קוואלקום לנציבות הסחר הבינלאומי: עיצרו את יבוא האייפון
ענקית השבבים הגישה תביעה בדרישה לעצור את הייבוא לארצות הברית בגין הפרת פטנטים שלה בידי אפל. שתי החברות מנהלות מאבק מתוקשר סביב רישוי פטנטים, שאפל טוענת שאינו חוקי - ודורשת פיצוי
לטענת קוואלקום החברה הגדולה בעולם עוסקת "ביבוא ומכירת אייפונים לא חוקיים המפרים שישה פטנטים של קוולאקום", כך לפי הודעה שפרסמה החברה. קוואלקום הגישה תביעה דומה בבית המשפט המחוזי של ארה"ב בקליפורניה.
- אפל דורשת מקוואלקום פיצוי של מיליארד דולר
- מלחמת השבבים: עליהום של אהבה
- אינטל וסמסונג טוענות: קוואלקום היא בריון תעשיית השבבים
היריבות בין שתי החברות מתנהלת כבר חודשים ארוכים; היא עברה לזירה המשפטית בינואר, לאחר שאפל תבעה את קוואלקום על גביית יתר של תמלוגים בהיקף מיליארד דולר. אפל טוענת כי קוואלקום מנצלת את הקניין הרוחני שלה כדי ליצור רווחים לא הוגנים ולהכריח אותה לרכוש מוצרים שלטענתה, מיושנים ונופלים משל המתחרים.
קוואלקום מחזיקה בפטנטים שנחשבים חיוניים לתעשיית המובייל, כשהמרכזי שבהם נוגע למעבד שמאפשר קישוריות סלולרית. בתמורה לשימוש בפטנט של קוואלקום המתחרים מחויבים לשלם לענקית מסן דייגו תמלוגים שלטענת אפל נוגדים את הסדר FRAND (הסדר שאמור להבטיח גישה לפטנטים במחיר סביר) - מה שמוביל לעלויות גבוהות שפגעו בתחרותיות ובצרכנים.
בכתב התביעה של אפל ציינה החברה כי "במשך שנים רבות קוואלקום התעקשה לגבות תמלוגים לא הוגנים על טכנולוגיות שלא קשורות אליה. אף שהיא רק אחת מתריסר חברות שתורמות לתקני סלולר בסיסיים, קוואלקום מתעקשת לגבות מאפל לפחות פי חמישה יותר מכל החברות האחרות שמספקות לנו רישיונות שימוש לפטנטים בתחום הסלולר גם יחד".
אפל טענה כי שתי החברות הגיעו להסכמה על החזר מיליארד הדולר, אך לטענתה קוואלקום מסרבת להשיב את הכסף משום - שאפל לקחה חלק בחקירה שמנהל הרגולטור הדרום קוריאני בנוגע להתנהלות המונופוליסטית של יריבתה. בדצמבר 2016 החליט הרגולטור לקנוס את קוואלקום בכ-850 מיליון דולר בשל מדיניות רישוי הפטנטים של החברה. אפל תובעת את קוואלקום בבתי משפט בארה"ב, בריטניה, סין ויפן.
"בלעדינו, לא היה אייפון"
קוואלקום מצידה הגישה תביעה נגדית נגד אפל בדרישה לפיצויים לא מוגדרים. בהצהרה של קוואלקום צוין כי "אפל לא היתה יכולה לבנות את האייפון, שהפך אותה לחברה הרווחית בעולם, חולשת על 90% מהרווח בשוק הסמארטפונים, מבלי להסתמך על הטכנולוגיה של קוואלקום. עכשיו אפל רוצה לשלם הרבה פחות מערך הטכנולוגיה של קוואלקום".
לפני כשנתיים נקנסה החברה גם על ידי הרגולטור הסיני בהיקף של 975 מיליון דולר. ובינואר היא החלה לחוות גם צרות מבית, כשנציבות הסחר הפדרלי של ארה"ב (FTC) תבעה אותה על התנהלות שפגעה בתחרות בשוק, זאת כדי לשמר את מעמדה בשוק המעבדים והשבבים למכשירי מובייל. למשל, הפעילה קוואלקום לחץ על יצרניות סלולר לשלם תמלוגים גבוהים ולהסכים לתנאי רישוי בעיתיים. זאת, תוך שהחברה מאיימת על שיבוש אספקת השבבים שלה - פטנט מוגן שמצוי בכל הסמארטפונים היום בעולם. אינטל וסמסונג, מתחרות בולטות, הגישו תצהירים לבית המשפט שתמכו בטענות ה-FTC. אינטל טענה שקוואלקום מתחזקת רשת של פטנטים שמנוצלים לרעה שפוגעת בתחרות. סמסונג טענה כי קוואלקום מסרבת לתמלוגים במחיר סביר, מה שעוצר את פעילות והתפתחות חטיבת השבבים של החברה הקוריאנית.