$
מחפשי עבודה

אז כמה באמת מרוויחים ב-Airbnb והאם שווה להישאר שכירים?

התחזיות הן שבעוד שלוש שנים 40% מכוח העבודה העולמי יהיה מורכב מעצמאים. כבר היום לא מעט ישראלים מחלטרים באתרים כמו Upwork או Fiverr או משכירים דירות ב-Airbnb - אך כמה באמת הם מרוויחים

מעין מנלה 10:0130.06.17
עצמאים, קבלני משנה, חלטוריסטים, פרילנסרים, עובדים זמניים, איך שלא תקראו לזה התחזיות לגבי עולם העבודה הן שעד שנת 2020, כלומר עוד שלוש שנים בלבד, 40% מכוח העבודה העולמי יהיה מורכב מהם ולא משכירים. המהפכה הזאת מתרחשת בשנים האחרונות בקצב מואץ בעולם וצפויה להגיע, באיחור אמנם, גם לישראל.

בישראל יש כ-390 אלף עצמאים שמהווים כ-11% משוק העבודה, כך לפי נתוני הלמ"ס. מצבם הכלכלי של העצמאים בישראל לא טוב בהרבה משל השכירים: ההכנסה החציונית ברוטו של עצמאים היא 6,942 שקל בחודש, גבוהה ב-0.8% מזו של שכירים, בעוד שההכנסה הממוצעת ברוטו היא 10,472 שקל בחודש, גבוהה ב-9.3% מזו של שכירים.

 

  

 

הסיבות לכך שתופעת "כלכלת הגיג" (Gig Economy) עדיין לא רווחת בישראל כמו במדינות אחרות בעולם כוללות בין היתר גם את מוסר התשלומים הירוד בארץ, תופעת ה"שוטף פלוס 120" כסטנדרט, ואת הקשיים הביורוקרטים איתם מתמודדים עצמאים מול רשויות המס וביטוח לאומי. עם זאת, הטכנולוגיה היא חלק מהמהפכה העולמית שצפויה להגיע גם לכאן. פלטפורמות אינטרנטיות כמו Fiverr או Upwork שמאפשרות לפרילנסרים להציע את שירותיהם ללקוחות בכל העולם ולקבל תשלום מיידי או שבועי, מצמצמות מעט את הפערים ביחס לעולם.

 

"הדרך שבה אנחנו עובדים לא השתנתה מאז המהפיכה התעשייתית. למרות שאנחנו בעידן הדיגיטלי רוב האנשים עדיין נוסעים למשרד וכבולים לשוק העבודה המקומי. שוק העבודה בשל לשינוי רדיקלי ואנחנו מאמינים שהטכנולוגיה מייצרת את ההזדמנות להביא את העבודה לעובדים במקום שהעובדים יבואו לעבודה", אמרה ל'כלכליסט' דניס אפטקר סמנכ"לית payments ב-Upwork.

 

דניס אפטקר דניס אפטקר צילום: מריק שניטמן

לדבריה עתיד עולם העבודה דומה לדרך שבה עובדת היום תעשיית הסרטים בה נבחר ומתכנס צוות למטרת הפקה מסויימת. "יהיו פחות מגבלות של זמן או מקום, אפשרות לסגנון חיים ומסלולי קריירה גמישים. יהיו קבוצות מגוונות של עובדים שיתאחדו למטרה של עבודה על פרויקטים לפי צורך".

 

הייתרון עבור מעסיקים במודל כזה הוא שהם לא צריכים להעסיק עובדים במשרות מלאות ולדאוג להם לתעסוקה שוטפת, כלומר, הם יכולים לקחת צוות של פרילנסרים למטרת פרויקט מסוים. העלות עבור המעסיק לא בהכרח נמוכה יותר בתשלום עבור הפרויקט אבל העלויות הנלוות של העסקת שכירים, תשלום זכויות סוציאליות, ציוד, משרדים וכו' נחסכות. חלק מהאתגרים שמציב מודל זה של העסקה בפני ארגונים הוא כיצד שומרים על מוטיבציה, נאמנות או מנחילים ערכים ארגוניים כאשר הצוותים הם לא חלק מהארגון, וברוב המקרים גם לא נמצאים באותו מקום בעולם ואף לא דוברים את אותה השפה.

 

מבחינת העובדים מודל כזה של העסקה מאפשר חופש מוחלט בבחירת מקום המגורים, גמישות מלאה בשעות ובסוג העבודה אך גם מלווה באי ודאות, קשיים ביורוקרטיים ופחות רשתות ביטחון כמו ימי חופשה ומחלה שקיימים עבור שכירים.

 

"יש מחסור בעובדים בעלי כישורים בישראל ולכן יש ביקוש גבוה לעובדים במשרה מלאה כך שזוהי לא בחירה מובנת מאליה עבור ישראלים לפנות לעבודה כפרילנסרים. למרות זאת, פגשתי לא מעט ישראלים עם יכולות דיגיטליות שרוצים לגור במקומות כמו הודו, באלי, תאילנד או דרום אמריקה לתקופות ארוכות. הם רוצים להתפרנס במהלך שהותם במקומות אלה והאופציות שלהן כבר לא מוגבלות לכלכלה המקומית. עם מחשב וגישה לאינטרנט הם יכולים לעבוד בכל מקום בכל זמן ולתקופה ארוכה ככל שירצו", אומרת אפטקר, שהגיעה לישראל כדי להשתתף בהאקתון של תכנית Go Local לצעירי ירוחם ודימונה כדי לקדם אוכלוסיות מהפריפריה למוקדי תעסוקה אותה מקדמת עמותת ITWorks בישראל. לדעתה, מרבית הישראלים שיפנו לגיג אקונומי יהיו כאלה שנמצאים בפרפיריה ורחוקים ממוקדי תעסוקה, בעיקר בהייטק, אך הם בעלי יכולות תכנות ופיתוח.

 

הגיג אקונומי לא נועד רק לאנשי הייטק. ב- Upwork אפשר למצוא גם מעצבים גרפיים, עורכי דין, כותבים, אנשי HR ואדמיניסטרציה. ב-Fiverr תוכלו לאתר גם יועצי זוגיות, אנשים שישוחחו איתכם בצ'אט ויהיו חברים שלכם, כאלה שילמדו אתכם מתמטיקה ואף כאלה שיטילו כישוף שיסייע לכם במציאת עבודה. אתרים כמו Etsy, Airbnb, או Uber מאפשרים לאנשים להרוויח כסף בין אם כעבודה עיקרית או כחלטורה ממכירת עבודות אמנות ויצירה, השכרת דירות לתקופות קצרות או הסעת אנשים אחרים (בהתאמה).

 

האם אפשר באמת להתפרנס מזה? כאשר מדובר במתכנתים או אנשי הייטק ידוע שבישראל המשכורות נמוכות משבארה"ב אך גבוהות מאלו שבהודו או באוקראינה. אחד התחומים הדרושים ביותר בישראל הוא Full Stack Developer שמשתכרים בממוצע 27,550 שקל בחודש. בחישוב של משרה מלאה מדובר בכ-140 שקל לשעה. ב-Upwork אפשר למצוא מפתחי Full Stack שמציעים את שירותיהם תמורת 20-30 דולר לשעה, פחות מהשכר השעתי של שכירים בתחום. השוואה באתר Upwork בין השכר שדורשים מפתחים ישראלים לאמריקאים מעלה כי אין הבדל משמעותי במחיר שדורשים הפרילנסרים. הכל אם כן, תלוי בכמות העבודה שמצליחים להשיג. לכן, בהשוואה לשוק העבודה המסורתי החשיבות של יכולות שיווק עצמי גדולה יותר בפלטפורמות האינטרנטיות במיוחד כשמתחרים עם עובדים מכל העולם. כדי להשיג עבודה מתכנתים, מהנדסים, נהגים או מעצבי תכשיטים חייבים לדעת למכור את עצמם ואת עבודתם.

 

מוניות אובר. המכונית הפרטית שלך היא כלי העבודה שלך מוניות אובר. המכונית הפרטית שלך היא כלי העבודה שלך צילום: yahoo

 

 

"לפרילנסרים ישראלים יש כמה יתרונות בשוק העולמי התחרותי. לרוב יש להם אנגלית טובה, הם מבינים את התרבות בארצות כמו ארה"ב, אוסטרליה, קנדה, בריטניה ומדינות אירופה ויש להם כישורים מקצועיים שדרושים במדינות אלה. בנוסף, ישראלים נוטים לבצע את העבודה במהירות רבה, משהו שקליינטים נוטים להעריך. לבסוף, ישראלים מצליחים לשווק את עצמם בצורה טובה ללקוחות ולכן משיגים יותר עבודות", אומרת אפטקר.

 

כאשר מדובר בכלכלת השיתוף, בפלטפורמות בהן אנשים משתמשים לרוב כהכנסה נוספת ולא כפרנסתם העיקרית, כמו Uber או Airbnb נתונים שנאספו לאחרונה על ידי Earnest מראים שהשכרת דירות לתקופות קצרות היא המשתלמת ביותר עם הכנסה ממוצעת של 924 דולר בחודש. נהגים ב-Uber מכניסים כ-360 דולר בחודש בממוצע ואנשים שמוכרים את יצירותיהם ב-Etsy מכניסים כ-150 דולר בחודש. ההכנסה הממוצעת ב-Fiverr היא 103 דולר בחודש והחציונית 60 דולר בחודש, אך המנעד באתר זה הוא מאוד רחב. אפשר גם להניח שאנשים שמשתמשים בפלטפורמות כאלה עושים יותר מעבודה אחת, כלומר גם נוהגים ב-Uber, גם מוכרים דברים ב-Etsy וגם מציעים שירותים ב-Fiverr כך שהכנסתם מכל העבודות מסתכמת בסופו של דבר לכזו שניתן להתפרנס ממנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x