השקעות פרייבט אקוויטי בישראל: צמיחה מתונה ברבעון הראשון
24 השקעות מקומיות וזרות בוצעו ברבעון החולף, בסכום כולל של 316 מיליון דולר, צמיחה של 22% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. לפי הערכות, מספר העסקאות מעיד על התייצבות של השוק המקומי והצגת הזדמנויות עסקיות חדשות בהייטק הישראלי
24 השקעות פרייבט אקוויטי שביצעו קרנות ישראליות וזרות ברבעון הראשון של 2016 הסתכמו ב-316 מיליון דולר, ירידה של 45% מהרבעון הרביעי של 2016, אך עלייה של 22% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד - כך עולה מסקר חדש של IVC-שבלת.
- Next Insurance גייסה 29 מיליון דולר
- Fornova גייסה 17 מיליון דולר
- אינטו פרסמה תשקיף לגיוס הון להקמת מעונות סטודנטים בארה"ב
מספר העסקאות עלה ב-33% בהשוואה ל- 18 עסקאות ברבעון הקודם, וב-26% בהשוואה ל- 19 עסקאות שנרשמו ברבעון הראשון של 2016.
ב-17 במאי תתקיים ועידת ניו יורק של כלכליסט, בה ייקחו חלק כמה מהדמויות הבולטות בעולם העסקים וההייטק הניו-יורקי. לפרטים והרשמה
הסקר מגלה גם שברבעון הראשון לא בוצעו עסקאות פרייבט אקוויטי גדולות (יותר מ-50 מיליון דולר), כאשר במהלך השנתיים האחרונות בוצעה לפחות עסקה גדולה אחת בכל רבעון. אולם מספר העסקאות כמעט זהה לממוצע, שעמד על 23 עסקאות בשנתיים הקודמות. שש עסקאות הפרייבט אקוויטי הגדולות ביותר ברבעון הראשון של 2017 היו יותר מ-25 מיליון דולר כל אחת, והסתכמו ב-201 מיליון דולר או 64% מההון הכולל.
הקרנות הישראליות הובילו עם השקעות של 226 מיליון דולר (72% מההון הכולל, וזינוק של 105% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, שהיה הנמוך ביותר בשנתיים האחרונות). העסקה המובילה ברבעון הייתה עסקת ביי-אאוט של אייס אוטו דפו בידי קרן קדמה. קרן אמי אופורטוניטיז הייתה שנייה עם עסקת ביי-אאוט של 83% בחברת טן דלק בסכום של 38 מיליון דולר.
לפי נתוני IVC, כיום פועלות בישראל 39 חברות פרייבט אקוויטי מקומיות, שמנהלות הון מצרפי של 12.12 מיליארד דולר מהם, על פי ההערכה, סכום של כ-1.2 מיליארד דולר פנויים להשקעות חדשות. רק קרן ישראלית אחת גייסה הון עד כה ב-2017 - קרן שלישית לקבוצת סקיי פרייבט אקוויטי, שגייסה 200 מיליון דולר, וארבע קרנות נוספות נמצאות בתהליכי גיוס הון.
לדברי עומר בן-צבי, שותף במשרד עורכי דין שבלת: "מספר עסקאות הפרייבט אקוויטי, במיוחד בסקטור הטכנולוגיה ברבעון הראשון של 2017, מעיד לדעתנו על יציבות השוק המקומי. נכון שההיקף הדולרי של העסקאות ברבעון יחסית נמוך, אך המשתנה הזה מוטה לעתים בהשפעת עסקה גדולה אחת או שתיים לכל היותר, וכאלה לא ראינו הרבעון. לפי הנתונים שבידינו, אפשר לצפות לעסקאות שכאלה כבר ברבעון הבא. בהתחשב בעובדה שביי-אאוטים משניים (secondary buyouts) בפרייבט אקוויטי הפכו לאחד ממסלולי האקזיט הבולטים גלובלית, ובשיאים החדשים שנצפו בתעשיית ההייטק הישראלית, אנו מאמינים שהממצאים של הרבעון האחרון לא מצביעים על האטה".
לדברי מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב-IVC: "הפעילות של קרנות פרייבט אקוויטי חזרה לרמה הממוצעת מבחינת מספר העסקאות ומספר הקרנות המעורבות. העלייה במספר הקרנות הפעילות ובמספר השקעותיהן ברבעון, בהשוואה לממוצע בשנתיים שעברו, מהווה עדות לכך שהקרנות רואות בשוק ההייטק הישראלי מקור חשוב להזדמנויות עסקיות. נראה שהקרנות בוחרות לפזר סיכונים על ידי ביצוע השקעות בסכומים נמוכים יחסית, ישירות בחברות עם פוטנציאל רווח עתידי גבוה, על פני עסקאות בודדות בסכומים גדולים".