$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

סטיבן הוקינג מציג: קיצור תולדות הקץ של המין האנושי

נבואות הזעם של הפיזיקאי מדברות הפעם על הרס העולם על ידי חברות הטכנולוגיה, פייסבוק שוב עושה מעצמה בדיחה, ועובדים של עוד חברת "כלכלת שיתוף" דורשים זכויות

יוסי גורביץ 14:5804.12.16

ביום בהיר רואים את הסוף 

סטיבן הוקינג הוא פיזיקאי חשוב, מופת ליכולת של המוח האנושי להתגבר על בגידת הגוף, שמדי פעם מתבטא גם על נושאים רחבים יותר. בסוף השבוע פרסם הוקינג מאמר נוסף, והפעם הוא מצביע על כך שעמק הסיליקון ומהפכת הטכנולוגיה יכולים לתת למין האנושי את הדחיפה הנדרשת להכחדתו. הטיעונים פשוטים: אנחנו מכלים את משאבי הכוכב הזה במהירות מזעזעת והופכים אותו לבלתי ניתן ליישוב; אין לנו יכולת לצאת ממנו בעתיד הנראה לעין, אם בכלל (כל הקטע המעיק עם חוסר היכולת לעבור את מהירות האור, והכמות הבלתי נתפסת של אנרגיה שנדרשת רק כדי להתקרב אליו); הדרך היחידה ליישב את שתי הנקודות הללו היא התאחדות נואשת סביב שאלת הסביבה; ועמק הסיליקון מוודא שלא תהיה התאחדות כזו.

 

לאלון מאסק אולי יש תוכנית מילוט, לשאר לא לאלון מאסק אולי יש תוכנית מילוט, לשאר לא צילום: spacex

 

איך? ובכן, עמק הסיליקון מחסל את המעמד הבינוני. הוא מעביר יותר ויותר עבודות מידי בני המעמד הבינוני לידי מכונות. רשמית, המהלך הזה מוגדר כ"יזמות" או "קדמה" – השאלה "קדמה לקראת מה בדיוק" נחשבת ללא מנומסת – והשמות היפים האלה מכסים על העברה חסרת תקדים של הון מידי מאות מיליונים לידי כמה עשרות מנכ"לים של חברות טכנולוגיה.

 

המעמד הבינוני מתקומם על השמדתו, ובצדק. מי שחושב שאנשים יילכו הביתה ויאמרו לילדים שלהם שאין מה לעשות, כוחות השוק החליטו. מה שעבד בדוחק ניכר במאה ה-18 וה-19 לא יעבוד יותר; כולם יודעים איך חיים בני המעמד העליון של עמק הסיליקון. כולם יודעים מאיפה הכסף הזה הגיע.

 

והתוצאה של הפחד הנורא, והמוצדק לחלוטין, מכך שאיזה אלון מאסק יכריז שהגיע זמנך לעבור לפח האשפה של ההיסטוריה בעוד שהוא והחברים שלו נוסעים הרחק מכדור הארץ, מוליד תגובה פרדוקסלית וקטלנית. מאחר ועמק הסיליקון מזוהה עם השמאל ועם "קדמה", האוכלוסייה המבועתת נעה ימינה ובוחרת בטראמפ ודומיו.

אלה, אבירי התעשייה הישנה, מתעקשים בתורם שאין בכלל התחממות גלובלית, שזו מזימה סינית והכל בסדר. כשניתן להם הכוח, הם מעמיקים עוד יותר את הפגיעה בכדור הארץ, ובעקיפין כמובן בבוחרים שלהם. וכשתמריא החללית של מאסק למאדים, הם כנראה יהיו עליה. אבל בינתיים, הפופוליזם הזה עובד – ולדברי הוקינג, תאריך פקיעת התוקף לסיכוי האחרון של המין האנושי מתקרב.

 

ובינתיים, בתעשיית השיתוף

לפני כמה שנים פרץ לחיינו המושג "כלכלת השיתוף." המשמעות שלו, הסבירו לנו בעליצות, היא שאנשים לא יעבדו יותר במשרות מלאות אלא בכמה משרות חלקיות. כשיש לך כמה שעות מתות, תוכל להיות נהג באובר או ליפט. בזמן אחר, תוכל לאסוף קניות עבור לקוח כלשהו.

 

לקטי המוצרים של אינסטכרט בפעולה לקטי המוצרים של אינסטכרט בפעולה צילום: בלומברג, אם סי טי

 

ואיכשהו, אף אחד לא דיבר על זה ש"כלכלת השיתוף" מיועדת להפוך כמה שיותר אנשים למקבילה של עובדי חקלאות עונתיים. בלי קביעות, בלי תנאים, בלי יכולת להגן על עצמם מפני המעביד – שבאופן כללי, בכלל לא רואה את עצמו כמעביד. הוא מעסיק "קבלני משנה".

 

החברה היותר ידועה לשמצה בתחום היא אובר, אבל כל התחום מבוסס על התפיסה שאפשר לרסק 150 שנה של התקדמות בתחום זכויות העובדים על ידי שינוי כמה תנאים בחוזה. בימים אלה מגישים 12 עובדים של Instacart, חברת "כלכלת שיתוף" שמתמחה בלעשות את הקניות במקומך, תביעה ייצוגית נגד החברה.

 

התובעים טוענים את הטענה הקבועה: הם לא קיבלו זכויות עובדים ולא קיבלו שכר הוגן, אף על פי שהתייחסו אליהם כאל עובדים, לא כאל קבלנים שיכולים לקבל הצעה או לדחות אותה על פי שיקול דעתם. מומחים אמרו שאינסטקארט, כמו אובר, מגדירה שיטתית באופן שגוי את העובדים שלה כקבלני משנה. לכולם ברור שזה לא ייגמר עד שבית המשפט העליון יפסוק בנושא, והנשיא החדש בבית המשפט העליון ימונה על ידי הנשיא טראמפ. האנשים שבחרו אותו כי חששו לגורלם הכלכלי הולכים לגלות שהוא מכר אותם עוד לפני שהושבע לתפקידו.

 

אה, אלוהים

לפייסבוק יש בעיית ידיעות מפוברקות, כידוע, והיא לא עושה איתה כלום. הטענה שלה היא שזה מעבר ליכולותיה. בפועל היא לא רוצה לשלם את הכסף הנדרש. המתכנת דניאל סיירדסקי החליט שהוא יראה לפייסבוק כמה זה לא מסובך, ובנה תוסף שמצביע על כל ידיעה מפוברקת בפייסבוק בסימני קריאה אדומים.

 

מזוייף או לא? מזוייף או לא? צילום: pixabay.com

 

זמן קצר לאחר מכן, האתר המתחזה לאתר חדשות טקראנץ' כתב ידיעה על התוסף של סיירדסקי, רק לא טרח לברר את העובדות וטען שהתוסף הוא בעצם עבודה של פייסבוק עצמה. לרוע מזלו של סיירדסקי, קרו שני דברים.

 

קודם כל, התוסף שלו לא זיהה את הידיעה של טקראנץ' כמפוברקת, יש לכך סיבה: סיירדסקי בנה מאגר של אתרי חדשות לא אמינים. אם התוסף שלו זיהה את הידיעה כידיעה שמגיעה מהם, הוא מסמן את הידיעה כלא אמינה. לרוע המזל, סיירדסקי טעה לחשוב שטקראנץ' הוא אתר אמין.

 

ואז הגיעה המכה השנייה: פייסבוק ראתה את הידיעה בטקראנץ', ומיד חסמה את התוסף של סיירדסקי. היא טענה שהוא "סיכון אבטחה", שזה כמובן לא נכון. סיירדסקי מיהר לצייץ בפייסבוק שהחברה צפויה לחזור בה תוך שעות.

 

ואכן, תוך כמה שעות הודיעה פייסבוק שהיא חסמה את התוסף "בטעות", גילתה את הטעות שלה ותיקנה אותה.

 

קצרצרים

 

1. דיווחנו בשבוע שעבר על כך שבשל סירובו של הסנאט האמריקני לדון בנושא, תיקון 41 לסדר הדין הפלילי עבר בשתיקה, ושהוא מעניק סמכות לשופט אמריקאי להוציא צו שמאפשר מתקפת נוזקה כנגד כל מחשב בעולם. בדיקה מעמיקה יותר של התיקון מעלה שהוא מאפשר לממשלה לפרוץ למחשבים שעברו התקפת נוזקה – הממשלה טוענת שזה הכרחי למלחמה בבוטנטים. כלומר, העובדה שאיזה האקר פרץ למחשב שלך משמשת עכשיו תירוץ לממשלה לפרוץ למחשב שלך. ואתה צריך לסמוך על היושר וטוב הלב של הסוכן הפדרלי כדי להאמין שהוא מחפש במחשב שלך בסך הכל את הנוזקה שתקפה אותך. מדהים.

 

ה-FBI יכול להתחבר למחשב שנפגע ה-FBI יכול להתחבר למחשב שנפגע צילום: pixabay

 

2. גיזמודו מדווחים בהרחבה על מלחמת האזרחים ברדיט, בין המשתמשים להנהלה ובין ההנהלה, המשתמשים ומשתמשי פורום The_donald, פורום מעריצי דונלד טראמפ. האחרונים מפרים בשיטתיות את החוקים הרופפים גם כך של רדיט, והם נחשבים לנוכחות מפריעה לשאר הפורומים. היו ברדיט פורומים ידועים לשמצה שהפרו את הכללים גם קודם, אבל בדרך כלל ההנהלה טיפלה בהם. מול המשתמשים של הדונלד היא הרבה יותר חששנית. אחת ההפרות היותר בוטות היא המניפולציה של משתמשי הפורום בהצבעה על התוכן של העמוד הראשי של רדיט; בשלב מסוים, כ-40% מהתוכן שם היה תוכן שקודם על ידי משתמשי פורום הדונלד. ב-2015, אמרו משתמשי רדיט בסקר פנימי שהסיבה הבולטת ביותר שהם אינם ממליצים על האתר לידידים אף שהם משתמשים בו בעצמם היא החשש לחשוף חברים לכמויות השטנה שרצות שם. לא נראה שזה השתפר.

 

 

3. ימים ספורים לאחר שארכיון האינטרנט הודיע שהוא פותח אתר מראה קנדי כדי להגן על המשתמשים ממדינת המעקב האמריקאית, הודיע האתר שהוא קיבל באוגוסט האחרון צו המכונה National Security Letter, בו התבקש למסור ל-FBI פרטים על אחד המשתמשים, וכמו כן לשמור על הצו סודי לנצח. הארגון ערער על הצו, והבולשת נסוגה. לפני כעשור מצא הארגון את עצמו מול צו דומה של ה-FBI, והצו ההוא הצריך מאבק משפטי שנמשך שנים. הפעם נכנעה הבולשת יחסית מהר, ואף אישרה פרסום חלקי של הצו.

 

4. סטודנטית בת 20 בשם לאן קאי מצאה את עצמה במצב קפקאי: היא עברה תאונת דרכים מצד נהג שיכור, ועורכי הדין ששכרה כדי לתבוע את הנהג היו בלתי מקצועיים להחריד. כשהיא התלוננה על כך בפייסבוק -Yelp, עוכרי הדין שאמורים היו לייצג אותה מיהרו לתבוע אותה ב-100 אלף דולר. למזלה, נמצא לה עורך דין שהגן עליה פרו בונו, והשופט דחה את התביעה, הגן על זכות הדיבור של קאי, וגזם את עוכרי הדין ב-26 אלף דולר. כך צריך.

http://arstechnica.com/tech-policy/2016/12/student-wins-27k-fees-from-law-firm-that-sued-over-facebook-post/

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x