צווי ההגירה החדשים: אובר, ליפט ו-Airbnb מיהרו לגנות, אבל איפה החברות הגדולות?
כמה מהמתנגדות הבולטות לצווי ההגירה הקודמים של טראמפ, וביניהן אפל, גוגל ופייסבוק, שומרות בינתיים על שתיקה ומשאירות את הבמה לחברות הקטנות יותר
חברות טכנולוגיה בארה"ב ממשיכות להוביל את ההתנגדות להגבלות של הנשיא דונלד טראמפ על הגירה וכניסת מבקרים ממדינות מוסלמיות. כמה מהחברות הבולטות בעמק הסיליקון פרסמו אמש הצהרות שמגנות את ההחלטה החדשה של הנשיא. ואולם, עד עתה לא נשמע קולן של החברות הגדולות ביותר, ובראשן אפל, גוגל ופייסבוק.
- הבית הלבן בשירות אקסון מוביל: העתיק פסקה שלמה מההודעה לעיתונות על השקעת ענק
- טראמפ חתם על צו מתוקן שיאסור כניסה לארה"ב ממדינות מוסלמיות
- ממשל טראמפ הקפיא לענקיות הטכנולוגיה את ויזות ההייטק
אתמול חתם טראמפ על צו מתוקן שיגביל כניסה לארה"ב מאזרחים משש מדינות מוסלמיות. העבודה על הצו החדש החלה מיד לאחר שבית המשפט הקפיא את הצו המקורי שהוציא טראמפ, שבוע בלבד לאחר כניסתו לתפקיד. הצו ההוא כלל שבע מדינות מוסלמיות, שאחת מהן, עיראק, הוצאה מהצו הנוכחי. הכניסה על אזרחי המדינות תיאסר ל-90 יום. בניגוד לנוסח הקודם של הצו, הפעם אזרחים זרים עם ויזה בתוקף יוכלו להיכנס לארה"ב.
הצו הקודם עורר ביקורת חריפה בקרב חברות טכנולוגיה גדולות, וגם על הצו המתוקן הן לא עוברות בשתיקה. בראש המתנגדים הפעם עומדת אובר, שספגה ביקורת חריפה אחרי שלאחר הוצאת הצו המקורי ניסתה לשבור שביתה של נהגי מוניות בניו יורק, שמחו על ההחלטה. "איסור ההגירה של הנשיא טראמפ אינו צודק ושגוי", נמסר מהחברה. "נמשיך להגן על אלו בקהילת אובר שמושפעים ממנו".
לוגאן גרין, מנכ"ל Lyft, המתחרה הגדולה של אובר, פרסם הודעה חריפה יותר. "ליפט תתנגד נחרצות לצו", הוא אמר, לפי דיווח באתר The Verge. "נמשיך לדבר ולפעול כשהערכים של הקהילה שלנו בסיכון. ביום רביעי ניפגש עם מנהל ה-ACLU ונדון בדרכים להמשיך ולתמוך בפעילות הארגון". אחרי הוצאת הצו המקורי התחייבה ליפט לתרום לארגון זכויום האדם הוותיק מיליון דולר לאורך ארבע שנים.
מנכ"ל Airbnb, בריאן צ'סקי, כתב בחשבון הטוויטר שלו: "האיסור על אנשים להיכנס למדינה שלנו בגלל המקום שממנו הם באים היה שגוי בפעם הראשונה – עדיין שגוי..."
Barring people from entering our country because of where they're from was wrong the first time around - still wrong...
— Brian Chesky (@bchesky) March 6, 2017
מפתחת דפדפן פיירפוקס, קרן מוזילה, פרסמה הודעה נרחבת בבלוג הרשמי שלה, שבה טענה שהצו המתוקן לא מטפל בבעיות שהיו בצו המקורי. "חודש חלף, אבל נראה שהושגה רק מעט התקדמות (אם בכלל הושגה התקדמות)", נכתב. "רעיונות וחדשנות חייבים לזרום באופן חופשי בין גבולות. הצו מזיק למוזילה, לארה"ב ולקהילת הטכנולוגיה העולמית; הוא מערער את האמון בחוקי ההגירה של ארה"ב; קובע תקדים מסוכן שמציב סיכונים לשיתוף פעולה בינלאומי".
ואולם, ההתנגדות בסבב זה גורפת פחות מכפי שהיתה עם פרסום הצו המקורי. בפרט, טרם נשמעו קולותיהן של חברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר שבסבב הקודם עמדו בראש המתנגדים. אלו כוללות את גוגל, שמייסדה סרגיי ברין, מהגר בעצמו, היה בין המתנגדים הבולטים לצו, אפל, פייסבוק, אמזון ומיקרוסופט. שתי האחרונות אף סייעו והצטרפו לתביעה שהגישה מדינת וושינגטון נגד ההחלטה, ושבסופו של דבר הובילה לביטולה. כל חברות אלו, ועוד עשרות רבות, גם חתמו את תצהיר ידידות בית המשפט במסגרת אותה תביעה.
נכון לשעת פרסום הידיעה, אף אחת מחברות אלו, המרכזיות והמשפיעות ביותר בעולם הטכנולוגיה, לא התייחסה לצו. ייתכן שהדבר ישתנה בשעות הקרובות, ואולם שתיקתן עד עתה וההססנות שלהן מעוררות תמיהה.