כמה קלוריות שרפת? השעון החכם מרמה בספירה
מחקר חדש של אוניברסיטת סטנפורד קבע כי מוצרי מחשוב לביש כצמידי פיטביט, PulseOn ושעוני אפל וסמסונג מזייפים ב-27% עד 93% בניטור ההוצאה הקלורית. הנתון הופך אותם לבלתי רלוונטיים עבור מי שמחשב קלוריות
אם אתם מחפשים דרך למדוד את ההוצאה הקלורית שלכם, עדיף שלא תסתמכו על שעוני הכושר בשוק. כך לפי מחקר עצמאי של בית הספר לרפואה בסטנפורד בארה"ב.
- Motiv: טבעת שעושה כל מה ששעון כושר יכול
- איחור אופנתי: השעון החכם של Fitbit יגיע רק בסתיו הקרוב
- מנכ"ל וואווי: "למה צריך שעון חכם כשיש סמארטפון"
המחקר בחן את היכולת של שבעה מכשירים פופולריים למדוד בצורה מדויקת מדדים שונים, ביניהם שריפת הקלוריות. בין היתר נבחנו המכשירים של פיטביט, Surge PulseOn, מיו אלפא 2, Basis Pick, מיקרוסופט בנד, שעון אפל והסמסונג גיר S2.
לפי תוצאות המחקר שהתבסס על 60 מתנדבים מאוכלוסיות שונות -31 נשים ו-29 גברים - מרבית המכשירים הצליחו לנטר כראוי דופק כשהאפל ווטש היה המדויק ביותר עם טווח טעות של 2%, בעוד הסמסונג גיר בטווח הטעות הגדול ביותר של 7%. ואולם, כל המכשירים נכשלו למדוד בטווח טעות סביר את ההוצאה הקלורית.
המכשיר שהצליח בצורה הטובה ביותר, הפיטביט, טעה ב-27% מההוצאה בפועל, המכשיר הגרוע ביותר, PulseOn, טעה ב-93%. כל אחד מהמתמודדים במחקר השתמש במגוון של מכשירים בזמן פעילות גופנית מבוקרת כמו הליכה, ריצה, רכישה על אופניים או ישיבה. אצל הגברים נמצאו יותר טעויות מדידה מאשר נשים, ויותר בריצה לעומת דיווש.
"אנשים מבססים את החיים שלהם על תוצאות מכשירים אלו", ציין ד"ר אוון אשלי מרצה בסטנפורד והחוקר הבכיר במחקר זה. "אך המכשירים האלו לא נדרשים לעמוד בסטנדרטים דומים לשל המכשירים הרפואיים". עבור מכשירים לשימוש הציבור הרחב, ציין אשלי, טווח הטעות הסביר צריך לעמוד על מתחת ל-10%. הסיבה לכישלון הגורף בתחום ספציפי זה לא מוסברת במחקר, משום שכל מכשיר הוא פיתוח נפרד של חברות מגוונות עם אלגוריתם ייחודי.
עם זאת, המחקר מעריך כי ייתכן שהאלגוריתם מכיל הנחות יסוד שלא מתאימות לאינדיבידואלים. "אני מעריכה כי קשה 'לאמן' אלגוריתם כדי שיצליח להתאים למגוון רחב של אנשים, משום שהוצאה קלורית מבוססת על משתנים רבים כמו כושר, משקל וגובה", ציינה אנה שירבינה, שותפה למחקר. רמות תפקוד המכשירים הלבישים מאוגדות תחת אתר שהקים צוות המחקר והוא פתוח לחוקרים נוספים כדי לשפר את איכות התוצאות.