$
חדשות טכנולוגיה

מתנגדי המאגר הביומטרי: קמפיין BIO נוגד את החוק

רשות המאגר בנתה קמפיין שנועד לשכנע את הציבור להחליף תעודות זהות סטנדרטיות בביומטריות, גם אם הן עדיין בתוקף. מתנגדי המאגר עתרו על כך לבג"צ, בטענה שהקמפיין נוגד את חוק המאגר ומבזבז כספי ציבור לקידום יעד פוליטי

עומר כביר 15:0511.06.17
מתנגדי המאגר הביומטרי עתרו היום לבג"צ בדרישה למנוע את עלייתו לאוויר של קמפיין פרסום למאגר ולתעודות הזהות החכמות, בטענה שהוא עוסק בעניין שנוי במחלוקת ואף מנוגד לחוק המאגר הביומטרי.

בתחילת החודש נכנס לתוקפו התיקון לחוק אמצעי זיהוי ביומטריים, במסגרתו הפכה פעילות המאגר לקבועה ומנדטורית והופסקה הנפקתן של תעודת זהות ודרכונים רגילים. עתה, כל מי שמבקש להנפיק או לחדש תעודת זהות או דרכון יחויב גם בהצטרפות למאגר.

 

לפי העתירה, בימים הקרובים עתיד משרד הפנים לצאת בקמפיין פרסום חדש בשם BIO, שמעודד תושבים להנפיק מסמכים ביומטריים גם לפני פקיעת התוקף על מסמכי הזיהוי הקיימים שברשותם - ואגב כך להצטרף למאגר הביומטרי. לדברי העותרים, קמפיין זה מנוגד לחוק המאגר הביומטרי, שמתיר פרסום הודעות הסברה בלבד בנוגע לתעודות החכמות ולמאגר.

 

"למשיבים הותר לפרסם מידע אודות הפקת ההליך ורכיביו הוולנטריים, אך לא הותר למשיבים לעודד תושבים למהר ולצרף את נתוניהם למאגר", נכתב בעתירה, שהוגשה על ידי עוה"ד יהונתן קלינגר, גלית לובצקי ויונתן ברוורמן. "כל שנקבע הוא כי כל פרסום חייב שיהיה בצורה שבה מובהר לציבור כי אין חובה עליו לתת טביעות אצבעותיו למאגר הביומטרי, הסברה בשפה פשוטה ונהירה על מהות המאגר, ובפועל יידוע הציבור ואזהרתו מהמאגר. זו הסמכות שניתנה למשיבים, לא יותר".

 

קמפיין BIO של רשות המאגר הביומטרי קמפיין BIO של רשות המאגר הביומטרי צילום: http://bio.org.il

 

העתירה הוגשה במקביל לעתירה רחבה יותר של מתנגדי המאגר, נגד המשל פעילות המאגר הביומטרי במתכונת כלשהי, שדיון ראשון בה נקבע לפברואר 2018. הקמפיין, נטען, נועד לסכל גם את העתירה המרכזית יותר. "העותרים סבורים כי יש במסע פרסום כדי לסכל את בקשתם לצו ביניים וכן לצו מלא ולהביא למצב בו הם יעמדו בפני שוקת שבורה, שכן אם יצלח מסע הפרסום של המשיבים, יהיה בכך כדי להגדיל את כמות המידע שכלול בתוך המאגר הביומטרי בצורה משמעותית, באופן שעלול לסכל את מימוש הסעדים המבוקשים בעתירה ואף להעמיד את פרטיות תושבי ישראל בסכנה של ממש. המשיבים יזמו מסע פרסום זה שכן הם יודעים שהוא יביא להצטרפות רבה יותר של תושבים, שאם לא כן היו נמנעים מלעשותו", נכתב.

 

שימוש בכספי ציבור לקידום יעד פוליטי

 

כמו כן, נטען שיש לפסול את הקמפיין מכיוון שמדובר בנושא ציבורי שנוי במחלוקת. "קבע בית המשפט העליון בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים כי אסור לשדר פרסומות בנושאים המצויים בליבה של מחלוקת פוליטית", נכתב. "בית המשפט הנכבד אף הסביר כיצד ניתן לאבחן פרסומת אסורה, והסביר מהו הרציונל מאחורי הכלל האמור - מניעת אפליה בין עמדות ציבוריות מנוגדות בהתבסס על מסננת כלכלית... פרסומת המועדדת צירוף של תושבים למאגר הביומטרי היא פרסומת פסולה, משהיא נועדה לקדם מטרות פוליטיות-אידיאולוגיות, ומשתמשת לשם כך בכספי ציבור".

 

עוד מזהירים העותרים: "בכל הנוגע לפרסומים המבוצעים מטעם רשות ממשלתית בעניין שירותים המוענקים על ידיה, העותרים סבורים כי יש להקפיד שבעתיים שהנחיות אלו לא יתפסו כהוראה והנחיה רשמית לציבור, באופן העלול לשנות התנהגות של תושב ולהשפיע על מצבו לרעה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x