$
חדשות טכנולוגיה

חוק הפייסבוק עבר בקריאה ראשונה בכנסת

הצעת החוק שתאפשר להסיר תוכן שפרסומו יכול לסכן באופן ממשי ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה עברה לוועדת המדע והטכנולוגיה, שתכין אותו לקריאה שנייה ושלישית. התנועה לזכויות דיגיטליות: "החוק נועד להעלים מהציבור את מה שקורה בעולם במקום לטפל בו"

עומר כביר 09:3703.01.17

חוק פייסבוק, שמכונה גם חוק סתימת פיות, אושר הבוקר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. כעת צפויה הצעת החוק לעבור לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, שתכין אותו לקריאה שנייה ושלישית.

 

לפי הצעת החוק שיזמו השרים איילת שקד וגלעד ארדן, תוכל המדינה, באמצעות הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, לבקש מבית המשפט להסיר תוכן שפרסומו הוא בגדר עבירה פלילית ושהמשך פרסומו יכול לסכן באופן ממשי ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה. בניגוד לפנייה במסגרת הליך פלילי רגיל, החוק החדש יאפשר פנייה מקוצרת במעמד צד אחד, מבלי לתבוע אדם ספציפי ותוך פטור מדיני הראיות (כלומר, יאפשר לביהמ"ש לשקול ראיות שלא קבילות בהליך פלילי, כמו מידע שהושג ללא צו חיפוש).

 

איילת שקד וגלעד ארדן איילת שקד וגלעד ארדן צילום: אלכס קולומויסקי, Kobi Gideon

 

החוק זכה לביקורת רבה, בטענה שהוא מקנה למדינה כוח רב מדי להסרת פרסומים מהרשת, מבלי שלעומד מאחוריהם תהיה אפשרות ראויה להגן על עמדתו, וכן שהוא לא יתרום בצורה מהותית למטרה שלשמה נחקק – עצירת ההסתה או אפילו עצירת הפרסומים המסיתים ברשת. החוק החדש אולי מספק הליך מקוצר, אבל עדיין מדובר בהליך: כזה שדורש הגעה לבית משפט וקבלת צו. הגולש, מנגד, יכול לפרסם תכנים ללא הגבלה בנוחיות מביתו. אין שום דבר שימנע את העלאת התוכן הבעייתי מחדש מיד עם הסרתו. למעשה, השימוש בחוק אף עלול להביא לתוצאה הפוכה: הסרת התוכן עלולה ליצור עניין מוגבר בו ולהביא לחשיפה גדולה יותר משהיה זוכה לה לולא ביקשה המדינה להסירו.

 

"אני שמחה להמשיך ולקדם חוק בעל חשיבות כה רבה במאבק כנגד ההסתה ברשת, הסתה שתוצאותיה הרסניות ומסוכנות", אמרה שקד בהודעה לעיתונות. זאת, אף שלא הוכח קשר מובהק בין פרסום ספציפי ברשתות חברתיות לבין פעולת טרור.

 

ארדן הוסיף: "פייסבוק וחברות האינטרנט אינן נענות לכל פניות המשטרה להסיר תכנים מסיתים ולעיתים נדרש זמן רב עד להסרת התוכן המסית". דבריו של ארדן, עומדים בסתירה למצב בפועל. פייסבוק מקיימת שיתוף פעולה הדוק עם מחלקת הסייבר של משרד המשפטים, ומסירה מספר רב של פוסטים מסיתים ובעייתיים.

 

בתנועה לזכויות דיגיטליות תקפו את המשך קידום החוק. "החוק הזה נועד להעלים מהציבור את מה שקורה בעולם במקום לטפל בו", אמר היועץ המשפטי של התנועה, עו"ד יהונתן קלינגר. "במקום לשלוח את משטרת ישראל לטפל בהסתה, במקום להגיש כתבי אישום נגד מסיתים ולפנות לגורמים בעולם שיפעילו את החוקים כנגד אותם אנשים אנחנו מבקשים מפייסבוק רק להסתיר תכנים מסוימים בישראל. מה שיקרה בפועל זה שהאנשים שיוסתו לא יושפעו מהחוק, כי החוק לא יחול מחוץ לישראל, ושהישראלים יחשבו שמצבנו מעולם לא היה טוב יותר, אבל ההסתה לא תפסק. לכן, אנחנו קוראים למדינה לקדם חוק אחר, אחראי, שיקבע שלפני שחוסמים תכנים יש צורך להגיש כתב אישום נגד המסית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x