דיווח: האיחוד האירופי יקנוס את גוגל ביותר ממיליארד יורו
באיחוד מאשימים את גוגל שניצלה את מעמדה כמונופול כדי לפתח את שירותי גוגל שופינג. הקנס, אם יאושר, יעקוף את הקנס בסך 1.45 מיליארד דולר שהוטל על אינטל ב-2009. מדובר בתביעה אחת מתוך שלוש שעומדות נגד ענקית החיפוש בתחום ההגבלים העסקיים
האיחוד האירופי מתכונן להחלטה סופית בראשונה מתוך שלוש תביעות הגבלים עסקיים נגד גוגל ועל פי הדיווח של הפייננשל טיימס הלונדוני מהיום (שישי) - הקנס הראשון צפוי להגיע לסכום של מעל מיליארד יורו או כ-1.5 מיליארד דולר. התביעה האירופית האשימה את גוגל על ניצול מעמדה כמונופול חיפוש כדי לפתח את שירותי גוגל שופינג שלה שמאפשרים לגולשים לרכוש מוצרים ישירות מחלון החיפוש של החברה.
קראו עוד בכלכליסט:
- גוגל מכרה מיליון מכשירי Pixel, עשויה לפתח שבבים לדגמים הבאים
- גוגל תתחיל לגבות את כל המחשב שלכם בעוד שבועיים
- דיווח: הסמארטפון הבא של גוגל יגיע עם מסך מוגדל ומחיר מנופח
הקנס על גוגל צפוי לעקוף את הקנס שהושת על אינטל ב-2009 שהגיע בזמנו לכ-1.45 מיליארד דולר, כך מסרו מקורות. מתחרות אירופיות ופוליטיקאים בכירים מצרפת וגרמניה מנסים לשכנע את הנציבה האירופית להגבלים עסקיים לפעול בחומרה נגד החברה. אך בנציבות חוששים גם שהחמרה במדיניות נגד חברות אמריקאיות עשויה להזיק ליחסים בין ארה"ב ואירופה בטווח הרחוק.
ישנן הערכות שחלק מהסיבות שהביאו את הנשיא טראמפ להודיע על יציאה מהסכם פריז לפני שבועיים היו קשורות לשומת המס בת ה-13 מיליארד יורו שהוטלה על אפל לאחרונה. עם זאת הנציבה ידועה כאחת שלא מתפשרת ואינה חוששת לעמוד בלחצים. גובה הקנסות מאז נכנסה לתפקידה הרקיע שחקים כמו במקרה של קרטל של 5 יצרניות משאיות אירופיות שנאלצו לשלם כ-3 מיליארד יורו לאחר שהוברר שהן תיאמו מחירים.
הקנס של גוגל מחושב על פי הכנסותיה השנתיות שעמדו בשנה שעברה על כ-90 מיליארד דולר. האיחוד יכול לדרוש קנס שמגיע לכ-10% מהכנסותיה וכן לדרוש ממנה קנס נוסף בגובה 30% מהכנסותיה מהשירות מפר החוק כפול משך השנים שהופעל. עם זאת לא צריך לדאוג יותר מדי לגוגל, אלפבית, חברת האחזקות של ענקית החיפוש, החזיקה כ-90 מיליארד דולר מזומנים בסוף מרץ שעבר.
משרדי גוגל בניו יורק. בקופת החברה יש מזומנים בסך 90 מיליארד יורו צילום: google
אבל פסק הדין החריף עשוי גם להשפיע על האופן שבו גוגל מפתחת את שירותיה מעבר לתחום החיפוש. בכל אופן לגוגל גם תינתן הזדמנות להציע הסדר ותיקון של השירות שיאפשר לה לקבל קנס מופחת. עם זאת ההסדר צריך להתבצע עד תאריך יעד קשיח שאי עמידה בו עשויה לגרום לה לקנס פיגורים של כ-5% מהכנסותיה היומיות. איחור כזה של מיקרוסופט עלה לחברה כ-280 מיליון יורו ב-2006.
ישנן גם ביקורות שהועלו ושטוענות לאפליה של האיחוד האירופי כנגד חברות טכנולוגיה אמריקאיות. מאז 2000, הרגולטורים האירופים פתחו בחקירות נגד כמעט כל ענקיות הטכנולוגיה - מיקרוסופט, גוגל, אפל, אינטל, פייסבוק ואמזון. החקירה נגד גוגל נמשכה כ-7 שנים והקנס הנוכחי הוא רק הראשון. כאמור ישנן עוד שני נושאים על הפרק ואם גם בהם היא תימצא אחראית היא עשויה להידרש לשלם עוד קנסות. גוגל כבר הציעה בעבר שלוש הצעות להסדר בין 2013 ו-2014 - אך כולן נדחו על ידי הנציבות.
פתח למתחרות
חוץ מהקנס, ההחלטה של הנציבות עשויה לסלול את הדרך עבור מתחרות של גוגל בתחום חיפוש והשוואת מחירים ברשת לתבוע אותה על תחרות בלתי הוגנת ולדרוש ממנה פיצויים. החקירה עצמה התמקדה בשירות השוואת מחירי מוצרים פיזיים, אך גוגל גם מציעה שירות השוואת מחירי טיסות או שירות מפות - וגם כאן היא עשויה להיות מוכרזת כמונופול כמו למשל בתחום הניווט עם ווייז שמוצעת בחינם, כאשר המתחרים דורשים תשלום על אותו שירות.
שתי החקירות הנוספות מתמקדות בשאלות שנוגעות לסמארטפונים ולחיפוש. האיחוד בודק כיצד גוגל מתגמלת ומגבילה ספקיות תקשורת ויצרנים שמשתמשים באנדרואיד ובחנות גוגל פליי. ובמקרה החיפוש האיחוד בודק האשמות שגוגל מנעה באופן חד צדדי ממתחרים גישה לאתרים שהשתמשו בחלונית החיפוש ובשירות הפרסום שלה.
שתי החקירות האלה מכילות פוטנציאל נזק הרבה יותר חמור עבור גוגל מאשר הראשונה. תחום החיפוש הוא עדיין אחד ממנועי הצמיחה החשובים שלה ועומד בבסיס שירות הפרסום שמהווה את החלק הארי בהכנסותיה. גם אנדרואיד מהווה את אחד מעמודי התווך של האסטרטגיה העסקית שלה ומסייע לה לשמור על מעמדה כאחד מהכוחות המובילים בעולם המובייל לצד אפל. פגיעה בשני התחומים האלה או אפילו באחד מהם עשוי לגבות ממנה נתח לא קטן מעסקיה.