאת תדע, אסור לך לדבר על כך; ואסור לך לדבר על מה שהתרחש בפגישה עצמה; כמה דמוקרטי מצידו.

 

 

צוקרברג מבקר אצל משפחה באוהיו צוקרברג מבקר אצל משפחה באוהיו צילום: פייסבוק

 

 

למרבה הצער, במדינה שאוהבת לחשוב על עצמה כקשוחה ואינדיווידואלית, עד כה אין אפילו דיווח אחד על אזרח שהבהיר לצוות של צוקרברג שהוא ממש לא בעניין. זאת, בעוד נראה שקפטן פייסבוק הולך ומתנתק משאר האוכלוסיה: לאחרונה נכנס למסעדה והזמין מילקשייק (וואו, ממש כמו אדם רגיל) ומי שילם עליו? עוזר שנלווה אליו. אם אתה לא זוכר איך משתמשים בארנק (או מקביליו הדיגיטליים, אנחנו ב-2017) - אתה ממש לא אדם מהשורה.  

 

 אולי בגלל שהם נראים כמו שו-שואיסטים. צוקרברג מפגין סימני ניתוק מדאיגים אחרים: הוא נכנס לאחרונה לאיזו מסעדה והזמין מילקשייק. עוזר שנלווה אליו שילם עבור המילקשייק בכרטיס חיוב. אם אתה כבר לא זוכר איך משתמשים בארנק בכוחות עצמך, אדם מהשורה אתה לא.

 

קצרצרים

 

1. קודם באו הרובוטים לשחקני השח, אחר כך לשחקני הגו, אחר כך למלגזנים, ועתה גם אל עורכי הדין מתקרב צילה המאיים של הבינה המלאכותית. לרוע מזלם, מדובר במקצוע מושמץ במיוחד - כבר בשנת 9 לספירה, הקפידו המתקוממים הגרמנים של הרמן לרצוח את עורכי הדין הרומאיים, ושייקספיר שם בפי דמות ב"הנרי הרביעי" את השאיפה לרצוח את כל עורכי הדין מיד עם הנצחון - כך שלא ברור מי יקום ויגן על הפרקליטים. עורך הדין המקוון הראשון זמין כעת בכל 50 המדינות של ארה"ב, והוא ישמח לנסח עבורכם בקשות לביטול קנסות חניה. עד כה טיפל הבוט בהצלחה ב-375,000 מקרים, והממציא שלו אומר שהוא עובד על מקרים מסובכים יותר.

 

שלום, אני הפרקליט שלך שלום, אני הפרקליט שלך צילום: שאטרסטוק

 

 

2. בית ספר לנערות בבריטניה, Stroud שבגלוצ'סטר, אוסר על שימוש בשעונים חכמים ובמודדי בריאות למיניהם בתחומיו. הסיבה, לדברי הצוות, היא החשש שהמכשירים הללו מחמירים את בעיות דימוי הגוף של חלק מהתלמידות. לדברי סגנית המנהל, הצוות גילה שחלק מהילדות מודדות את הקלוריות שלהן ואת מספר הצעדים שהן הלכו - ואם הן לא הלכו מספיק, הן מדלגות על ארוחות. הצעד התקבל בהבנה על ידי ההורים. אנחנו מדברים, יש לציין, על ילדות בנות שבע עד 12.

 

3. פייסבוק יצרה מציאות בעייתית למשווקים, שכן רוב הקהל שלהם נמצא אצלה - אך אין להם כל דרך לדעת מתי תחליט החברה להפריד בין העסק והלקוח. למשל, במדינת אלסקה הפך הסחר במריחואנה לחוקי ואנשים מיהרו לעשות את מה שהשוק החופשי מעודד אותם לעשות: לספק לאחרים מוצרים שהם רוצים או צריכים. הם חשבו שהם יוכלו לפרסם את חנויות המריחואנה האלה ברשת החברתית. פייסבוק, כמובן, מחקה את העמודים שלהם בלי הסברים. איגוד תעשיית הקנאביס הלאומי של ארה"ב – כן, יש כזה – הודיע שהוא מצפה מפייסבוק להנחיות ברורות יותר. כן, אני בטוח שפייסבוק תשלח לו אותן על הבוקר, עם חד-קרן. 

 

 

 

4. אכטונג! אמזון שוקלת להעניק למפתחי אלקסה גישה להקלטות של המשתמשים. שזה מעניין, כי לא כל כך מזמן, אמזון סירבה בתוקף לאפשר לרשויות גישה להקלטות אלקסה בתיק רצח, בטענה (המוצדקת) שזה פתח לפגיעה רחבה בפרטיותם של המשתמשים. אף אחד לא הכניס הביתה מכשיר כדי שזה יקליט אותו ויפליל אותו, טענה אז אמזון. אבל כנראה שלגמרי לא היה אכפת לה שהוא יקליט אותו ויעביר את המידע לסתם מתכנתים, בלי יותר מדי ביקורת על מי מקבל את המידע. נקווה שמדובר בבלון ניסוי בלבד מצד החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x