נוזקות הכופר דורשות פי 3 יותר כסף כדי לשחרר את המחשב שלכם
דו"ח של חברת סימנטק מראה ששני שליש מנפגעי הנוזקות הללו בשנה האחרונה הם משתמשים פרטיים והיתר ארגונים. מפעילי הנוזקות, שמצפינים מחשבים ומשחררים אותם רק לאחר תשלום של כ-300 דולר, החלו לדרוש אלף דולר ויותר
ההאקרים מתעשרים: חברת אבטחת המידע סימנטק פרסמה מחקר בו היא מזהירה כי מחיר הכופר הנדרש על ידי פושעי סייבר כדי לשחרר מחשבים שהודבקו בנוזקות כופר עלה בשנה האחרונה. על פי דיווח של סוכנות רויטרס מאמש (ד'), המחיר הממוצע בשנה האחרונה האמיר ביותר מפי שלוש, מ-300 דולר ליותר מאלף דולר. לטענת החברה המחיר ממשיך לעלות גם כעת.
לדברי בכיר בחברה, ההאקרים עדיין לא הגיעו לרף העליון של המחיר שהקרבנות מוכנים לשלם עבור קבלת השליטה על המחשב שלהם חזרה. החברה מסרה עוד שכשני שליש מההדבקות פגעו במחשבי צרכנים פרטיים ושהשליש הנותר מצא את דרכו למחשבים של חברות וארגונים.
קראו עוד בכלכליסט:
- משטרת ישראל השיקה אתר שיסייע לקורבנות נוזקות כופר
- מערך הסייבר הלאומי: "ישראל במקום ה-29 בכמות תקיפת נוזקות כופר"
- נוזקות הכופר מגיעות לאנדרואיד במסווה של אנטי-וירוס, פורנו ואזהרות משטרה מזויפות
ההאקרים מתעשרים. אילוסטרציה צילום: pixabay
בסך הכל, כ-30% מהקרבנות הפרטיים בעולם מוכנים לשלם את הכופר הנדרש. עם זאת בארה"ב, המספר מזנק ל-64% שמוכנים להוציא כסף כדי לקבל את השליטה שלהם בחזרה. אגב, מספר מתקפות הכופר הגבוה ביותר נמדד בארה"ב - כך שכנראה יש לתוקפים מוטיבציה נוספת בדמות הנכונות לשלם. עוד סיבה לעליית מחירי הכופר היא שהמחיר הנדרש להפעלת נוזקות כאלה ירד פלאים. כיום נסחרות נוזקות כופר ומערכת השליטה בהן במחירים שנעים בין עשרות בודדות של דולרים עד ל-1,800 דולר לכלי תקיפה מתקדמים. המחירים הללו מאפשרים לכל עבריין סייבר מתחיל לנצל את השיטה.
ישנה אפילו ערכת נוזקה שמכונה שארק ומאפשרת למפעיל לבחור את היקף הכופר הנדרש. הכסף מועבר ישירות להאקר על ידי מפעילי הערכה בניכוי עמלה של 20%. האיום של נוזקות הכופר עלה באופן חד בשנים האחרונות וכעת מדובר בבעיה שמטרידה הרבה יותר מקורבנות פרטיים.
גם ארגונים ובעיקר בתי חולים נאלצים להתמודד תקיפות כופר. עבור בתי חולים מדובר בבעיה קשה שבעתיים בגלל שהשבתת מחשבים כמוה כגזר דין מוות על חולים קריטיים. עם זאת, גם עבור ארגוני חירום או תשתיות מדובר בבעיה שמהווה יותר ממטרד - דמיינו לכם מחשבי ניהול תנועה שנפגעים מנוזקה כזו ומנוטרלים באמצע יום עומס. כיום אין עדיין מענה מולט לנוזקות הכופר. חברות הסייבר מנסות בכל עת למצוא את האיומים ולחסל אותם - אך תמיד ההאקרים מצליחים להמציא אותן מחדש ולעקוף את ההגנות.