אפליקציית ההסברה שמקדם השר ארדן פגעה בפרטיות הגולשים
פרויקט Act.il, לו יישום מובייל ואתר ייעודי, הוצג ככלי לחיבור בין מתנדבים פרו-ישראלים ברחבי העולם. עתה נודע כי בשל תכנון לקוי נחשפו דרכו מיילים של 1,900 ישראלים
- רוצה להתחתן עם פלסטיני? תני לנו את הפייסבוק שלך
- למה גוגל תפסיק לקרוא את המיילים שלכם? כי היא לא חייבת
Act.il הוא פרויקט משותף של המרכז הבינתחומי, ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית וכוח המשימה מכבי. באתרו הוא מוגדר כ"מיזם אזרחי שמטרתו לייצר קהילת אונליין של מתנדבים הפועלים למען ישראל". מטרת האפליקציה שפותחה במסגרת המיזם היא לחזק את המסרים הפרו-ישראלים ברשתות חברתיות שונות ולהילחם נגד פעולות חרם כדוגמת BDS.
כעת מתברר כי "אופייה השיתופי של האפליקציה", בלשון המפתחים, איפשר חשיפת כתובות מייל של 1,900 המשתמשים שלה. חוקר אבטחה פרטי שמצא את המיילים החשופים מסר ל-The Intercept כי הוא הופתע לגלות שבכל חיפוש פשוט מצא את הכתובות, ששותפו ברחבי האינטרנט. The Intercept שיתף את מפתחי האפליקציה בממצאים ואלו ציינו כי התקלה תוקנה וגישה לפרטים דומים נחסמה. עוד חשף The Intercept כי כתובות המייל הוותיקות ביותר שהיו בסיס המשתמשים הראשון של האפליקציה שייכות לחברים בארגונים שמימנו או פיתחו אותה.
האפליקציה Act.il מבקשת לדרבן משתמשים לבצע פעילות מקוונת למען מדינת ישראל תוך הענקת ניקוד עבור פעילויות שונות. בין היתר, ניתן לדווח על פוסטים אנטי-ישראליים בפייסבוק כלא ראויים, לעקוב אחרי חשבונות טוויטר מוגדרים מראש או לקדם סיפורים חדשותיים מומלצים בעמודים הפרטיים של המשתמש. כל חודש מפרסמת האפליקציה את ה"אקטיביסטים המובילים" בנקודות. האפליקציה מציעה גם מרחב צ'ט בו מתקיים דיון ער בין המשתמשים השונים לגבי אירועים שדורשים תגובה או חדשות שיש לשתף כחלק ממאבק ההסברה.
המשרד לנושאים אסטרטגיים והסברה שבראשות השר גלעד ארדן, יצא לאחרונה בקמפיין לעודד אזרחים להוריד את האפליקציה מחנויות גוגל ואפל. כשהשיק השר את פעילות Act.il בחודש שעבר, כתב: "האתר יאפשר לנו לפעול ברשת כנגד השקרים שמפיצים פעילי ה-BDS ברחבי העולם. זהו המקום להראות את הפנים האמיתיות של ישראל, זהו המקום להילחם על האמת של ישראל, עכשיו כבר אין תירוצים, נלחמים עבור ישראל ברשת".
מ-Act.il נמסר בתגובה: "אפליקציית Act.il היא רשת חברתית, אזרחית ופתוחה שהוקמה ע"י ארגון הקהילה הישראלית אמריקאית (IAC) והמרכז הבינתחומי בהרצליה, ומנוהלת ע"י סטודנטים מרחבי העולם. אין ולא הייתה פרצת אבטחה. האפליקציה היא רשת חברתית ולכן זהות המשתתפים בה אינה חסויה. הצלחתה הגדולה, והעובדה שאלפי אנשים הורידו אותה בשבועות האחרונים ומשתמשים בה, גוררת תקיפות והתנכלויות מצד גורמים אנטי ישראלים, שמעוניינים להרתיע את המתנדבים הפועלים להגנה על תדמיתה של ישראל. לאור זאת, החלטנו להגביל את חשיפת המשתתפים בה, והמידע הקיים אודותיהם באפליקציה. אנו נמשיך לפעול בנחישות ובמסירות ואנחנו בטוחים שאוהדי ישראל לא ייבהלו בקלות מהניסיונות לפגוע בפעילותנו".