"נעשה מאמצים לגשר, אבל לא ניתן יד לסירוס חוק בזק"
יו"ר ועדת הכלכלה הבהיר כי הוא נחוש להעביר את הרפורמה: "הפיל שבחדר הוא לא פוליטי"
"נעשה את כל המאמצים לגשר על הפערים הקיימים, אבל זה לא אומר שניתן יד לעיקור או לסירוס חוק בזק", כך אמר אתמול יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת איתן כבל בדיון של הוועדה על הסעיף בחוק ההסדרים שמכונה חוק בזק, על שם הנפגעת העיקרית מיישומו.
כבל הוסיף כי "אני נחוש להעביר את הרפורמה. הפיל שבחדר הוא לא פוליטי, אלא הוא הכסף הגדול — המיליארדים ששוכבים פה בחדר. האולם ירוק מכסף. אנחנו נפעל בשום שכל כי הציבור שלח אותנו לעבוד למענו".
- פילבר מדבר על תחרות אבל בעצם מגן על בזק
- נתניהו: "לחשיפת פגישותיי עם אלוביץ' אין כל עניין ציבורי"
- לקראת הדיונים בחוק בזק ודירה שלישית: יו"ר ועדת הכנסת והאוצר בדרך לפשרה
התרגיל של פילבר
לפי הסעיף המדובר שנמצא בפרק התקשורת בחוק ההסדרים, בזק ו־HOT יחויבו לאפשר לחברות תקשורת מתחרות לעשות שימוש בתשתיות הפסיביות שלהן ולפרוס תשתית עצמאית בתשתיות התת־קרקעיות של החברות. אלא ש־HOT מעולם לא הניחה תשתית ולכן הסעיף הוא אות מתה עבורה ורלבנטי רק לבזק, שבעליה שאול אלוביץ' מקורב לראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו, שמנוע מלעסוק בענייני החברה בשל כך.
כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מערים קשיים על הצעת החוק. פילבר דורש לפתוח את כל התשתיות — כולל אלו של חברת החשמל, מקורות ותאגידי המים העירוניים — לכל החברות, כביכול בשם הגברת התחרות בשוק התקשורת, אלא שהוא יודע שבפועל הדבר אינו אפשרי ושפירוש דרישתו הוא קבירת הרפורמה — מהלך שיטיב עם בזק.
"כולנו והאוצר — מונופול"
סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר שירה גרינברג אמרה בדיון כי "בזק מחזיקה בנתח של 68% משוק התשתית הנייחת וגורפת 96% מהרווחים בענף. זה מקשה על התחרות ועל צמיחתן של החברות האחרות. לכן אנחנו מציעים לאפשר את פתיחתה של התשתית של בזק לכל החברות".
סמנכ"לית הרגולציה של בזק שרון פליישר טענה כי משרד האוצר סותר את עצמו ולא מספר שנתח השוק של בזק עלה בגלל שרפורמת השוק הסיטונאי, שבמסגרתה בזק חויבה לאפשר לחברות אחרות לרכוב על התשתית שלה בתמורה לתשלום, הוחלה רק על בזק.
רכז התקשורת באגף תקציבים אסף וסרצוג התייחס לטענות של בזק ואמר כי מטרת החוק היא לדחוך את רפורמת השוק הסיטונאי קדימה. לדבריו, מי שדחה את חובת הפריסה האוניברסלית של HOT זה משרד התקשורת, שיכול מחר להחליט על אכיפתה. "אין לנו שום דבר נגד בזק או נגד חברות פרטיות בכלל. אבל צריך להבין שבזק היא מונופול וכשרוצים לייצר תחרות המונופול הוא הנפגע העיקרי", אמר וסרצוג.
יו"ר הקואליציה דוד ביטן התייחס למחלוקת בין משרדי האוצר והתקשורת ותקף את האוצר: "נוצר בישראל מונופול חדש — מפלגת כולנו ומשרד האוצר, שיש להם מונופול על המלחמה ביוקר המחייה. לא ראיתי את המדינה תורמת משהו להורדת יוקר המחייה. למה לא עושים את זה? כי זה יגרע מהכנסות המדינה". כבל הגיב ואמר כי "גם לקואליציה וגם לאופוזיציה יש שאלות. הדיון לא יהיה פוליטי, אלא מקצועי וענייני".