המניפסט הפייסבוקאי של צוקרברג: בינה מלאכותית, פיקוח קהילתי, וקשר הדוק עם פוליטיקאים
מייסד פייסבוק פרסם פוסט ארוך בו הוא מפרט את חזונו לגבי עתידה של הרשת החברתית בעידן החדשות המזויפות; הוא הצהיר כי ייזום מהלך דמוקרטי בו ייקבעו אמות מידה קהילתיות של פרסום בפייסבוק
- פייסבוק מגבירה את הווליום: סרטוני וידיאו ינוגנו אוטומטית עם סאונד
- פייסבוק נכנעה למפרסמים: תעמיד עצמה לביקורת חיצונית
- פייסבוק רוצה להחליף את ארגוני הסיוע
אמות המידה ייקבעו על ידי הצבעה דמוקרטית של חברי קהילה בכל אזור, עם זאת הוא ישאיר לכל חבר את האפשרות לבחור בהגדרות האישיות שלו את רמת החשיפה שלו לתכנים. עבור מי שלא יבחר או יעדיף להשאיר את ההגדרות בברירת מחדל, החשיפה תתבסס על העדפות הרוב שהצביע. צוקרברג מבהיר שפייסבוק מפתחת או מתכננת לפתח סדרה של כלים שיאפשרו לשמור על כללי הקהילה האלה.
צוקרברג התייחס לנושא החדשות המזויפות, שלטענת רבים סייעו לדונלד טראמפ להיבחר לנשיאות, ואמר כי אחד הכלים שיוצגו יהיה בינה מלאכותית שלטענתו תוכל "לקרוא ולהבין חדשות". הבינה המלאכותית גם צפויה לסייע במאבק בטרור, עוד נושא מורכב שפייסבוק ספגה עליו הרבה ביקורת בין השאר בישראל. היא תהיה לדבריו מסוגלת להפריד בין חדשות לגיטימיות על טרור לבין ניסיונות לפרופגנדה או הסתה.
הנושא השלישי הוא בריונות מקוונת ושיימינג שגם הם מהווים מוקד לביקורת עצומה על הרשתות החברתיות ולא רק פייסבוק. החברה מפתחת בימים אלה מערכת שתוכל לנתח תמונות וסרטונים ולסמן כאלה שצריכים להיבדק על ידי צוות אנושי. עם זאת מציין צוקרברג, מדובר במערכת שנמצאת בשלבים ראשוניים מאוד של פיתוח.
גם הפוליטיקה לא נעדרת מהמניפסט של צוקרברג, והוא מתייחס במכתב לשני נושאים עיקריים: קשר עם הפוליטיקאים וכן העצמת זכויות הבוחרים. היעד של צוקרברג הוא להפוך את פייסבוק לכלי שיאפשר לסייע לאזרחים לבחור; הוא אמנם לא מציין במפורש את הפיכתה של פייסבוק לפלטפורמת בחירות מקוונת - אך בהחלט רומז לכך באופן מפורש: "אני רוצה לייצר הליך שייאפשר לאזרחי כל העולם להשתתף באופן קולקטיבי בתהליך קבלת ההחלטות בעולם".
בתוך כך, צוקרברג גם מתייחס לקשר שיש לפייסבוק עם הגופים הממשלתיים ועם פוליטיקאים: "אנחנו יכולים לסייע בהידוק הקשר בין הבוחרים למנהיגים הנבחרים". הוא גם רומז שהוא עשוי לפתח כלים נוספים שיסייעו ביצירת קשר בין פוליטיקאים לקהל. במקביל ציין שהוא מעוניין לסייע לחיזוק קהילות מקומיות בעזרת כלים שפייסבוק תפתח; הכוונה היא לאפשר ייצוג לתתי קבוצות גם במסגרת מוסדות כגון בתי ספר, ארגונים או אפילו שותפים לחדר במעונות.
למרות שהמכתב רצוף בכוונות טובות, הוא כולל לא מעט נקודות העשויות לחזור לצוקרברג כבומרנג. השימוש בבינה מלאכותית כבסיס למערכת שיטור או פיקוח על תכנים עשויה להיתפס כדרך להתחמק מלקחת אחריות על פספוסים נוספים בעתיד. גם העמדת פייסבוק ככלי בידי פוליטיקאים עשויה להעמיד את הרשת החברתית במצב של ניגוד עניינים מול אלה שהלכה למעשה עשויים להכריח את הרשת להיכנע לתכתיבי הפרסום המקומיים, כמו בסין, רוסיה או טורקיה למשל, מה שיוביל לטענת רבים לצמצום זכויות האזרח הקטן.