$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הבאג שבטנק ינצח: כך כופפו האקרים פלוגות שריון

בניסוי שנערך בארצות הברית הצליחו תוקפי סייבר לגרום לטנקיסטים לנטוש את הטנקים שלהם, מנכ"ל אובר מתבאס על שהוא לא יכול לשכב עם העובדות שלו, יפן מפרגנת ל-AirBnB וסין עוצרת פושעים שסחרו במידע של משתמשי אפל

יוסי גורביץ 16:2211.06.17

חשופים בצריח, גרסת 2017 

 

בעשור האחרון התאהבו כל צבאות העולם בקונספט של שדה קרב דיגיטלי: כל כלי וכל חייל ישאו עליהם מערכות שיציינו את מיקומם, כמו גם מצלמות שיצלמו את כל האזור, מכל כיוון. התוצאה המיוחלת היא הגביע הקדוש של מקצוע הלחימה (וכן, זה מקצוע): חיסול ערפל הקרב, המצב שבו הפעולות של כוחותיך ופעולות האויב לא ממש ברורות, שבו שטף של מידע לא מדויק מגיע אל המפקד ומוביל לשגיאות, לעתים קטסטרופליות. 

 

בינתיים, כל זה עובד כמו שצריך בעיקר במשחקי מחשב: בכל מקום שבו האמריקאים ניסו את התרגיל הזה, הם גילו שהאויב מקדים אותם בשני צעדים ונקט בפרימיטיבציה מכוונת. קצת קשה לזהות מבני אויב כשאין כאלה, ובלתי אפשרי להבקיע קו כשאין קו, רק מספר נקודות שמשתנה ללא הרף. עכשיו מתרגשת על החזון הזה צרה חדשה: כל הטכנולוגיה העילית הזו חשופה להאקרים.

 

"המפקד, יש לי באג בצריח" "המפקד, יש לי באג בצריח" צילום: Battlefield 3

 

בתרגיל שריון גדול שנערך בקליפורניה, ערכו יריביהם של השריונרים האמריקאים התקפת סייבר מוצלחת על הטנקים שלהם ושיבשו את מערכות התקשורת והרשת. כתוצאה מכך, הטנקים איבדו את יכולת הניווט שלהם; בדו"ח הרשמי נכתב בעגמומיות שהטנקים נאלצו "לעצור, הצוותים נאלצו לרדת מהטנק, לצאת מההגנה שהוא מספק ולהוריד את יכולת התנועה שלהם". כתוצאה מכך, כצפוי, הם הובסו בקלות רבה. כשכמה שורות קוד ששיגר האקר מסוגלות לגרום לשריונר להיות חשוף בצריח, המצב מאוד בעייתי. ומה אומר להגנתו צבא ארצות הברית? "יהיו לנו עוד הגנות סייבר".

 

ההגנה מפגרת במובהק אחרי ההתקפה בתחום אבטחת המידע, כך שלא מן הנמנע שמה שקרה בתרגיל יוכל לקרות גם בשדה הקרב. ועם הצמיחה המתמדת בזמינות של כלי סייבר מתקדמים - מי יודע, אולי אפילו ילדון ללא ניסיון רב יוכל לשבש טנקים מרחוק.

 

וישנה עוד בעיה, שלא אוהבים לדבר עליה: בתוך כל הטררם על שדה הקרב העתידי, נשכחת היכולת הבסיסית ביותר: לתמרן ולירות בלי מחשב. מפקדי פלוגות שגדלו על טנק שמנווט בעצמו יגלו שיכולת הניווט שלהם התנוונה ושהם בקושי זוכרים מה עושים עם מפה ומצפן. תותחנים שהתרגלו לתותח שיורה בעצמו יגלו ביום פקודה שהם לא מתפעלים אותו בעצמם - על כל פנים, לא ברמה מספקת. אנחנו זקוקים לאנשים שיוכלו לתת פקודה כמו פעם, "נוע, נוע, והשמד כל מה שנע על הציר", לא לכאלה שמחזיקים את המספר של התמיכה הטכנית בחיוג מהיר.

 

אוף, אני לא יכול לשכב עם העובדות שלי

 

בשנת 2013, כתב מנכ"ל אובר, טרוויס קלאניק, מייל לכ-400 העובדים של אובר (זה כל מה שהיה אז) לרגל מסיבה ענקית שהוא תכנן במיאמי. המסיבה אמורה היתה לציין את העיר ה-50 שבה החלה אובר את פעילותה. המייל התחיל, באופן מסתורי למדי, בספרה תשע, שקלאניק ייחס לה משמעויות נסתרות - ככל הנראה הוא דיבר על 10 בחזקת תשע, כלומר מיליארד, הערכת השווי שאז שאפה אובר להגיע אליה. משם העניינים הסתבכו.

 

קלאניק ייחל לעובדים שלו "שיהיה לכם זמן מז**ן מעולה. זו מסיבה! כולנו הרווחנו את זה", משם עבר למילים גסות על מערכת התחבורה של מיאמי, אותן לא נפרסם כי אנחנו אתר לכל המשפחה. ואז קינח בהברקה בנושא יחסי מין בין העובדים במהלך המסיבה.

 

ממורמר. קלאניק ממורמר. קלאניק צילום:רויטרס

 

"אין לקיים יחסי מין עם עובד אחד אלא אם (א) ביקשת מהאדם הזה את רשותו לפריבילגיה הזו, והוא הגיב ב"כן! אשכב איתך!", ו(ב) שניכם (או יותר) אינכם עובדים באותה שרשרת פיקוד. כן, זה אומר שטרוויס יתנזר ממין בטיול הזה. #CEOLIFE #FML"

 

לא מעט מנכ"לים שולחים מיילים לעובדים שלהם על התנהלות תקינה במהלך טיולים, אבל הלשון של קלאניק במייל הזה היתה כה בלתי שגרתית, שחלק מהבכירים בחברה ייעצו לו שלא לשלוח את המייל הזה. כעת הוא נתפס כעוד הוכחה לתרבות העבודה רוויית הסקסיזם של אובר, ולגמרי לא במקרה בכיר אחר בחברה פוטר לאחרונה בשל הטרדה מינית באותו האירוע.

 

קבלת פנים יפנית

 

הפרלמנט היפני העביר חוק שמסדיר את פעילותה של חברת AirBnB במדינה, ולשם שינוי מקבל את פעילותה בברכה. AirBnB נתקלה בערים רבות בעולם בקבלת פנים חמוצה במיוחד. הסיבה לכך פשוטה: היא מעודדת בעלי דירות לפצל אותן ליחידות קטנות ובכך מקדמת את העלאת שכר הדירה, שגבוה גם כך ברוב המקומות.

 

דירת נופש בגינזה? אין בעיה דירת נופש בגינזה? אין בעיה צילום: גטי אימג'ס

 

ביפן, עם זאת, מתמודדים עם בעיה אחרת: גודש של תיירים והעדר ניכר של תשתיות אירוח שלהם. בהתאם, היכולת של אנשים פרטיים להפוך את עצמם לחברת אירוח נשמע למדינה חיובי. בניגוד לאמסטרדם, שמאפשרת לאנשים פרטיים להשכיר חדרים ל-60 יום בלבד, ביפן החוק מאפשר כעת להשכיר אותם במשך 180 יום.

המשכירים יכולים להתעודד מכך שהתיירות ביפן רק גואה: ב-2016 הגיעו אליה 24 מיליון תיירים, והיא היתה השנה הרביעית ברציפות שבה מספר התיירים עלה.

 

מספרם צפוי להמשיך ולעלות, כי ב-2019 תארח יפן את משחקי הראגבי הבינלאומיים, וב-2020 את האולימפיאדה. כמו כן יש לציין שדירות זערוריות הן מזמן חלק מהתרבות היפנית, עד כדי כך שלפני כמה שנים דווח על כך שצעירים יפנים שוכרים תא בגודל ארון פלוס ללילה.

 

קצרצרים

 

1. משטרת סין עצרה רשת של כ-22 עובדי קבלן של אפל במחוז ז'ייג'אנג הדרומי, החשודים בכך שפרצו לחשבונות של לקוחות אפל וגנבו את פרטי המידע שלהם, שלאחר מכן נמכרו כחלק ממזימה שהכניסה לנוכלים מיליוני דולרים. במשטרת סין אומרים כי העובדים הועסקו בתפקידי מיקור חוץ ומכירות של אפל, ושהם גבו בין כדולר וחצי ובין 30 דולר עבור כל פריט מידע שגנבו. בחודשים האחרונים נחשפה בסין פעילות נרחבת שמטרתה היא גניבת מידע, והשוק השחור שם רווי במידע כזה.

 

הנוכלים נעצרו. הפעם הנוכלים נעצרו. הפעם צילום: שאטרסטוק

 

2. עוד יום, עוד שערוריית טוויטר של ממשל טראמפ: מנהל המדיה החברתית של הממשל, דן סקאבינו, השתמש בחשבון הטוויטר הרשמי שלו כדי להתערב בפריימריז. סקאבינו קרא לתומכי טראמפ להביס את הרפובליקני ג'סטין אמאש וכינה אותו "נטל כבד". החוק אוסר על פקידי ממשל להשתמש בחשבונות הרשמיים כדי לקדם מועמד זה או אחר. מסתבר שמנהל המדיה החברתית של טראמפ לא היה מודע לחוק, או שהחליט שהוא לא חל עליו. משרד היועץ המשפטי של ארה"ב שלח לסקאבינו התראה שהוא עובר על החוק. הבית הלבן בחר שלא להגיב.

 

3. הקנצלרית של גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה בסוף השבוע שהעולם הדיגיטלי זקוק לרגולטורים, בדיוק כפי שיש רגולטורים לשווקים פיננסיים במדינות ה-G20 ורגולטור לסחר בינלאומי בדמות ארגון הסחר העולמי. מרקל ציינה שכ-25 שנים לאחר שהרשת פרצה לחיינו, עדיין אין חקיקה בינלאומית שמתייחסת אליה, ובמידה מעורפלת יותר התייחסה לסכנות של מתקפת סייבר מצד מדינה שרואה בעצמה "אי"; לא ברור האם היא התייחסה כאן לרוסיה, לארה"ב (שכבר ביצעה התקפות סייבר על גרמניה ואף קראה את התוכן של הסמארטפון של מרקל עצמה), או לשתיהן.

 

4. ה-F35, הפלא הטכנולוגי המעופף שלא מסתדר עם האקרים, פגעי מזג אוויר או מטוסי קרב עתיקים ממנו, היה אמור להיות מבצעי ב-2014. עושה רושם שהכניסה שלו לשירות מלא תתעכב שוב, בגלל שבאחת בטייסות הניסוי של חיל האוויר האמריקאי גילו שחמישה מטייסיו לקו בתסמיני היעדר חמצן במהלך טיסות. בישראל זכה ה-F-35 לכינוי "אדיר", קצת יומרני עבור אווירון שאיחר לטקס הגעתו לארץ משום שבשדה התעופה בו חנה באיטליה היה ערפל; מה, פחדנו שהוא יתעטש?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x