$
חדשות טכנולוגיה

כל השאלות והתשובות: איך ישפיע עליכם אישור המאגר הביומטרי?

מה קובעות התקנות שאושרו אתמול? מה יקרה ב-1 ביוני? ואיך ניתן לעכב את כניסתכם למאגר? "כלכליסט" עושה סדר בסוגיות המטרידות

עומר כביר 10:2623.03.17

הוועדה המשותפת של הכנסת שמפקחת על פעילות המאגר הביומטרי אישרה אתמול את התקנות שמסדירות את פעילות המאגר, וקובעות שהחל מה-1 ביוני יחויבו כל אזרחי ישראל להצטרף למאגר. מה המשמעות של אישור התקנות, איך זה משפיע עליכם והאם יש דרך להימנע מכניסה למאגר? "כלכליסט" עושה סדר בכל השאלות החשובות.

 

מה אושר אתמול?

התיקון לחוק המאגר הביומטרי, שקובע שפעילות המאגר תהיה קבוע וההצטרפות אליו תהיה על בסיס מנדטורי, אושר כבר לפני כשבועיים. ואולם, על מנת שניתן יהיה להפעיל את החוק יש צורך בהגדרת ואישור תקנות שפורטות לפרטים את היבטי הפעילות השונים. אתמול אישרה ועדת הכנסת המשותפת את תקנות אלו, ובכך הסתיים המהלך הפרלמנטרי האחרון שנדרש על מנת לסיים את הפיילוט ולהפוך את פעילות המאגר לקבועה.

 

זה יוצא דופן שתקנות מאושרות כל כך מהר?

כן, מאוד. ח"כים וגורמים שבקיאים בעבודת הכנסת הביעו אתמול תמיהה מההליך המהיר שבו אושרו התקנות, והעלו תהיות באשר לסיבות שהביאו להליך המזורז. מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב, עשה מאמצעים ניכרים על מנת לאשר את התקנות לפני יציאת הכנסת לפגרה, והליך הדיון וההצבעה התקיימו כולם ביום אחד. זאת, בשעה שהדיונים על החוק עצמו התפרסו על פני כמה ישיבות ושבועות.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

מה קובעות התקנות?

התקנות מסדירות הבטים שונים של פעילות המאגר והנפקת תעודות הזהות החכמות, ובתוך כך ההסבר שיינתן לאזרחים בשאלה האם ברצונם להוסיף את טביעות האצבע שלהם למאגר (למרות דרישות מצד ח"כים, ההסבר לא יכלול הסבר בעל פה מצד הפקיד במעמד הנטילה) וההליך שמאפשר לאזרחים למחוק את טביעות האצבע שלהם מהמאגר. הסעיף המשמעותי ביותר לעניינו הוא זה שקובע כי התקנות ייכנסו לתוקף ב-1 ביוני. כלומר, בתאריך זה יסתיים הפיילוט והמאגר יתחיל לפעול לפי החוק שאושר לפני כשבועיים.

 

מה יקרה ב-1 ביוני?

החל מתאריך זה תופסק הנפקת תעודות זהות ודרכונים רגילים, ויונפקו רק מסמכי זיהוי ביומטריים שהנפקתם מחייבת מסירת פרטי זיהוי למאגר הביומטרי. כל אזרח שיגיע ללשכות האוכלוסין לאחר תאריך זה בבקשה להנפיק או לחדש תעודה יחוייב להצטרף למאגר.

 

אילו פרטי זיהוי ביומטריים חייבים למסור?

הפרט היחיד שאזרח מחויב במסירתו הוא תמונת פנים. מסירת שתי טביעות אצבע היא אופציונלית בלבד, ונתונה לשיקול דעתו של האזרח. עם זאת, אזרחים שיבחרו למסור תמונת פנים בלבד, "ייענשו" ויקבלו מסמך זיהוי שתקף לחמש שנים בלבד, במקום עשר.

 

מסרתי בעבר טביעות אצבע למאגר. האם אני יכול להתחרט?

כן. על מנת למחוק את טביעות האצבע מהמאגר יש לגשת ללשכת האוכלוסין עם מסמכי הזיהוי הקיימים, להחזירם לפקיד ולהנפיק מסמכים חדשים. במידה שהליך הזיהוי הסתיים בהצלחה, טביעות האצבע יימחקו מהמאגר בתוך 48 שעות, והאזרח יקבל מסמכי זיהוי חדשים עם תוקף לחמש שנים.

 

מה קורה עד ה-1 ביוני?

המאגר ממשיך לפעול במתכונת של הפיילוט. כלומר, אזרחים שמגיעים ללשכות האוכלוסין יכולים לבחור בין הנקפת תעודות זהות ודרכונים רגילים שלא כרוכים בהצטרפות למאגר, להנפקת מסמכים ביומטריים שמחייבים הצטרפות אליו. שימו לב: מי שינפיק מסמכים ביומטריים עד ה-1 ביוני לא יוכל לבחור שלא לצרף את טביעות האצבע שלו למאגר (אך יוכל לבקש למחוק אותן לאחר מכן).

 

יש דרך להימנע מכניסה למאגר?

רשמית לא, והחל מה-1 ביוני כל אזרח שינפיק תעודת זיהוי או דרכון חדש יחוייב בכניסה למאגר. עם זאת, יש דרך להשהות את הכניסה שלכם למאגר: להנפיק כבר עכשיו מסמכי זיהוי רגילים. תוקפם של אלו הוא לעשר שנים, ובמהלך תקופה זו תוכלו להימנע מכניסה למאגר (כל עוד לא איבדתם את המסמכים).

 

אז זהו, נצטרף לחיות עם המאגר?

המילה האחרונה במאבק טרם נאמרה. בימים הקרובים צפויים מתנגדי המאגר הביומטרי להגיש עתירה לבג"ץ בבקשה לעצור את פעילותו. הפעילים שומרים על אופטימיות, ואוהבים להזכיר שהכלא הפרטי כבר היה מוכן לפעולה לפני שבג"ץ ביטל את החוק שמאפשר פעילותו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x