מאקרו טכנולוגי
מטבע שחוק: מה מסתתר מאחורי הזינוק של הביטקוין
המטבע הווירטואלי חצה שוב את רק 1,000 הדולרים וחלק מהפרשנים צופים כי הפעם הוא ימשיך לנסוק, אבל הביטקוין הוא עדיין תופעה פיננסית שאין מאחוריה פעילות כלכלית ממשית
בשבוע האחרון חצה הביטקוין, המטבע הווירטואלי, פעם נוספת את רף 1,000 הדולרים. ההסבר לכך, על פי ניתוח אנליסטים ופרשנים, משתנה: מהשפעה של עליית ריבית הפד על שער המטבע במדינות המתפתחות, דרך הרצון של משקיעים לגדר עצמם מפני תנודות בשערי מטבעות ועד החשש מאי יציבות פיננסית בעקבות הברקזיט ובחירת טראמפ בארה"ב. בניגוד לעלייה הזמנית שהתרחשה לפני שלוש שנים, שאחריה צלל שער המטבע הווירטואלי בחזרה לשפל של 300־200 דולר, עתה צופים חלק מהפרשנים כי בשנה הקרובה הוא ישמור על יציבות ואף ימשיך לנסוק.
אבל אפשר להתייחס להתחזקות הזאת בספקנות: ההתלהבות של משקיעי הביטקוין בסוף 2013 היתה קשורה לאופטימיות עמוקה יותר בנוגע לעתידו של המטבע כאמצעי תשלום חדש ומהפכני, כזה שאינו תלוי בממשלות ובנקים מרכזיים. אבל בזמן שחלף מאז, על אף צמיחת ענף הסטארט־אפים המפתחים טכנולוגיות ומוצרים סביב הביטקוין, דבר אחד לא קרה: הביטקוין לא נהפך לאמצעי תשלום בשימוש נרחב ויומיומי, למעט אולי בקרב עבריינים והאקרים. טיבו האמיתי כרגע ברור יותר: זה בכלל לא מטבע, אלא מכשיר השקעה או נכס פיננסי ותו לא, כזה שמזכיר אולי זהב, אבל בהיקף קטן בהרבה – עם שוק של 16 מיליארד דולר לעומת 7 טריליון.
הביטקוין — כדאי למי ששוקל להשקיע בו לזכור — הוא עדיין תופעה פיננסית חלולה שמאחוריה לא עומדת כמעט שום פעילות כלכלית ממשית מלבד מסחר ספקולטיבי.
בעולם פוליטי וכלכלי סוער הוא עשוי להיראות כמפלט של יציבות, אבל בטווח הארוך עדיין ניצב מעליו סימן שאלה גדול.