ניתוח כלכליסט
הדילמה של yes: איך למלא את החלל
פיצוץ עמוס 6 יוצר ל־yes הזדמנות להשתחרר מחוזה מכביד עם חלל תקשורת. כשבעל השליטה בשתי החברות, שאול אלוביץ', מושך בחוטים, לא בטוח שהיא תנצל אותה
התפוצצות הלוויין עמוס 6 של חברת חלל תקשורת ב־1 בספטמבר יצר הזדמנות לשינוי בשוק התקשורת הישראלי: התקרית מאפשרת לחברת הלוויין yes להפעיל סעיף בחוזה של עסקת בעלי העניין שעליו היא חתומה עם חלל, והשתחרר מהחוזה שאליו היא כבולה עד 2028. במקרה זה היא תוכל לחפש אפשרויות נוחות יותר כמו שידור דרך האינטרנט. אבל לפני שבועיים חודש המו"מ בין החברות והעלה תהיות על האפשרויות שעומדות בפני yes כרגע, למי הן טובות, ואיך כל זה קשור לאינטרסים של בעל השליטה בחלל ובבזק, חברת־האם של yes, שאול אלוביץ'.
1. מה האפשרויות של yes, ולמה היא מהמרת על הכי פחות טובה?
בפני yes עומדות שלוש אפשרויות: להמשיך את ההתקשרות עם חלל דרך הלוויין החלופי עמוס 7; לרכוש שירותי לוויין מחברה אחרת או להעביר את שירותי התקשורת שלה דרך התשתית הקווית של החברה־האם בזק. כל האפשרויות מונחות על השולחן ונמצאות בדיונים בין חלל לדירקטוריון בזק, המייצג את yes. על פי הדו"ח הכספי של קבוצת בזק, yes שילמה לחלל 95מיליון שקל ב־2015 תמורת השימוש בלוויין. בשלב זה, לא ידוע כמה תשלם החברה לאחר חתימה על חוזה חדש, אבל מה שכן ידוע הוא שאפילו חברת הטלוויזיה הגדירה את החוזה עם חלל כמכביד. באותו דו"ח 2015 היא הגדירה את השימוש בלוויין כ"נחיתות תשתיתית", והוסיפה "תשתית הלוויין אינה מאפשרת תקשורת דו־כיוונית, אינה מאפשרת מתן שירותי VOD ואינה מאפשרת העברת שירותי טלפוניה ואינטרנט, וזאת בניגוד לתשתית הוט המאפשרת אספקת שירותים אלו".
בנוסף הוסיפה yes כי השימוש מגביל את מגוון הערוצים שהיא יכולה להוסיף: "מספר הערוצים שביכולת די.בי.אס (yes — א"מ) לשדר למנוייה, תלוי במספר מקטעי החלל שבהם היא עושה שימוש, ביכולות דחיסת התכנים וברוחב הפס הנדרש להעברת כל סוג ערוץ. נכון למועד דו"ח זה, מנצלת די.בי.אס כמעט במלואם את מקטעי החלל בהם עושה היא שימוש ולפיכך הגדלת מספר הערוצים המשודרים, ובפרט הגדלת מספר ערוצי ה־HD המשודרים על ידיה, תחייב שימוש במקטעי חלל נוספים או שיפור במערכות הדחיסה". במצב שבו התחרות בשוק הטלוויזיה הישראלי הולכת וגדלה, עם הצטרפות סלקום TV ובקרוב גם הטלוויזיה של פרטנר, שניהם שידורים על גבי האינטרנט, שידורי הלוויין יכולים להיות אלה שישאירו את yes מאחור.
2. למה yes חזרה כל כך מהר לשולחן המשא ומתן?
כי בעל השליטה בשתי החברות, אלוביץ', עלול להתנגד לרצון של yes לצאת לדרך חדשה. בימים אלה נמצא אלוביץ' במו"מ למכירת חלל תקשורת לתאגיד הסיני שינווי ב־730 מיליון שקל. לחלל לקוחות מהמערכת הביטחונית בישראל ולקוחות טלוויזיה נוספים המשתמשים בלוויין, אך החוזה ארוך הטווח מול חברת yes מספק לה הכנסה קבועה ושוטפת.
בחלל תקשורת הוציאו בתחילת חודש דצמבר הודעה דרמטית לשוק: חלל דיווחה שהיא מצאה חברת לוויין בשם Asia Satellite Telecommunications ששיגרה לוויין ב־2014, אותו ניתן לשנע לנקודת השמיים 4W כדי לספק שירותי לוויין לישראל בתוך 45 יום ממועד קבלת האישורים הרגולטורים. החברה, שנמצאת בשליטה משותפת של חברה מארה"ב והונג קונג, הסכימה להעביר את הלוויין שלה לרשות חלל למשך 4 שנים תמורת 22 מיליון דולר לשנה — פחות ממה ששילמה yes לחלל ב־2015.
3. למה ש־yes לא תעבור לשדר על תשתית בזק כמו סלקום TV?
אין ל־yes שום מניעה רגולטורית המונעת ממנה לשדר על גבי הרשת של בזק, אבל הקושי הוא טכני. כדי לעשות את זה היא תצטרך להוציא לפועל מבצע רחב היקף אשר במהלכו היא תחליף כ־2 מיליון ממירים שיותאמו לקליטת השידור מהתשתית של בזק. בד בבד, ב־yes יצטרכו לאורך כל תקופת המעבר להעביר במקביל את שידוריה דרך הלוויין עד אשר היא תסיים את החלפת הממירים. כל התהליך צפוי לקחת כשנה, אך מעבר לזה עלות החלפת הממירים, כוח האדם שיטפל בנושא, הלוגיסטיקה והשידור הכפול בלוויין ובבזק — עלולים להגדיל ל־yes את הגירעון השנתי בכמה מיליוני שקלים. ברבעון השלישי של 2016 העמיקה החברה את ההפסד שלה — 142 מיליון שקל לעומת 75 מיליון שקל הפסד ברבעון המקביל.
4. למה המעבר של yes לבזק יכול להיטיב עם כל התשתית של אזרחי ישראל?
לפי ההערכות, לבזק ייקח כשנתיים לבצע את שדרוגי הרשת הנחוצים כדי ש־yes תוכל להתארח על גבי הרשת שלה. זאת ללא שום קשר לשדרוג שבזק צפויה לעשות בעתיד ברשת הסיבים האופטיים שלה, זאת בתמורה לביטול ההפרדה המבנית שמשרד התקשורת מעוניין לאשר לה. אך אם yes תשדר על תשתית בזק, לקוחות חברת התקשורת הגדולה בישראל, ובעקיפין גם כל שוק התקשורת, רק ירוויחו. בגלל שב־yes מעוניינת להתחיל לשדר כבר במהלך 2017 בטכנולוגיית 4K המתקדמת, בזק תצטרך לבצע שדרוגים ברשת שיצטרכו לעמוד בסטנדרטים ש־yes דורשת. הדבר ידרוש מבזק להציע נתוני גלישה של לפחות 80 מגה, להבדיל מהמהירויות שניתן למצוא היום המושפעים מהמיקום של תיבת התקשורת הממוקמת ברחוב ביחס לצרכן (ככל שתיבת התקשורת של בזק רחוקה יותר מהצרכן, כך המהירות שבזק מספקת לו נמוכה) ועומדות במקומות מסוימים גם על 40 מגה. כך או כך, נראה כי כל אחת מהאפשרויות לא תשפיע על המחיר לצרכן.
5. מי יקבל את ההחלטה?
בדיווח שהוציאה החברה־האם בזק צוין כי לצורך ניהול המו"מ ולנוכח העובדה שחלל הינה היא בשליטת בעל השליטה בחברה, "החליט הדירקטוריון למנות ועדה בלתי תלויה, הכוללת שני דירקטורים חיצוניים ודירקטור בלתי תלוי מבין חברי הדירקטוריון, והסמיך אותה לנקוט בכל הפעולות הנדרשות לשם בחינת כלל היבטי העסקה". החלטות הוועדה יעברו לבחינת ועדת ביקורת ולאחר מכן להצבעת בעלי המניות, שמחייבת רוב בקרב בעלי מניות המיעוט.
בדירקטוריוני שתי החברות יושבים כמה דירקטורים במקביל: נוסף לשאול אלוביץ', שמכהן כיו"ר בזק ודירקטור בחלל, בנו אור אלוביץ' מכהן כיו"ר חלל וכדירקטור בבזק, ועמיקם שורר מכהן כדירקטור בשתי החברות.
לפי ההערכות, האפשרות המועדפת על yes היא עדיין התקשרות דרך לוויין. מה שיקבע את עתיד חברת הטלוויזיה יהיה המחיר. במידה והמחיר יאפשר ל־yes להציע מחירים תחרותיים שיוכלו להתמודד מול HOT, סלקום TV ובקרוב גם פרטנר, yes צפויה להמשיך את ההתקשרות עם חלל.