$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אחרי ההתנקשות בשגריר הרוסי: טורקיה חוסמת את טור

ארדואן מנסה למנוע מהאזרחים כל גישה למידע, ארגוני פרטיות דורשות ביקורת של מדיניות הפרטיות של גוגל, וביפן ממציאים רובוטית אנימה כמלווה לגברים בודדים

יוסי גורביץ 15:5820.12.16

בלי אנונימיות בבקשה

אתמול גילה העולם בבהלה מסוימת שסרייבו 1914 חזרה לומר שלום: כנקמה על שמבצעת רוסיה בחאלב, ירה שוטר טורקי בשגריר הרוסי בטורקיה. זמן קצר לאחר החיסול, הממשלה הטורקית החלה לחסום את אתרי המדיה החברתית: נרשמה האטה ניכרת בפעילות של יוטיוב, פייסבוק וטוויטר. חסימות והאטות של מידע הן מנהג קבוע של הממשלה הטורקית בימי ארדואן במצבים שהיא רואה כמצבי חירום. לא רוצים שהאזרחים ידעו מה קורה – ומאחר והמדיניות הזו מעודדות את פריחתן של ידיעות מפוברקות, אז חוסמים את כל המידע בכלל. וספק אם יש משהו שהוא יותר מצב חירום מזה שבו איש ביטחון טורקי מחסל את השגריר הרוסי.

 

ארדואן. חוסם את הגישה לרשת ארדואן. חוסם את הגישה לרשת צילום: אם סי טי

 

אבל טורקיה חוסמת מידע לא רק בימי חירום. בחודשים האחרונים, מאז ההפיכה המשונה שם במאי, משטר ארדואן מנהל מלחמת חורמה כנגד עיתונאים וכל מי שמותח עליו ביקורת. למעלה מ-100 עיתונאים כבר עצורים, המשטר מנסה לסגור את טוויטר כבר שנים, ועכשיו מגיעים דיווחים על כך שטורקיה חוסמת את טור בעקביות מזה מספר חודשים.

 

טור (Tor) הוא כזכור כלי האנונימיזציה שמאפשר למשתמשים לגלוש מבלי שיוכלו לגלות את זהותם – על כל פנים, כך חשבו עד לאחרונה, עד שהסתבר שה-FBI שכר את אחד המהנדסים שבנו את השירות כדי לפרוץ אותו.

 

ארגון הפעילים Now Turkey Blocks, שעוקב אחרי הצנזורה בטורקיה, אומר שהידיעה הזו מעלה את דירוג הצנזורה של טורקיה מ"בינוני" ל"חמור". לדברי הארגון, החסימה של טור ושירותי VPN בכלל החלה בהוראה ממשלתית בתחילת דצמבר.

 

האם גוגל יודעת יותר מדי?

שורה של ארגוני פרטיות הגישו תלונה לרשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC), כל עוד היא נשלטת על ידי אנשים שחושבים שצריך להציב גבולות כלשהם בפני עסקים, בדרישה לחקור את שינוי מדיניות הפרטיות עליו הכריזה גוגל ביוני.

 

גוגל. אין הפרדה בין הנתונים גוגל. אין הפרדה בין הנתונים

 

עד יוני, גוגל שמרה את מידע המשתמשים של שירותיה בנפרד מהמידע של שירות המודעות הפופולרי שלה, DoubleClick. השירות הזה מאפשר למפרסמים לתקוע מודעות באתרי צד שלישי. כשגוגל רכשה את החברה, ב-2007, היא טענה שהיא תשמור את שני מאגרי המידע נפרדים. ביוני השנה זה כבר לא התאים לה.

 

גוגל מסרה בתגובה שזה נכון, אבל שהיא נאלצה לעשות את השינוי לאור המציאות שבה יש מגוון מכשירים שבאמצעותם גולש המשתמש ברשת – מצב שלא היה קיים ב-2007 – ושעל כל פנים, השירות הוא opt-in: כדי להצטרף אליו, אתה צריך לבקש מגוגל לבצע את השינוי. זה מבורך, אבל עדיין כל הקטע לא נעים: ההודעה של גוגל ביוני היתה כה לא בהירה, שרק תחקיר של פרו פובליקה באוקטובר גילה שבעצם, היא דרסה את מדיניות הפרטיות הקודמת שלה. ב-FTC אמרו שהם בוחנים את התלונה שקיבלו בקפידה.

 

תמיד אחכה לך

יפן, המדינה שבה עושים את הכל קריפי יותר: חברה בשם Vinclu, שמתהדרת בכך שהיא "מייצרת מוצרים מטורפים ותומכת באנשים מטורפים", הודיעה שהיא מתחילה לקבל הזמנות מוקדמות למוצר בשם Gatebox.

 

חואקין פיניקס ב-HER חואקין פיניקס ב-HER צילום: אם סי טי

 

מה עושה גייטבוקס? ובכן, זה שילוב של אלקסה של אמזון, הסרט Her וסרטי אנימה: מערכת בינה מלאכותית לניהול הבית, שמגיבה לפקודות קוליות – אבל עם תפנית לא צפויה בעלילה. המערכת כוללת הולוגרמה של דמויות אנימה: אתה תבחר את הדמות שאתה רוצה והיא תהיה שם.

 

היוצרים מודים בעליצות שהם פונים לפלח שוק מסוים מאד: עובדים בודדים, שחוזרים בסוף היום לבית ריק. הם ייכנסו הביתה, וההולוגרמה שלהם מיד תיצור איתם קשר, תדווח להם על כך שהיא עשתה את כל מלאכות יומה, ותשאל איך עבר עליהם יומם. עוד כשיהיו בדרכם הביתה, היא כבר תדליק את האורות.

 

כשהעובד לא יהיה בבית, ההולוגרמה תשלח לו מסרונים, כדי שיוכל לחוש שלמישהו אכפת ממנו. הדמות הראשונה שהוצגה כהולוגרמה היא, כמה לא מפתיע, "דמות נשית מנחמת שמעולה לאלו שחיים לבדם. היא תמיד תעשה כל מה שהיא יכולה עבור הבעלים".

 

קצרצרים

 

1. אובר ממשיכה להתעלם מהחוק: החברה נאלצה להודות אתמול (ב') שהמכוניות האוטונומיות שלה סובלות מבעיה קטלנית – הן לא מסוגלות להבחין בשבילי אופניים ומתייחסות אליהם כאילו היו כבישים. עד כה, אובר לא הצליחה להרוג אף אחד, אם כי הצטברו דיווחים על חציית רמזורים אדומים ושלל עבירות תנועה אחרות. אובר לא מתכוונת להאט את מאמציה בתחום, למרות ואולי בגלל שהשנה היא הפסידה בערך שלושה מיליארד דולר.

 

המכונית האוטונומית של אובר. לא שמה לב לשבילי האופניים המכונית האוטונומית של אובר. לא שמה לב לשבילי האופניים צילום: איי אף פי

 

2. עמק הסיליקון ממשיך להפגין כמה הוא ידידותי לנשים: גורבקש צ'אהל, מנכ"ל חברת הייטק לשעבר שהתפרסם בכך שהכה את בת הזוג שלו 117 פעמים, מונה לאחרונה ליועץ בחברת ההון סיכון NIN Ventures. צ'אהל מונה לתפקיד למרות שרק לאחרונה נידון לשנת מאסר על הפרת תנאי השחרור שלו בכך שתקף אישה נוספת. מנכ"ל החברה, נין דסאי, הביע פליאה על ההתנגדות למינוי ואמר שצ'אהל היה "ג'נטלמני לגמרי" במגעיו איתו.

 

3. מדינת דרום קרולינה שבארה"ב שוקלת בימים אלה הצעת חוק שתאסור על פורנו במחשבים. אחד מחברי הקונגרס שם, רפובליקני מעיירה בעלת השם ההולם ספרטנבורג, דורש שכל מחשב שיימכר ברחבי המדינה יכיל כברירת מחדל סנן פורנו שלא יאפשר למחשב לגלוש לאתרים כאלה. אזרחים שירצו להשתמש במחשב שרכשו כדי לעשות בו מה שהם רוצים יצטרכו לשלם קנס של 20 דולר כדי להסיר את הנוזקה המובנית, אלא אם הם בני 18 ומטה, שאז הם לא יוכלו לעשות זאת. בקיצור, נראה שיש עורך דין זכויות אזרח שכבר נערך למשפט של החיים.

 

4. אחד מחשבונות הטוויטר שמשכו תשומת לב מחאלב הנצורה היה זה של באנה עלאבד, ילדה בת 7, שתיעדה בעקביות את הזוועות שעוברות על תושבי מזרח חאלב. לפני כמה ימים, כשההגנות האחרונות שם קרסו, עלאבד צייצה שהיא נערכת למותה. החשבון נכתב על ידי באנה ואמה, פאטימה. החדשות החיוביות הן שבאנה נחלצה בימים האחרונים מחאלב. החדשות הרעות הן, ובכן, זה היה מול העיניים שלנו ולא עשינו כלום.

 

 

5. מילון מריאם-וובסטר, מהחשובים בעולם, הודיע שהמילה שלו לשנת 2016 היא "סוריאליסטי". המילון מודד את החיפושים אחר מילים ובהתאם מדרג אותן, כאשר הוא נמנע מלהכניס לחישוב שלו מילים שהופיעו לראשונה השנה. במהלך השנה היו שלוש התפרצויות של חיפוש אחרי "סוריאליסטי" – אחרי הפיגוע בצרפת, אחרי ההפיכה בטורקיה, וכמובן אחרי בחירת דונלד טראמפ. בכיוון שאליו דברים הולכים, לגמרי יתכן שהמילה של 2017 תהיה "מקברי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x