$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

עננים על אופק וירטואלי: פייסבוק סוגרת 200 תחנות הדגמה של אוקולוס

כמעט חצי מתחנות ההדגמה של אוקולוס בסניפי בסט ביי נסגרות בגלל פעילות דלה ונתוני מכירות מדאיגים, אם אתם מגיעים לארה"ב יתכן ותדרשו למסור את הסיסמאות שלכם, ומעצר חוקר אבטחה ברוסיה מדאיג את עמיתיו

יוסי גורביץ 14:3809.02.17

כשחיים בסרט תקוע 

פייסבוק הודיעה בשקט יחסי על כך שהיא תסגור 200 מתוך 500 תחנות הדגמה של כלי המציאות הווירטואלית שלה, אוקולוס, שנפתחו בקול תרועה בסניפי בסט ביי. מקורות בבסט ביי אמרו ל"ביזנס אינסיידר" שבחלק ניכר מהתחנות הללו לא נערכה ולו הדגמה אחת ביום. הסיבה הרשמית, על פי מסמכים פנימיים של בסט ביי, היא "תפקוד החנות". דוברת של אוקולוס אישרה את הסגירה אך טענה שמדובר ב"שינויים עונתיים". מבסט ביי נמסר ימשיכו להציע למכירה את הציוד של אוקולוס. פייסבוק ואוקולוס מסרבות בעקביות למסור נתוני מכירות.

 

אוקולוס. החברה עלתה לפייסבוק 3 מיליארד דולר אוקולוס. החברה עלתה לפייסבוק 3 מיליארד דולר

 

פייסבוק רכשה את אוקולוס ב-2014 תמורת שני מיליארד דולר, שעליהם הוסיפה אחר כך עוד מיליארד. יש לציין שלפני מספר חודשים אמר מארק צוקרברג שבכוונתו להשקיע מיליארדים באוקולוס, ושהוא לא מצפה שהיוזמה תהיה רווחית בקרוב. אבל הידיעה על סגירת התצוגות מצטרפת לשורה של ידיעות שליליות על אוקולוס לאחרונה.

אין כאמור מספרים, אבל הערכות על מכירות אוקולוס מדברות על כ-350 אלף יחידות, בעוד שהמכירות של הפלייסטיישן VR נאמדות בכ-2.6 מיליון יחידות. צוקרברג אמר בשעתו שכדי שאוקולוס תצליח, יהיה עליה למכור בין 50 ל-100 מיליון יחידות. כדי להגיע לרף הנמוך פה, אוקולוס תצטרך למכור בערך פי 150 ממה שמכרה ב-2016. מאחר ולדבריה שלה תחנות התצוגה הן כלי מרכזי בשכנוע משתמשים להטביע 600 דולרים בקסדה ועוד 200 בציוד נלווה, קשה לראות את זה קורה.

 

לכל זה מצטרפות שורה של בעיות: חלק ניכר מהמשתמשים עדיין חש בחילה אחרי שימוש במכשיר, והפתרונות בינתיים חלקיים בלבד; דרישות ציוד מחשב לא סבירות ביחס למשתמש הממוצע; שורה של אסונות יח"צ; תבוסה במשפט זכויות יוצרים שתאלץ את פייסבוק לשלם עוד חצי מיליארד; והיעדר killer app. יכול להיות שיהיה כזה עוד איזה שנה או שנתיים, אבל עד אז הציוד יתיישן. כרגע, זה נראה כאילו אוקולוס מתחילה לפסוע במשעול של גוגל גלאס (זוכרים את המוצר המבטיח ההוא?).

 

פאסוורד, פליז

ביוני 2016, ממשל אובמה אימץ מדיניות שדורשת ממבקשי ויזה לארה"ב למסור לרשויות האמריקאיות את שם המשתמש שלהם ברשתות חברתיות. המטרה היתה לאפשר מעקב וירטואלי אחרי חשודים. בכלל לא בטוח שהיתה תועלת בתוכנית הזו, מעבר למעמסה על שירותי התרגום העמוסים גם כך של הממשלה הפדרלית, אבל ממשל טראמפ לוקח את הרעיון צעד מפחיד אחד קדימה.

 

דרישת סיסמה גם ממבקשי ויזות דרישת סיסמה גם ממבקשי ויזות צילום: pixabay.com

 

מזכיר המחלקה להגנת המולדת של טראמפ, ג'ון קלי, אמר אתמול (ד') לוועדה של הקונגרס שהמחלקה שלו שוקלת לדרוש ממבקשי ויזה לא רק את שם המשתמש, אלא גם את הסיסמה. דבריו של קלי לא ברורים מספיק כדי לומר האם מדובר רק ביוצאי שבע המדינות שטראמפ כבר מנע כניסה מהן (צו שהוקפא על ידי בתי המשפט), או בכלל מבקשי הכניסה לארה"ב; אם מדובר בצעד התחלתי שיורחב אחר כך או בצעד קבוע; ועל כל פנים, קלי אמר שמדובר רק ברעיון שטרם התקבלה החלטה סופית ביחס אליו.

 

המשמעות של החלטה כזו, אם תתקבל ותיושם, היא שאם אתה רוצה להיכנס לארה"ב, תשכח מהפרטיות שלך. מותר לתהות מתי יחליטו באימפריה המתרחבת של הגנת המולדת לבקש ממבקש הכניסה גם את סיסמת המייל שלו. ההיגיון, אחרי הכל, הוא אותו היגיון.

 

כפור רוסי

בדצמבר, עצרה הדיקטטורה של פוטין את רוסלאן סטויאנוב, בכיר ביחידת המחקר של קספרסקי, בחשד לבגידה במולדת. במקביל, נעצרו שני בכירים ב-FSB וגנרל ק.ג.ב. נמצא מת בנסיבות חשודות. ההערכה הרווחת היא שהמעצר קשור לחשיפת פעילות ההאקינג של רוסיה למען דונלד טראמפ.

 

 באדיבות: ויקיפדיה

 

חוקרי אבטחה רוסים שיתפו פעולה בעקביות עם עמיתיהם במערב, מתוך תפיסה שווירוסים ונוזקות לא מכירים בגבולות והם מסכנים את כולנו. קספרסקי, למשל, חשפה את הנוזקה סטוקסנט – שפותחה ככל הנראה על ידי ארה"ב והופעלה כנגד איראן על ידי ישראל – לאחר שזו פרצה מגבולות איראן והחלה לתקוף מחשבים מחוצה לה.

 

מאז מעצרו של סטויאנוב, חלה ירידה ניכרת בשיתוף הפעולה של חוקרי אבטחה רוסים עם עמיתיהם במערב. הם חוששים, בצדק, שהפעילות הזו עשויה להביא אותם לחקירה בעוון בגידה. עצם המגע עם סוכני ממשל רוסיים והעברת מידע ביניהם ובין חוקרי אבטחה יכולה כעת להיחשב לבגידה. כרגיל בענייני מודיעין, לא ברור מה קדם למה ואיזה משחק בדיוק משחק פוטין; גורלם של כלי המשחק, עם זאת, דווקא די ברור.

 

קצרצרים

 

1. עוד יום, עוד התעלמות מהחוק מצד אובר: החברה החלה לאחרונה להפעיל בקליפורניה את המשאיות האוטונומיות של Otto, למרות שאין לה רישיון להפעיל רכבים אוטונומיים במשקל כזה בקליפורניה. אובר מסרה למשרד הרישוי שם שהיא לא מפעילה את הרכבים במצב אוטונומי ועל כן איננה זקוקה לרישיון, אבל מידע פנימי של החברה מראה שהיא דווקא כן עשתה זאת. ארגון הצרכנים Consumer Watchdog כבר פנה לרשויות בדרישה לשלול את הרשיונות של רכבי אובר, ומשרד הרישוי אומר שהוא פתח בחקירה.

 

משאית של Otto משאית של Otto

 

2. סנאפ, החברה שמאחורי סנאפצ'אט, עומדת לצאת להנפקה פומבית בקרוב. זו עדיין לא התרחשה, וכתבנו כבר ב"כלכליסט" שבכלל לא בטוח שיש סיבה למסיבה, אבל המשקיעים ברחבי העולם משוכנעים שמדובר יהיה בלהיט. כל כך משוכנעים, שחלק מהם כבר רכשו מניות של סנאפ. לא של הסנאפ הנכונה, כי המניות שלה עוד לא בשוק, אבל את המניות של Snap Interactive, חברת תקשורת וידיאו מניו יורק. ואחרי זה שואלים למה המשקיעים נראים כמו עדר.

 

3. האם רוסיה מתערבת בבחירות בצרפת? שירות מודיעין החוץ הצרפתי, DGSE, משוכנע שכן. על פי הערכות שירות המודיעין שנמסרו לארמון האליזה, המודיעין הרוסי צפוי להפעיל בקרוב בוטים שיציפו את הרשת הצרפתית בפוסטים חיוביים על נציגת הימין הקיצוני, מארין לה פן, ובמקביל לחשוף מסמכים של יריביה. על פי דיווחים בלה אנשיין קנאר, הישיבה הבאה בנושא הגנה לאומית בארמון הנשיאות תתמקד באיום הזה. שירותי התעמולה של הקרמלין, ביניהם וויקיליקס, כבר מפמפמים את הטענה שיריבה הצפוי של לה פן בסיבוב השני של הבחירות, עמנואל מקרון, הוא סוכן של בנקים אמריקאים ושיש לו מאהב גאה.

 

4. עורכי ויקיפדיה החליטו, באופן נדיר למדי, למנוע שימוש בצהובון הבריטי "הדיילי מייל" כמקור באנציקלופדיה המקוונת, אלא במקרים יוצאי דופן. הסיבה, ציינו שם בצדק, היא שמדובר בעיתון סנסציוני עם היסטוריה ארוכה של כתבות לא מדויקות בלשון המעטה, ואשר על כן יש להתייחס אליו כאל מקור לא אמין. בדרך כלל עורכי ויקיפדיה לא נוהגים לפסול מקורות באופן גורף, אבל מקרן ויקימדיה נמסר שהדיון בנושא בקרב העורכים נמשך כבר כשנתיים.

 

GTA עדיין בועט GTA עדיין בועט

 

5. המשחק Grand Theft Auto 5 רושם הישג נדיר: לא רק שהוא מכר יותר מ-75 מיליוני עותקים, הרי שלמרות שהוא יצא לשוק בשנת 2013, הוא היה במקום השישי ברשימת המשחקים הנמכרים ביותר ב-2016. ובבריטניה הוא החזיק השנה במקום השני ברשימת המשחקים הנמכרים ביותר. הסיבות? קודם כל, מדובר במשחק מוצלח בצורה יוצאת דופן. שנית, היצרנית הוציאה גרסת משחק מרובה משתתפים ששומרת על המשחק טרי. ושלישית, יש קהילת מעריצים גדולה ביוטיוב, שמציגה עוד ועוד תוכן לא מוכר. לשבחה של היצרנית רוקסטאר יש לומר שהיא חיבקה את הקהילה הזו וסייעה לה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x