ועידת לונדון
טדי שגיא: "היזמים הישראלים יוצרים את הווייב הנכון וזה מורגש בעולם"
איש העסקים ובעלי מתחם קמדן מרקט מסביר בראיון נדיר לכלכליסט למה הוא מאמין בלונדון למרות הברקזיט, מה הוא חושב על הסטארט־אפים הישראליים ואילו שיקולים מנחים אותו בבחינת השקעה: "אני מחפש מוצר עם בסיס שאני יכול לתרום לו"
"למרות הברקזיט, לונדון תישאר מבחינתי יעד להשקעה בטווח הארוך", כך מצהיר איש העסקים טדי שגיא בראיון נדיר במסגרת ועידת לונדון לחדשנות וטכנולוגיה 2016 של "כלכליסט".
- טדי שגיא: "קמדן מרקט ייהפך לביתם של רבים מעסקי הטכנולוגיה"
- טדי שגיא השקיע במיזם לשילוב חרדים בתעשיית ההייטק
- פלייטק של טדי שגיא רוכשת את חברת הסליקה CFH תמורת 120 מיליון דולר
שגיא נחשב לאיש העסקים הישראלי המוכר ביותר בבריטניה, הודות לפעילות ההשקעות הרחבה שלו במדינה ובראשה רכישת מתחם קמדן מרקט המיתולוגי. בשיחה עם "כלכליסט", העריך שגיא שהברקזיט לא צפוי לקרר את שוק הנדל"ן הרותח של בירת הממלכה המאוחדת. "קודם כל, עוד אין ברקזיט", הוא הזכיר. "אבל לונדון היא בכל מקרה מקום להשקעה. בטווח הארוך אני תמיד צופה עתיד ורוד. זה מרכז פיננסי אחד הגדולים בעולם. לגבי מקומות אחרים, לכל מקום יש פונטציאל כזה או אחר. אני רואה את עצמי משקיע בלונדון בטווח הארוך ומאוד מאמין".
גם בישראל?
"ברור".
כחלק מהוועידה ערך שגיא שורה של מפגשי פיצ'ינג בני רבע שעה עם סטארטאפיסטים ישראלים. במסגרת מפגשי הפיצ'ניג החליט שגיא, בו במקום לבצע השקעה של 3.1 מיליון דולר בשני סטארט־אפים שהציגו לו. בראיון הסביר שגיא אילו שיקולים מנחים אותו בקבלת החלטות השקעה מהירות שכאלו.
היזם הישראלי דומיננטי
"זה אופרטוניסטי לחלוטין", אומר שגיא. "כשאני פוגש יזם הוא יכול להיות סמנכ"ל טכנולוגיות של החברה, הוא יכול להיות המנכ"ל, ויכול להיום שהוא מחזיק בכמה תפקידים במקביל. ברגע שאנחנו רואים את שלושת הדברים — מוצר עם בסיס כלשהו, יזם שמחפש הפצה, ושאנחנו יכולים לתרום להפצה הזו — מדובר בסטארט־אפ ששווה השקעה מבחינתנו".
מה אתה מחפש אצל היזמים שנפגשת אתם כאן?
"אנחנו מחפשים, כמו כולם, כישרונות צעירים. פגשנו כמה סטארט־אפים מאוד מעניינים, באחד מהם גם השקענו היום (הראיון נערך כשעה לפני שהחליט שגיא על ההשקעה בסטארט־אפ השני; ע"כ ור"א). נמשיך להיפגש עם האחרים בארץ, ולראות איך אנחנו יכולים לקדם אותם בצורה כזו או אחרת ואולי גם להשקיע בהם".
אתה מעדיף יזמים שדומים לך?
"לא בהכרח. אנחנו מחפשים יזמים שאנחנו יכולים לראות בהם הצלחה בהרבה תחומים, במיוחד בתחום התוכן. פגשנו כמה מהם היום, חלקם פועלים בתחום התיירות והטיולים, אחרים בתחומים שקשורים לתוכן. הכול פתוח".
מה ההבדל בין האופי של היזם הישראלי לזה של היזם הבריטי?
"ממה שאני ראיתי זה עניין של תרבות. היזמים הישראלים הם יותר דומיננטיים. בכל מקום שהם מגיעים אליו הם יודעים ליצור את הווייב הנכון סביבם. אתה רואה את זה בכל מקום בעולם וזה מורגש בכל ורטיקל. התרבות האנגלית יותר קונסרבטיבית, אבל יש כאן אנשים מאוד חכמים שמצליחים בעולם".
קמדן מרקט כיריית פתיחה
בניגוד מסוים להתנהלותו הציבורית, את הפגישות שלו עם יזמים מנהל שגיא (45) במשרד עם קירות שקופים. לא נראה שזה הפריע לריכוז שלו שכן הוא ישב שם במשך 4 שעות, ובשתיים מהחברות הוא אף החליט להשקיע.
אף שהוא לא היה אלמוני לפני כן, המהלך העסקי שעמו שגיא מזוהה ביותר התרחש לפני שנתיים וחצי. הוא רכש את מתחם קמדן מרקט בלונדון מידי אנשי העסקים בבו קובו וריצ'רד קרינג בכ־400 מיליון ליש"ט (שווה ערך לכ־2.6 מיליארד שקל באותה התקופה). חצי שנה לאחר מכן, באוקטובר 2014 הוא רכש מתחם צמוד, קמדן לוק, ב־85 מיליון ליש"ט והפך לבעלים של 50 דונם במרכז לונדון.
בשליטתו עבר מתחם הבילויים והקניות הוותיק מתיחת פנים, כשדגש מיוחד ניתן לממשק בין הפעילות הקמעונאית המקוונת לפעילות הקמעונאית הפיזית כשאת התשתית הטכנולוגית מספקת חברת מרקט־טק שבבעלותו. ההשקעה של שגיא במקום לאחר הרכישה צפויה להגיע ל־300 מיליון ליש"ט.
"לקמדן מרקט יש היסטוריה עשירה, ואני מאמין שצפוי למתחם הזה עתיד מזהיר. אני צופה שהוא יהפוך לביתם של רבים מעסקי הטכנולוגיה, הקריאטיב והפיננסים המבטיחים בעולם", הוסיף שגיא במהלך אירוע שנערך כחלק מהוועידה במסעדת "גילגמש" במתחם. "לפני שנה הבניין שבו מתקיימת הוועידה עמד שומם ומוזנח — והיום הוא מהווה בית לשורה ארוכה של סטארטאפים. אני מתכוון לעבוד איתם כדי לסייע למקום לממש את הפוטנציאל שלו".
שגיא עשה את הונו הראשוני בחברת פלייטק שהקים ב־1999, שמספקת פתרונות תוכנה לאתרי הימורים באינטרנט. החברה הונפקה בבורסתAIM בלונדון ב־2006 לפי שווי של 550 מיליון ליש"ט. ב־2012 היא עברה להיסחר בבורסה הראשית של לונדון והיא שווה כיום כ־2.97 מיליארד דולר. שגיא הקים את פלייטק שלוש שנים לאחר שהורשע בעבירות מרמה בניירות ערך וריצה תקופת מאסר של תשעה חודשים.
לפי עדויות שונות, הנקודה הזו בעברו הפכה לכוח מניע עבורו, שגורם לו מחד לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך ולפעול בזהירות רבה בכל הנוגע להתנהלותו הפיננסית, ומאידך לשאוף להגיע לשורה הראשונה של אנשי העסקים בישראל, ואולי בכלל. הונו הוערך בשנה שעברה ב־16.8 מיליארד שקל, והוא דורג במקום השישי ברשימת עשירי המדינה של פורבס ישראל. המגזין דירג אותו במקום ה־65 ברשימת עשירי תעשיית ההייטק.
שגיא נחשב לאיש עסקים נזיל מאוד, וההערכות הן שהוא מחזיק מעל חצי מיליארד דולר במזומן. העובדה הזו משחקת לטובתו שכן עסקיו נתפסים כיציבים מאוד. בשנתיים האחרונות הוא ניצל את שמו הטוב כדי לצאת במסע רכישות שכלל בין היתר את בניין בית העיתונאים בתל אביב, חברת הטכנולוגיה BGT, חברת הסטארט־אפ הישראלית סטוקו מדיה ונתח של 25% בחברת נדל"ן אוסטרית בשם קונברט, שנסחרה אז בבורסת וינה לפי שווי של קרוב למיליארד יורו.
שגיא מכר את האחזקה שלו בקונברט בתמורה ל־285 מיליון יורו, רווח של 77 מיליון יורו על השקעתו, אך פחות ממה שהיה יכול להרוויח אם היה ממתין, שכן חברת הנדל"ן הגרמנית ונוביה השתלטה על קונברט לפני חודשיים בעסקה שהעניקה לה שווי שוק של 1.5 מיליארד יורו. רק לפני שבוע דווח כי פלייטק רוכשת את חברת שירותי הפיננסים CFH.
בדצמבר 2014 הנפיק שגיא את חברת מרקט־טק, שבין היתר אחראית על הצד הטכנולוגי של פעילותו במתחם קמדן, בבורסת לונדון לפי שווי של 750 מיליון ליש"ט. עוד לפני כן, באוגוסט של אותה השנה, הוא הנפיק את חברת הפרסום הדיגיטלי קרוס ריידר שבבעלותו בבורסת AIM הלונדונית לפי שווי של 153 מיליון ליש"ט. באותה הבורסה הוא הנפיק במרץ גם את חברת שירותי הסליקה והתשלומים המקוונים סייפצ'ארג' לפי שווי של 275 מיליון ליש"ט.
באוקטובר האחרון ביצע שגיא עסקת נדל"ן משמעותית נוספת בלונדון כשקנה את מתחם הולבורן הכולל 34 מבנים בעסקה שהוערכה ב־300 מיליון ליש"ט. בשיחה עם "כלכליסט" ביולי השנה אמר שגיא כי ההשקעה בקמדן מרקט בפרט ובבירה הבריטית בכלל היא רק צעד ראשון. "זאת רק ההתחלה של העשייה שלי בלונדון", ציין אז.
השקעות הבזק של שגיא: מיזם שילוב חרדים בהייטק ואפליקציית תיקוני סלולר
ההשקעה הראשונה של שגיא סוכמה כבר בפגישה הראשונה לאחר פרזנטציה של חמש דקות. שגיא החליט להשקיע 100 אלף דולר במיזם קמא־טק, הפועל לשלב חרדים בתעשיית ההייטק. קמא־טק נוסד ב־2015 על ידי מוישי פרידמן, זיקה אבצוק ותלמה ורדי. במועצה המייעצת שלו חברים בכירים בתעשיית ההייטק הישראלית ובראשם יוסי ורדי, גיגי לוי, חמי פרס ודב מורן. המיזם מקיים פעילויות שונות במטרה לשלב חרדים בהייטק, ומסייע להם בפיתוח קשרי מעסיקים ומשקיעים, השמה והדרכות. בנוסף, למיזם אקסלרטור ייחודי במסגרתו סטארט־אפים ותיקים מספקים לסטארטאפיסטים חרדים חלל עבודה, ליווי וייעוץ שוטף. כיום פועלות עם המיזם כ־35 חברות הייטק מובילות שמסייעות לשילוב חרדים והקמת מיזמים שמובלים על ידי יזמים חרדים.
ההשקעה השנייה היא בחברת Mobilelab של כפיר מימון ונמרוד מאי. שגיא ישקיע בחברה שלושה מיליון דולר תמורת מחצית ממניותיה. Mobilelab פיתחה אפליקציה להזמנת שליח לתיקון מכשיר נייד. השליח מגיע למקום המבוקש ומתקן את המכשיר במקום ללא כל צורך להגיע למעבדת שירות או להמתין מספר ימים לתיקון.
"התרשמתי לחיוב מהרמה הגבוהה של היזמים שפגשנו", אמר שגיא, "מרבית הסטארט־אפים מעניינים מאוד, ואנחנו נמשיך בקשר עם חלקם כבר בשבוע הקרוב. מיזם קמא־טק מעניין מאוד ואני חושב שהאנשים מאחוריו עושים עבודה חשובה ורבת משמעות לחברה הישראלית. היזמים של Mobilelab הרשימו אותנו. נפעל במשותף עם היזמים כדי להעביר את החברה לשלבים מתקדמים יותר".
שגיא ויועציו נפגשו עם 12 סטרטאפיסטים, ועם כחמש חברות נוספות נקבעו פגישות המשך לשבוע הקרוב. במפגשים נכחו יחד עם שגיא גם מנכ"ל מרקט־טק צ'רלס באטלר; מנהלי סטוקו מדיה, גיא וייס ואיתי יצחקי; דובר קבוצת שגיא, הדן אורנשטיין; ויועציו של שגיא, עו"ד רו"ח ירון שידלו ועו"ד אלי יצחקי.