מילת היום של פייסבוק: האם כללי הצנזורה ברשת השתנו ושכחו לספר למשתמשים?
ממתכון לעוגה ועד פוסטים בני שלוש שנים, גל חסימות של משתמשים ישראלים מעלה את ההשערה שפייסבוק גיבשה כללי צנזורה חדשים אותם היא מוציאה לפועל ללא שיקול דעת
תופעת צנזורת התכנים והחסימות בפייסבוק בישראל עולה מדרגה: לאחר שהחלה לחסום לפני כשבועיים חשבונות של משתמשים שפרסמו פוסטים שכללו את המילה "קוקסינל", החלה החברה להסיר אתמול (שני) תכנים שכללו את המלה "כושי" ולחסום חלק מהמשתמשים שהעלו אותם. גם במקרה זה רבים מהנחסמים, שמספרם מוערך בעשרות לפחות, הם משתמשים עתירי עוקבים שנחשבים לאושיות פייסבוק, ובדומה לגל החסימות הקודם, בחלק גדול מהמקרים הופיעה המילה בהקשר שאינו נחשב בדרך כלל לפוגעני, כגון "מתכון לעוגה כושית".
- קשיים בהמראה: הרשויות חוקרות את התרסקות רחפן האינטרנט של פייסבוק
- צוקרברג משנה עמדה: פייסבוק תנקוט במדיניות נוקשה כלפי חדשות מזויפות
- פייסבוק: נבצע רכישה חוזרת של מניות בשווי של עד 6 מיליארד דולר
בפייסבוק טענו עד כה כי אין שינוי במדיניות הסרת התכנים של החברה וכי אין להם רשימה של "מילים אסורות", וטוענים כי בביצוע המחיקות והחסימות לא מעורב כל מנגנון אוטומטי, וכי כל הדיווחים נבדקים על ידי בוחנים אנושיים דוברי עברית כפי שנעשה תמיד. ההערכות כי הפעם מדובר בסוג אחר וחדש של חסימה נובעות מכך שפוסטים רבים הכוללים מלה זהה אחת שעלולה להיתפס כפוגענית מוסרים במקביל אצל משתמשים רבים, כאשר לעתים מדובר בפוסטים בני כמה שנים – דפוס שאינו נראה מתאים לחסימה בעקבות דיווח.
רז ציפריס, פעיל רשת מוכר ושותף בחברת "פיד מדיה", היה אחד החסומים הראשונים בגל הקודם וממובילי המחאה נגד פייסבוק, ובסוף השבוע בחר להקפיא את החשבון שלו ולעבור לטוויטר. "הצייצנים נוהרים בהמוניהם לטוויטר", הוא אמר ל"כלכליסט". "מדיניות הפוליטיקלי קורקט העלובה של פייסבוק לוקחת אותם לשם באוטובוסים. ובנימה רצינית יותר, היה לי ברור כבר בגל הראשון שזה לא ייגמר במילה בודדת, כל מה שנותר למי שנשארו בפייסבוק זה להמר מה תהיה המילה הבאה שהם ייחסמו בגין השימוש בה".
משתמש חסום נוסף, איש הפרסום יותם זמרי, אמר ל"כלכליסט": "הייתי רוצה להאמין שפייסבוק ישתנו ויבינו שהם מתנהלים בצורה בעייתית, אבל, איך לומר בעדינות, לא נראה לי שיהפוך כושי עורו". זמרי נחסם גם בגל הקודם, אז על פוסט ישן בו הופיעה המילה "קוקסינלים", וכעת הוא נחסם בעקבות הסטטוס "דונלד טראמפ: אני רוצה להודות לכל בני האדם שבחרו בי וגם לכושים ולמקסיקנים". זמרי, ציפריס ושורה של אושיות פייסבוק ועיתונאים חתמו לפני שבוע על מכתב פומבי שמוען למנכ"לית פייסבוק-ישראל, עדי סופר-תאני, ובו הם ביקשו מהחברה לחדול מהחסימות השרירותיות ולפרסם מדיניות ברורה בנוגע למלים ולסוגי התכנים האסורים בשימוש.
בשעה שהמדיניות הקשוחה של פייסבוק כלפי כל שימוש במילה "קוקסינל", גם אגבי או הומוריסטי, עשויה להיראות מוצדקת בהתחשב בשימוש השכיח במונח כמילת גנאי בשפה העברית, למלה "כושי" אין מטען היסטורי ופוגעני כפי שיש ל"ניגר" המקבילה באנגלית, ולמרות שרבים ימצאו בה ניחוח גזעני, מדובר במקרה פחות חד-משמעי.
כללי הקהילה של פייסבוק אוסרים אמנם על פרסום תוכן שתוקף אנשים על בסיס גזע, מוצא אתני, שיוך דתי, נטייה מינית ומספר קריטריונים נוספים, אבל על הנייר לפחות מתירים הומור, סאטירה או פרשנות חברתית בנוגע לנושאים אלו. על פי מה שמתרחש בשטח, עם זאת, נראה כי פרשנות החברה בנוגע למהו תוכן הומוריסטי לגיטימי מחמירה יותר מהדעה המקובלת או לחילופין כי התכנים אינם עוברים ביקורת של בוחנים דוברי עברית לפני הסרתם.
תגובת פייסבוק: "לפייסבוק אין רשימת מלים אסורות מאחר וישנה חשיבות להקשר. בנוגע לחלק מהפוסטים שנמחקו ייתכן שנעשתה טעות, והנושא נמצא כעת בבדיקה על ידי החברה".