איך הופכים את מדינת ישראל לאפל של העולם?
עלינו להכשיר את מספר העובדים הרצוי לתעשיית הטכנולוגיה תוך שמירה על איכותם, בד בבד עם הכנסת מעגלים נוספים כמו ערבים וחרדים. במקביל יש לבטל את ההבחנה בין תעשיות עתירות ידע לתעשיות מסורתיות
אהרון אהרון (62)
תפקיד: מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית
השכלה: תואר ראשון בהנדסת מחשבים ותואר שני בהנדסת חשמל
תפקידים קודמים: מנכ"ל אפל ישראל, מנכ"ל ויו"ר קמרו, יו"ר דיסקרטיקס, מנכ"ל סייברידג'
מגורים: תל אביב
מצב משפחתי: נשוי + 3
השאלה שאני נשאל הכי הרבה בחודשים האחרונים היא מדוע עזבתי את אחד התפקידים הנחשקים במשק, מנכ"ל אפל ישראל, לטובת הובלת רשות ממשלתית. אחרי הכל, עבור רובנו חברות כמו אפל מעלות אסוציאציות של חדשנות, תעוזה ויצירתיות - בעוד רשויות ממשלתיות גורמות לנו לחשוב על מקובעות ובירוקרטיה מתישה. למרות זאת, אני רואה קווים מקבילים רבים בין שני האתגרים המקצועיים האחרונים שלקחתי על עצמי – הקמת אפל ישראל וניהול רשות החדשנות, שהחליפה את לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה והתעשייה.
ועידת כלכליסט להייטק וחדשנות בניו יורק תיערך ב-16-18 במאי. לפרטים והרשמה לחצו כאן
בשנת 2011, לאחר תהליך מיון קפדני, הוטלה עלי המשימה להקים את אפל ישראל. האתגר היה מורכב: באותה תקופה זה היה המרכז הראשון של החברה העוסק בטכנולוגיות חומרה מחוץ לארצות הברית; ה־DNA של אפל היה שונה מהחברות הקודמות אותן ניהלתי במכלול של איכות כוח האדם, התהליכים המהירים, הדגש על הפרטים והעיסוק בחזית הטכנולוגיה ובמוצרים מעוצבים, שהגדירו מחדש עבורי את המושג "ייצור המוני"; וכל זאת תוך שמירת סודיות, קפדנית ומגבלות על מידת החשיפה של הפעילויות בחברה.
כיום, לאחר חמש שנים, המרכז בישראל הוא מרכז פיתוח החומרה הגדול ביותר מחוץ לארצות הברית, מרכז המונה למעלה מ־800 מהנדסים אשר תוצרי עבודתם הינם אסטרטגיים לחברה ומשולבים בכל המוצרים של אפל.
דווקא בתקופה זו, בשיא "התהילה", גמלה בליבי ההחלטה שהגיע הזמן לאתגר מסוג אחר, שבמסגרתו אוכל לחלוק עם הציבור את התובנות אליהן הגעתי במהלך 35 שנים של קריירה במגזר הפרטי. בהתאם, חיפשתי מקום בו אוכל לשלב את הנסיון שצברתי עם יכולת להשפיע בצורה רחבה על המשק הישראלי. לכן שמחתי מאוד על כך שמבין רשימה של מועמדים מעולים נבחרתי להיות המנכ"ל הראשון של רשות החדשנות.
לאחר מספר שבועות בתפקיד, אני יכול להעיד כי האתגר הגלום בתפקיד זה הינו מורכב לא פחות מהקמת וניהול מרכז פיתוח של חברת הייטק מובילה. אכן, לעתים לא קל לעבוד במערכת ציבורית – במיוחד למי שבילה את כל חייו המקצועיים בסקטור הפרטי - אך גודל המשימה העומדת לפתחנו מגמדת את העיסוק בקשיים הטכניים. משימה זו היא בעיניי להפוך את ישראל ל"אפל של עולם החדשנות" – מדינה שלא מסתפקת רק ביצירת טכנולוגיות פורצות דרך, כי אם מתרגמת אותן לחברות משגשגות. מספר גדול של חברות כאלה במגוון סקטורים, המעסיקות עובדים מרקעים שונים במנעד רחב של תפקידים, יחזק מאוד את המשק ויהפוך את החברה הישראלית לאיתנה יותר. כדי לבנות חברות כאלה עלינו לשמר את היתרונות התחרותיים של מערכת החדשנות הישראלית ובפרט כוח אדם איכותי, תרבות יזמית והיכולת להגיב מהר לשינויים בשוק ולבנות אקו־סיסטם בתחומים חדשים רבים.
נושא כוח האדם הוא המפתח, שכן מקורו של חלק מהיתרון שלנו במאמצים שהושקעו בדור הקודם. לפיכך, עלינו להכשיר את מספר העובדים הרצוי לתעשייה זו תוך שמירה על איכותם, בד בבד עם הכנסת מעגלים נוספים באוכלוסייה כדוגמת ערבים וחרדים, במה שמהווה את אחת המשימות המרכזיות של הרשות.
משימה חשובה נוספת היא ביטול ההבחנה בין תעשיות עתירות ידע לתעשיות מסורתיות. כיום חדשנות הכרחית בכל המגזרים, ואין זו עוד נחלתן של חברות אלקטרוניקה, תוכנה או מדעי החיים בלבד. יתר על כן, עלינו להשתמש בחדשנות ככלי לפיתוח כלכלי של הפריפריה החברתית והגיאוגרפית.
רשות החדשנות נבנתה על מנת להתמודד עם משימות אלו בצורה המיטבית. עם שאר צוות ההנהלה אני מתכוון להוביל את הרשות כך שתהיה דוגמה ומופת לגוף ציבורי המבצע את משימתו בצורה יעילה, מהירה ואפקטיבית תוך מתן שירות מעולה. נשאף לעשות זאת תוך שיתוף פעולה הדוק עם כלל המגזרים – תעשייה, גופי ממשלה, אקדמיה, ומגזר שלישי.
לקראת יום העצמאות חשוב שנזכור כי מדינת ישראל הוקמה על ידי אנשי חזון שידעו לתרגם את חזונם למציאות. החזון שלנו מאתגר אך ברור – שישראל תהיה למדינה המובילה בעולם בחדשנות, במדע ובטכנולוגיה תוך שילוב כלל המגזרים וקבוצות האוכלוסייה, באופן המאפשר רווחה לכל תושביה. עכשיו רק נותר להפוך חזון זה למציאות.
הכותב הוא מנכ"ל הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, לשעבר מנכ"ל אפל ישראל, מנכ"ל ויו"ר קמרו, יו"ר דיסקרטיקס ומנכ"ל סיברידג'