הבנק של עליבאבא מפתה עסקים קטנים
מייבנק המקוון משרת 3.5 מיליון בעלי עסקים קטנים ושואף להשתלט על מאגר של כ־80 מיליון לקוחות פוטנציאליים. השיטה: ריביות נמוכות ומערכת יחודית לחישוב סיכונים
מייבנק, הבנק המקוון של ענקית הקניות המקוונות עליבאבא שמעניק שירות ל־3.5 מיליון בעלי עסקים קטנים, מבקש להשתלט על נתח שוק שאינו זוכה לאשראי מהבנקים המסחריים בסין.
- עליבאבא תציג רמקול חכם שיתחרה באמזון וגוגל
- הזינוק במניית עליבאבא הגדיל את הונו של ג'ק מא ב-2.8 מיליארד דולר תוך יום אחד
- הפתיעה לטובה: עליבאבא צופה צמיחה של 45%-49% במכירות בשנה הקרובה
מייבנק הוא אחד מבנקי ההשקעות הפרטיים הראשונים בסין, לצד וויבנק של טנסנט הולדינגס, שהוקמו באמצעות השקעות פרטיות בלבד. זאת במסגרת פיילוט שאושר בסין בשנת 2014.
לנצל את הקשר לאימפריה
עתה, מכיוון שחברת השירותים הפיננסיים של עליבאבא, אנט פייננשל, מחזיקה ב־30% ממייבנק, בבנק הפרטי רוצים לנצל את הקשר לאימפריה של המיליארדר ג'ק מא יו"ר עליבאבא.
מייבנק מעוניין להציע את שירותיו ליותר מעשרה מיליון סוחרים זעירים שמשתמשים בפלטפורמת המסחר המקוון של עליבאבא, כך אמר הואנג האו, נשיא הבנק המקוון, בראיון בשבוע שעבר. לדברי הואנג, במייבנק מבקשים לצרף למעגל הלקוחות "כמה שיותר" מ־70־80 מיליון בעלי העסקים הקטנים בסין, רובם נטולי גישה לבנקים כיום, מכיוון שאין ביכולתם להפקיד ערבויות.
"אנחנו פונים לשכבות אחרות מאשר הבנקים המסורתיים", אמר הואנג, לשעבר ראש חטיבת הבנקאות האלקטרונית בצ'יינה קונסטרקשן בנק. "אנחנו כמו נימים שמשתרגים לכל חלקי החברה. זו יכולה להיות מסעדה קטנה, דוכן ארוחות בוקר, אף מוסד פיננסי לא היה משרת אותם לפנינו".
ב־2016 הגדיל מייבנק את היקף האשראי ל־33 מיליארד יואן (4.9 מיליארד דולר), פי ארבעה לעומת שנה קודם לכן. על פי דו"חות הבנק שפורסמו ב־28 ביוני, הריביות על ההלוואות סייעו להניב רווח נקי בגובה 46.5 מיליון דולר ב־2015, לעומת הפסדים בגובה 10.1 מיליון דולר שרשם הבנק ב־2015. מייבנק גובה מלקוחות העסקים הקטנים ריביות שנתיות בגובה 5%־14% כאשר רבים מהם משלמים ריבית בשיעור של 7%־8%, לדברי הואנג. בנקים מחתרתיים הפועלים בערים רחבי סין, לעומת זאת, עשויים לגבות ריבית בגובה 15%.
3,000 חישובים אסטרטגיים
שיעור ההלוואות הרעילות במייבנק עומד על כ־1% לעומת ממוצע לאומי של 1.74%. זאת בזכות מערכת ממוחשבת שמריצה את הבקשות להלוואה דרך 3,000 חישובים אסטרטגיים של סיכון, ואשר הפחיתה את הסיכון לחדלויות פירעון. בה בעת, בוננזת ההלוואות של מייבנק עלתה לו ביחס הלימות ההון, שירד לשיעור של 11.07% בסוף דצמבר 2016 לעומת 18.51% שנה קודם לכן.