בעמק הסיליקון מנסים לנחש מה המדיניות הטכנולוגית של טראמפ
בהיעדר מצע מסודר, בכירים בתעשיית הטכנולוגיה מסתמכים על התבטאויות עבר של הנשיא הנבחר בנושאים כמו ניטרליות רשת, רפורמת הגירה וסוגיות פרטיות. חלקם אף משהים תוכניות התרחבות עתידיות
ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב הכניס את עמק הסיליקון למצב של אי-ודאות. הנשיא הנבחר מעולם לא פרסם מצע מקיף בנוגע לתעשיית הטכנולוגיה המקומית, ועמדתו בנוגע לסוגיות שונות מעורפלת ולעתים אף סותרת את עצמה. עם זאת, בכירים רבים מביעים חשש שטראמפ יסמן את עמק הסיליקון הנהנתי ואת עובדיו בעלי המעמד הכלכלי הגבוה כחלק מאויביו, וחוששים גם מרפורמות בתחומים כמו הגירת עובדי הייטק, מיזוגים ונייטרליות רשת שיפגעו באינטרסים של החברות.
- בעקבות נצחונו של טראמפ: האיש העשיר ביותר במקסיקו הפסיד 5 מיליארד דולר
- כך נראה האתר הנשיאותי הרשמי של טראמפ
- חזרה לשגרה? לא כל כך מהר: אלפי צעירים הפגינו בערים הגדולות נגד טראמפ
"התחושה שלי היא שהבוחרים שתמכו בטראמפ הם בוחרים אנטי-אינטלקטואלים ואנטי-טכנולוגים", אמר דייוויד רודניצקי, מנכ"ל חברת הפרסום המקוון 3Q Digital לאתר The Information. לדבריו, בעקבות תוצאות הבחירות הוא שוקל לזנוח תוכניות להגדיל את מצבת כוח בחברה ב-25%, בגין חשש משפל כלכלי.
ביום הבחירות, עם קבלת התוצאות הראשונות, מייסד Hyperloop One, שרווין פישוואר, הצהיר בחשבון הטוויטר שלו שאם טראמפ ייבחר הוא יקדם תוכנית לפרישות קליפורניה מארה"ב והפיכתה למדינה עצמאית. כמה שעות מאוחר יותר הוא נשמע מפויס יותר, ואמר שייתכן וטראמפ דווקא יטיב עם התעשייה בסוגיות כמו מדיניות מס קשיחה פחות. בסוגיית ההגירה העריך שטראמפ "יתמיך בהגדלת מספר המהגרים בעלי כישורים, כמו מהנדסים, אבל יגלה עמדה שלילית לגבי פליטים ומהגרים נטולי כישורים כאלו".
לא בטוח שפישוואר צודק, שכן בהיעדר מצע מבוסס הדרך חלון היחיד לעמדותיו של טראמפ בסוגיות שמעסיקות את עולם הטכנולוגיה הן התבטאויות רנדומליות שלו. אחד התחומים הבוערים מבחינת חברות הטכנולוגיה הוא קידום רפורמת הגירה שתקל על עובדים בעלי כישורים גבוהים לקבל אשרות עבודה בארה"ב. במהלך הקמפיין טראמפ התייחס בביקורתיות לתוכנית הגירה שמקלה על חברות טכנולוגיה בגיוס עובדים זרים, וקרא לחברות לחשוב על "אמריקה ראשונה", וכן להעביר את ייצור החומרה שלהן מסין לארה"ב.
סוגיה אחרת היא העימות סביב פרטיות משתמשים וביטחון המדינה, שמתנהל בשנה האחרונה בין חברות טכנולוגיה לרשויות אכיפת החוק. בשיאו של עימות זה, כשאפל סירבה לבקשת ה-FBI ליצור דלת אחורית במערכת ההפעלה שלה, שתאפשר לבולשת גישה לאייפון של מחבל שביצע פיגוע ירי, קרא טראמפ להחרים את החברה. גם אמזון נחשפה לחצי הביקורת של הנשיא הנבחר, כשטראמפ אמר שהחברה לא משלמת מסים הוגנים.
עוד תחום שעלול להיפגע הוא מיזוגים גדולים. טראמפ כבר הצהיר שממשלו לא יאשר את עסקת הענק בין AT&T לטיים-וורנר, באומרו שמדובר ב"ריכוז גדול מדי של כוח בפחות מדי ידיים". ומה בנוגע לנייטרליות רשת, אחת הסוגיות שברק אובמה דחף קדימה בתקופת שלטונו? בציוץ שפרסם לפני שנתיים בחשבון הטוויטר שלו אמר טראמפ שמדובר בניסיון של השלטון להגדיל את כוחו, ושהיא עתידה לפגוע בתקשורת השמרנית.
גם היחסים של חברות הטכנולוגיה עם הממשל עתידים להשתנות. חברות כמו אפל, אלפבית, מיקרוסופט וגוגל, נהנו מיחסים קרובים במיוחד עם ממשלו של אובמה. בשלב מסוים אף היה יו"ר אלפבית, אריק שמידט, מועמד לתפקיד בכיר בממשל. שמידט היה היה מעורב בשלבים המוקדמים של הקמפיין של הילרי קלינטון.
"הרטוריקה של טראמפ מנוגדת לרבות מהעמדות של עמק הסיליקון", אמר מנכ"ל Box, אהרון לוי, ל"וול סטריט ג'ורנל". "אנחנו צריכים מדיניות ברורה וגישה שפועלת על מנת לצרף את כולם לכלכלת החדשנות. הדרך היחידה לעשות את זה היא באמצעות שותפות פורייה מאוד בין המגזר הפרטי למגזר הציבורי".