$
חדשות טכנולוגיה

הנקמה של טראמפ? יגביל את ויזות העבודה של חברות הטכנולוגיה

השינוי הבא במדיניות ההגירה של ממשל טראמפ יתמקד בוויזות שמשמשות את חברות עמק הסיליקון לגיוס עובדים מומחים מחו"ל וידרוש לתת עדיפות לעובדים אמריקאים

הגר רבט ועומר כביר 17:3430.01.17

המטרה הבאה של מדיניות ההגירה של נשיא ארה"ב היא עמק הסיליקון: סוכנות הידיעות בלומברג מדווחת היום (ב') שתוכנית הוויזות שמשמשת את חברות הטכנולוגיה להבאת עשרות אלפי עובדים בכל שנה לארה"ב תזכה לשיפוץ מידי ממשל דונאלד טראמפ.

 

 

 

לפי הדיווח, התוכנית נמצאת עדיין בשלב הטיוטה, אבל אם תצא לפועל היא עשויה להביא לשינוי משמעותי בדרך בה ענקיות כמו גוגל, אפל ומיקרוסופט מגייסות עובדים. לפי המדיניות החדשה החברות יצטרכו לתת עדיפות לעובדים אמריקאים, ואם הן בכל זאת שוכרות עובדים זרים הם יצטרכו להימנות על דרג השכר הגבוה ביותר בחברה. המדיניות הנוכחית מגבילה את מספר העובדים שיכולים להיכנס לארה"ב בכל שנה ל-85 אלף, כולל כאלה שמחזיקים בתארים מתקדמים.

 

משרדים של גוגל. מגייסת אלפי עובדים זרים בשנה משרדים של גוגל. מגייסת אלפי עובדים זרים בשנה

 

בעותק של הטיוטה שהגיע לידי בלומברג נכתב כי "יש לעצב ולהוציא לפועל את מדיניות ההגירה של ארה"ב בדרך שתשרת קודם כל את האינטרסים הלאומיים. תכניות ויזה לעובדים זרים צריכת להתנהל באופן שיגן על זכויות האזרח של עובדים אמריקאים ותושבים השוהים בארה"ב כחוק. דבר זה ייתן עדיפות להגנה על העובדים האמריקאים - אנשי העבודה הנשכחים שלנו - ועל המשרות שהם מחזיקים".

 

הצווים החדשים ישפיעו על כמה סוגי ויזות, ביניהם H-1B, L-1, E-2 ו-B1. כולן משמשות כדי לגייס עובדים מומחים ממדינות זרות כאשר החברות מתקשות למצוא כישרון מקומי. לפי בלומברג, רוב העובדים שמקבלים את ויזת H-1B עוסקים בעבודות מיקור חוץ ורובם מגיעים מהודו.

 

הדיווחים על ניסוח צווים חדשים מגיעים שלושה ימים בלבד אחרי הוצאת צווים שנויים במחלוקת, שמגבילים כניסת פליטים ומהגרים משש מדינות מוסלמיות ((איראן, עיראק, סודן, סומליה, לוב ותימן) למשך 120 יום, ומסוריה לפרק זמן בלתי מוגדר. חברות עמק הסיליקון הובילו את ההתנגדות הציבורית לצווים אלה ולא מן הנמנע שהצעד הנוכחי של טראמפ הוא התגובה המתגבשת של הבית הלבן למחאה.

 

כך, לדוגמא, מייסד גוגל סרגיי ברין הפגין נגד הצווים והחברה אף קראה לעובדיה שכניסתם עלולה להימנע לחזור מיידית לארצות הברית. גם מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג התבטא בנושא ואמר כי "עלינו לשמור על ביטחון המדינה, אבל זה צריך להיעשות על ידי אנשים שבאמת מהווים איום". מנכ"ל Airbnb בריאן צ'סקי אף הודיע כי החברה תספק מגורים זמנים בחינם לפליטים שכניסתם לארצות הברית תימנע, ומיקרוסופט הכריזה כי תעזור לעובדיה שייפגעו מהצו.

 

הבית הלבן לא הגיב לידיעה.

 

 

נאדלה. איפה הוא היה היום? נאדלה. איפה הוא היה היום?

 

גם הישראלים יושפעו מהתוכנית החדשה

 

חלק ניכר מכוח העבודה של חברות הטכנולוגיה הגדולות - החל מחברות גדולות כמו אפל וגוגל ועד סטארט־אפים קטנים וצעירים יותר - מגיע כיום מעובדים זרים. החברות משתמשות בעובדים אלה משתי סיבות מרכזיות: האחת היא כדי לגוון את היכולות והכישרון של מצבת כוח האדם שלהן, ובכך ליצור דינמיקה מגוונת ומפרה יותר מבחינת חילופי דעות ורעיונות; והשנייה היא על מנת להוזיל עלויות.

 

 

 

מבקרי התכנית להענקת אשרות עבודה לעובדים זרים טוענים כי חברות טכנולוגיה רבות ניצלו את תוכנית הוויזות על מנת להביא עובדים זולים מחו"ל שמילאו משרות שאחרת היו מאוישות על ידי עובדים אמריקאים. ואכן, החברות שעושות את השימוש הרב ביותר באשרות עבודה מסוג זה הן חברות שמתמקדות במיקור חוץ, ומעסיקות עובדים זרים המאיישים את מחלקות הטכנולוגיה של התאגידים הגדולים.

 

 

 

אולם הפנים היותר מוכרות של תכנית אשרות זו הם עובדים זרים שנשכרו לעבוד בחברות טכנולוגיות בזכות כישוריהם הייחודיים, ולא פעם אף הגיעו לתפקידים בכירים מאוד בחברות האלה. שני הבולטים ביותר הם מנכ"ל מייקרוסופט סאטיה נאדלה ומנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, שניהם ילידי הודו. כך, הגבלת או חסימת אשרות העבודה האלה תפגע משמעותית ביכולת של החברות לגייס כשרון מגוון והיא צפויה להיתקל בהתנגדות קשה מצידן.

 

בהקשר המקומי, התוכנית עלולה לפגוע גם בישראלים רבים: אלה כוללים לא רק ישראלים שרוצים לעבוד בחברות טכנולוגיה גדולות בארצות הברית, אלא גם בסטארט־אפים ישראליים שהקימו מטה שם ורוצים להעביר לשם חלק מהעובדים המקומיים שלהם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x